A világot jelentő hódeszkák

A svájciak nagy napja után eljött a németek ideje Vancouverben: szemrevaló sílövőjük, Magdalena Neuner sikere után a női szánkósok között is kicsúszott nekik egy arany a XXI. téli ötkarikás játékokon. Az olimpiai rendezőként korábban Montrealban és Calgaryban is hoppon maradt kanadaiak a hódeszkások versenyében jegyezték a második elsőségüket, mert a krosszban Torino legnagyobb lúzere, az amerikai Lindsey Jacobellis újra elpackázta az esélyét. Mindezek el is sikkadhatnak amellett, hogy megkezdődött a férfi jégkorongtorna.

2010. 02. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éremtáblázat
1. Németország 3 4 2
2. Egyesült Államok 3 3 4
3. Koreai Köztársaság 3 1 –
4. Svájc 3 – 1
5. Kanada 2 2 1
6. Franciaország 2 1 4
7. Svédország 2 – –
8. Kína 1 1 1
9. Szlovákia 1 1 –
10. Csehország 1 – 1


Aki látta, nem felejti, hogy Lindsey Jacobellis négy éve mit művelt a torinói olimpián. A snowboardkrossz abszolút favoritja ötven méterrel vezetett a második helyezett előtt, és az utolsó előtti ugratóra a 20 évesek vagányságával már önálló show-műsort tervezett, hogy a levegőben úszva két kézzel megfogja a deszkáját. A mutatvány azonban balul sült el, bár talpra kecmergett, a célba már csak másodikként szánkázott be. S Vancouverben is megmaradt a versenyszám koronázatlan királynőjének, mert itt már az elődöntőben megbillent és a fináléba sem jutott be. A kanadaiak ezt persze a legkevésbé sem bánták, mert így nagy reménységük, Maelle Ricker különösebb megerőltetés nélkül söpörte be a második aranyukat. (Az 1976-os montreali nyári és az 1988-as calgaryi téli játékokon egyet sem tudtak otthon tartani.)
A németek – a svájciak után – egy nap alatt nyertek kettőt. A női sílövők 10 kilométeres üldözőversenyében a korábbi 7,5 km-es sprint sorrendjében, az időkülönbségeket tartva indították a mezőnyt, így a szombati meglepetésgyőztes, a szlovák Anastazia Kuzmina rögtön a rajt után a tarkóján érezhette Magdalena Neuner leheletét. A 23 évesen már hatszoros világbajnok német lány a sprintben másfél másodperccel maradt le az olimpiai bajnoki címről, de most két lövőhibája dacára meglett az első ötkarikás aranya is.
– Az utolsó lövés előtt kicsit ideges voltam. Az járt az eszemben, hogy ez az olimpiai bajnoki lövés, s el is rontottam. De tudtam, hogy nagyon jól síelek, és valóra válthatom az álmomat – fogalmazott Neuner, aki jól is kalkulált, több mint tizenkét másodperccel előzte meg Kuzminát. Az orosz születésű szlovák utóbb bevallotta, végig úgy érezte, hogy Neuner ezen a napon legyőzhetetlen.
A férfiak 12,5 kilométeres üldözőversenyében Vincent Jayt is utolérték. A svéd Björn Ferry eddig csak egy volt a szorgos iparosok között, most azonban mestermunkát ritytyentett, nyolcadikként indulva, hetvenkét másodperc hátrányból kapaszkodott fel a dobogó tetejére. Az ezüstérem a tizenkettedikként rajtolt osztrák Christoph Sumann nyakába került, s Jay azért a bronzra most is jó volt. Meg kell említeni, hogy a tizenhetedik helyről, a francia után 1:41 perccel indult ötszörös olimpiai bajnok Ole Einar Björndalen emberfeletti teljesítménnyel a harmadik lövészet után harmadik volt, de az utolsó sorozatban két lövését is elpuskázta, és csak hetedik lett. Torino háromszoros aranyérmese, Michael Greis a 21. pozícióból futott fel az ötödikre, a férfi sílövőknél a németeknek egyelőre ez a legjobb eredményük, amitől aligha boldogok.
A szánkósaikra ellenben semmi panaszuk nem lehet, mert azután, hogy a férfiak együléses számát korábban Felix Loch nyerte, a nőknél a Torinóban még csak bronzérmes Tatjana Hüfner volt a leggyorsabb a grúz Kumaritasvili pénteki halálos balesete után megkurtított pályán. S az olimpia negyedik versenynapján a németeknek majdnem tökéletes „nőnapjuk” lett, mert Neuner és Hüfner mellett akár Jenny Wolf is megnyerhette volna a gyorskorcsolyázók 500 méteres számát. Ám egyvalaki akadt a világon, a dél-koreai Li Szang Hva, aki a világcsúcstartót is legyőzte az ultramodern richmondi Olympic Ovalban.
A Pacific Coliseum nem csillog-villog ennyire, az itteni jégen zajló történéseket azonban tegnap még nagyobb figyelem övezte. A férfi műkorcsolyázóknál a rövid program után a címvédő orosz Jevgenyij Pljuscsenko 90,85 ponttal vezet, mögötte a világbajnok amerikai Evan Lysacek 90,30-cal, a japán Dajszuke Takahasi 90,25-tel áll – a kűrben minden idők legizgalmasabb végjátéka elé nézünk.
Egy házzal odébb, a Canada Hockey Place nézőterén ülőknek egyelőre még nem kellett lerágni a körmüket. A Vancouver Canucks otthonában megkezdődött a férfi jégkorongtorna, amelyen az oroszok magabiztosan, 8-2-re lelépték a letteket, s a szintén aranyra törő házigazdák többek között Jarome Iginla és Dany Heatley duplájával 8-0-ra verték a norvégokat. A találkozókat a helyszínen 19 300 szerencsés jegytulajdonos látta, de ne legyenek kétségeink afelől, hogy 193 ezren is megnézték volna.

Eredmények: Sílövészet, férfi 12,5 km-es üldözéses: 1. Björn Ferry (Svédország) 33:38.4 (1), 2. Christoph Sumann (Ausztria) 16.5 mp h. (2), 3. Vincent Jay (Franciaország) 28.2 mp h. (2).
Hódeszka, női krossz: 1. Maelle Ricker (Kanada), 2. Deborah Anthonioz (Franciaország), 3. Olivia Nobs (Svájc).
Gyorskorcsolya, női 500 m: 1. Li Szang Hva (Koreai Köztársaság) 1:16.09 p, 2. Jenny Wolf (Németország) 1:16.14, 3. Vang Pej-hszing (Kína) 1:16.63.
Szánkó, női egyes: 1. Tatjana Hüfner (Németország) 2:46.524 p, 2. Nina Reithmayer (Ausztria) 2:47.014, 3. Natalie Geisenberger (Németország) 2:47.101.
Alpesi sí, női lesiklás:
1. Lindsey Vonn (Egyesült Államok) 1:44.19 p, 2. Julia Mancuso (Egyesült Államok) 1:44.75,
3. Elisabeth Görgl (Ausztria) 1:45.65.
Műkorcsolya, férfiak, állás a rövid program után: 1. Jevgenyij Pljuscsenko (Oroszország) 90,85 pont, 2. Evan Lysacek (Egyesült Államok) 90,30, 3. Dajszuke Takahasi (Japán) 90,25.
Jégkorong, férfiak, 1. forduló, A csoport: Egyesült Államok–Svájc 3-1, Kanada–Norvégia 8-0, B csoport: Oroszország–Lettország 8-2. Nők, B csoport, 2. forduló: Egyesült Államok–Oroszország 13-0, Finnország–Kína 2-1.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.