Romániai különadó a hamburgerre

2010. 01. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különadót kíván kivetni a gyorséttermi élelmiszerekre, édességekre és szénsavas üdítőitalokra a román kormány. Cseke Attila, a decemberben hivatalba lépett, Emil Boc vezette kabinet RMDSZ-es egészségügyi minisztere közölte, a szeszes italokra és a dohányárukra kirótt szenvedélyadóhoz hasonló illetéket márciustól kívánják bevezetni, és számításai szerint mintegy egymilliárd eurós bevételt remélnek az intézkedés nyomán. A bukaresti szaktárca az egészségügyi ágazat fejlesztésére, befektetésekre, a lakosság egészségmegőrzését elősegítő programok finanszírozására, a betegellátás korszerűsítésére fordítaná a többletbevételt. Erre annál is inkább szükség lenne, mivel a gazdasági válság miatt foganatosított megszorítások miatt a tavalyi évhez képest az idén kevesebb futja az állami költségvetésből. Az egészségügyi programok támogatására, orvosi felszerelések vásárlására és a sürgősségi betegellátás működtetésére például mindössze a 2009-es anyagi keret alig több, mint fele áll rendelkezésre. A bukaresti egészségügyi minisztérium illetékeseinek elképzelése szerint az új illetéket – amelyet a romániai sajtó máris „hamburgeradóként” emleget – azok a kereskedelmi társaságok lennének kötelesek fizetni, amelyek gyorsétteremben kapható élelmiszert (például: hot dogot, hamburgert, pizzát), cukrásztermékeket, szénsavas üdítőitalokat állítanak elő, importálnak vagy forgalmaznak. Nem mellesleg Cseke Attila azzal érvel az új szenvedélyadó szükségessége mellett, hogy ezeknek a magas só-, zsír-, cukor- és adalékanyag-tartalmú élelmiszereknek a tartós fogyasztása egészségkárosodást okoz, amely megterheli az egészségügyi rendszert.
Az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint egyébként Romániában a lakosság negyede túlsúlyos, az elmúlt nyolc év során pedig megkétszereződött az egészségtelen táplálkozás miatt elhízott gyermekek száma. Miközben az új adónem kezdeményezői szerint az intézkedés kevésbé érinti majd a fogyasztók pénztárcáját, a román élelmiszer-ipari szövetség képviselői ellenzik a fast food termékek különadóját, úgy vélik ugyanis, hogy ez árnövekedéshez és a multinacionális cégek „elijesztéséhez” vezet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.