Megúszni az influenzajárványt is

Nyolc évvel ezelőtt az isztambuli Abdi Ipekci sportcsarnokban Deák Bárdos Mihály egy hirtelen előkerített piros-fehér-zöld zászlóba burkolózva, nem kis bátorságról tanúbizonyságot téve tízezer dühös török előtt ünnepeltette magát, miután közülük egyet legyűrt a kötöttfogású birkózó Eb nehézsúlyú döntőjében. A falak között mától mások mellett Cseh László, Gyurta Dániel és Verrasztó Evelyn méreti meg magát, de ők persze nem a szőnyegen, hanem a most ugyanitt felállított medencében. A magyar zászlóra azonban reményeink szerint a 13. rövid pályás úszó Európa-bajnokságon is szükség lesz, és nem is egyszer.

2009. 12. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyári római vb két magyar hőse közül az Egyesült Államokban tanuló, és a minap az amerikai rövid pályás bajnokságon szépen szerepelt Hosszú Katinka nem ugrik át Európába – az Abdi Ipekci még kontinensünkön fekszik, kőhajításnyira a számunkra oly rossz emlékű Héttoronytól –, másik újdonsült világbajnokunk, az örök városban 200 mellen megkoronázott Gyurta Dániel ellenben Isztambulban is vízbe csobban. S magától értetődő természetességgel mondja, hogy Róma után mi másért menne az Eb-re, mint az aranyért. Hozzátehetjük, hogy ő „csak” az aranyért, mert Cseh László érdeklődésünkre leszögezte, mind a négy számban, amiben indul (200 és 400 vegyes, 200 pillangó, 200 gyors), szeretné megjavítani az eddigi legjobb időeredményét. S ehhez 400 vegyesen történetesen a 2007-es debreceni Eb-n felállított saját világcsúcsát kellene túlszárnyalnia.
Háromszoros olimpiai ezüstérmesünk Rómában igencsak peches volt, hiszen a megérkezéskor a repülőtérről egyenesen egy kórházba szállították magas lázzal, vírusfertőzéssel, így valójában az volt a csoda, hogy miután lekötötték róla az infúziót, 200 vegyesen ezüstöt, 400-on bronzot szerzett. Három hete a százhalombattai rövid pályás ob-n 200-on Európa-csúcsot repesztett, a hoszszabbik távon pedig minden idők második legjobb időeredményét jegyezte, vagyis nem alap nélkül várhatja bizakodva az Eb-t. Emlékezetes, hogy Debrecenben triplázva a 200 pillangót is megnyerte, s ahogy fogalmazott, most is valami hasonló produkcióval szeretne kirukkolni.
A 200 vegyes idén a nőknél is magyar szám lett, legalábbis rövid pályán, hiszen Verrasztó Evelyn november elején a moszkvai Világkupán világcsúcsot úszott. Így a Jövő SC szőkesége a kontinensbajnokságról eddig gyűjtött három ezüstje és egy bronza után igazán megérdemelné, hogy az arany már a jelenben is összejöjjön neki. Mindenesetre ő is a Cseh-modell híve: „Inkább időeredményekben gondolkodom, és most is az a fő célom, hogy mind a három számban, amiben indulok, megússzam a legjobbamat” – szögezte le automatikusan. S amikor megjegyeztük neki, hogy ez alapján 200 vegyesen újfent világcsúcsot kellene úsznia, két másodperc gondolkodás után bájosan kibökte: „Végül is igen.”
A napi baljós hírekhez kapcsolódva – hozzáfűzve, hogy momentán Isztambul a H1N1 vírus által leginkább sújtott nagyváros – úszóink majd csak az Eb után kapják meg az influenza elleni védőoltásokat, mert ez most legyengítené a szervezetüket. Így az egyéni csúcsok mellett az influenzát is meg kellene úszni. Verrasztó Evelyn már a nyáron, az elsők között átesett az új típusú változaton, és szerinte nem volt vészes, de Kis Gergő más véleményen lehet. Az ajkaiak Európa-bajnoka az indulás előtti napokban esett ágynak harminckilenc fokos lázzal, még el is ájult, és elfelejthette az Eb-t.
„Gergő kiesésével legalább egy, Katinka távolmaradása miatt pedig több biztos medállal leszünk eleve szegényebbek. Ezzel együtt bizakodhatunk, hogy bőven lesz okunk örömre Isztambulban, 3-4 aranyéremre s minél több jó helyezésre számítok” – fogalmazott még az elutazás előtt Kiss László szövetségi kapitány, aki egyáltalán nem bánja – sőt –, hogy a török metropolisban lehet utoljára felhúzni a csodadresszeket, január 1-jétől visszatér a régi módi. S ugyanezen a véleményen vannak a versenyzőink is. Cseh László szerint, aki tud úszni, annak megfelel a hagyományos viselet is, aki pedig nem tud, azon a cáparuha sem segít. Hisszük, a mieink sem emiatt harapnak mától.

Ők tizenheten. A magyar Eb-csapat, férfiak: Cseh László (Kőbánya SC), Financsek Gábor (Kaposvári SI), Gyurta Dániel (Jövő SC-Veolia), Gyurta Gergely (Jövő SC), Kozma Dominik (Kőbánya SC), Molnár Ákos (Jövő SC), Pulai Bence (Kőbánya SC), Szilágyi Ádám (Százhalombattai VÚK), Takács Krisztián (Dunaferr), Verrasztó Dávid (Jövő SC); nők: Bordás Beatrix (Dunaferr), Dara Eszter (Kőbánya), Jakabos Zsuzsanna (ANK Pécs), Kapás Boglárka (BVSC-Zugló), Mutina Ágnes (Jövő SC), Szepesi Nikolett (Kőbánya SC), Verrasztó Evelyn (Jövő SC).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.