Végigették Brüsszel európai negyedét

2009. 12. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendhagyó étteremkalauzt mutatott be két fiatal, rokonszenves gasztronómiai ítész Brüsszelben. Hughes Belin és Sophie Wozniak Brussel’s Eurodistrict – Restaurants 2010 címmel kabátzsebbe férő méretben, papírkötésben megjelent könyvéből megtudhatjuk, hogy a belga főváros európai negyedében hol mit lehet enni-inni, milyen minőségben és mennyiért. Eltérően az ismert vendéglői kalauzok módszerétől, a szerzők nem válogattak, azaz nem csak a legjobb vagy jó helyeket ismertették. Végigették az egész negyedet, majd mindegyik vendéglőről, gasztrokocsmáról, kávézóról és snackbárról megírták a véleményüket. Az eredmény őket igazolja: a jó ebédelő- vagy vacsorahelyre vágyók a vendéglő nevére pillantva biztosak lehetnek abban, hogy megtalálják a keresett információt a Kritikus kalauz: enni és inni Brüsszel európai körzetében alcímet viselő kötetben. Okos marketingre vall, hogy a könyvet 9,90 euróért hozták forgalomba, ugyanis az uniós intézmények potenciálisan több tízezres vásárlóközönségéből így nagyon sok vevőre számíthatnak.
A sajtóbemutatón a feltérképezés módszertani újdonságán kívül azonban Hughes Belin a vendéglátás területén forradalommal felérő bejelentést is tett. Azt, hogy nem voltak hajlandók kifizetni az ehetetlenül rossz ételt. És – nem egészen mellékesen – kóstolás nélkül küldték vissza azt a tálat, amelyen a kihozott étel ronda volt. A 250 oldalas könyv a brüsszeli EU-körzet első gasztronómiai kalauza. Hogy mekkora szükség van rá, azt lapunk is igazolhatja: a magyar európai parlamenti képviselők jó része pártállástól függetlenül szinte földöntúli „tehetséggel” választja ki a gasztronómiailag paradicsomi állapotokat nyújtó brüsszeli kínálatból a leggyengébb vendéglőket.
Az auvergne-i születésű Belin és az ugyancsak franciaországi Lotaringiából származó Wozniak egyébként az egyre népszerűbb „slow food” mozgalom lelkes elkötelezettjei és aktivistái: a „fast food” (gyorsétkezés) ellentettjeként megalkotott „lassú étkezés” lényege, hogy azokat a helyeket kedvelik és részesítik előnyben, ahol nyomon követhető, honnan származnak az alapanyagok.
Kalauzuk az étkezőhelyeket színkódokkal teszi azonnal átláthatóvá és érthetővé. A piros jelzésű vendéglők kerülendők; a zöld éttermek és snackbárok nem okoznak kellemetlen meglepetést; a kék jelzésűek a szerzők kedvencei. A csillaggal ellátottak gasztronómiai mennyországot jeleznek. A szerzők feltüntetik még az árkategóriát, az intézmény tetszetősségét, valamint azt, ha csak készpénzzel lehet bennük fizetni. És hogy melyik a végigkóstolt 370 helyből a kedvencük? Nehéz volt kihúzni belőlük – „olvassák el a könyvet”, mondták –, de sikerült: az itáliai konyhát nyújtó La Mamma, ahol természetesen minden termékről kiderül, Olaszország mely vidékéről való.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.