Dupla hely, sokszoros bosszúság

2010. 01. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kívülállók számára csak meglepő, ugyanakkor a szakemberek zömét megdöbbentő döntést hozott a múlt héten a Nemzetközi Judószövetség (IJF) technikai bizottsága: 2010-től az IJF égisze alá tartozó világversenyeken az olimpia kivételével minden nemzet immár két versenyzőt indíthat súlycsoportonként. Mindez az Eb-re nem vonatkozik, efelett az európai szövetség diszponál, de az őszi, tokiói vb-n a duplájára is emelkedhetne a mezőny. S bár ez a veszély nem fenyeget, ezután igencsak elhúzódnak a versenyek, ami szöges ellentétben áll az IJF törekvésével…
Mások mellett a Magyar Judó-szövetség elnöke, Tóth László is értetlenül áll a bejelentés előtt: „Nem hittem volna, hogy ezt az elképzelést valóra váltják, mert az IJF kétszázöt tagállama közül legfeljebb tíznek kedvez. Mi nem vagyunk köztük, s most, nem túlzok, kétségbeestünk. A jelenlegi gazdasági helyzetben, teljesen kivéreztetve, maximum tíz-tizenkét versenyzőt tudunk menedzselni, utaztatni, így mi biztos nem élünk azzal, hogy a tizennégy súlycsoportba akár huszonnyolc főt is benevezhetnénk. Az viszont garantálható, hogy a nőknél minden kategóriában akad majd két-két kubai, koreai, japán és francia, s így jóval nehezebb lesz odaérni a dobogóra. Eddig mentálisan hatalmas erőt adott, ha túljutottunk egy japánon, most pedig az egyik után jön majd a másik. S ha gyengébbek lesznek az eredményeink, még az eddiginél is kevesebb állami támogatást kapunk. A Magyar Olimpiai Bizottsághoz nem mehetünk oda azzal, hogy idén már több az ellenfél…” – vezette le a következményeket Tóth László, aki bízik benne, hogy az IJF döntése nem végleges, és visszatér a régi rendszer.
Az újnak számunkra annyi a hozadéka, hogy a női 57 kg-ban a vb-bronzérmes Karakas Hedvig, illetve az ugyancsak vb-3., olimpiai 7. Baczkó Bernadett, valamint a női 70 kg-ban a vb-2. Mészáros Anett és az U23-as Európa-bajnok Joó Abigél személyében két nyerő lapunk is akadhat a megkavart pakliban.

Tizenegy elméleti kvóta. A Judoinfo.hu információja szerint érdekes listát közölt az IJF: ha most zárulna az olimpiai kvalifikáció, tizenegy magyar dzsúdós indulhatna Londonban. Mindez persze csupán a kvalifikációs szisztéma bemutatására szolgál, a kétéves sorozat ugyanis májusban kezdődik. A számítás alapja azonban valós, és a világranglistán kifejezetten jól állnak a mieink. A tizenegy főből tíz direkt kvalifikációt szerezne: Burján László (60 kg), Ungvári Miklós (66), Ungvári Attila (73), ifj. Nagysolymosi Sándor (81), Madarász Tamás (90), Hadfi Dániel (100) és Bor Barna (+100) a legjobb huszonkét, Csernoviczki Éva (48), Karakas és Mészáros a legjobb tizennégy között van súlycsoportjában, Szabó Franciska (63) pedig éppen megkapná az utolsó szabadkártyát. A 11 fős magyar csapat amúgy a nyolcadik legnépesebb dzsúdós válogatott lenne az olimpián Nagy-Britannia (14), Franciaország (14), Japán (14), Dél-Korea (14), Németország (14), Oroszország (13) és Hollandia (12) mögött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.