Ki a szakadékból, fel a dobogóra

A szakadékba zuhant, de végül mégis bronzérmes szlovén sífutóval, de főképp a bukások tömkelegét hozott női lesiklással – amelyben a svédek olimpiai bajnoka az utolsó ugratóról közel hatvan méterre szállt el, s még csak nem is ő járt a legrosszabbul – igazán mozgalmasra sikeredett a vancouveri téli ötkarikás játékok ötödik versenynapja.

2010. 02. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éremtáblázat

1. Egyesült Államok 5 3 6
2. Németország 3 4 3
3. Koreai Köztársaság 3 2 –
4. Svájc 3 – 1
5. Kanada 2 3 1
6. Norvégia 2 2 2
7. Franciaország 2 1 4
8. Kína 2 1 1
9. Svédország 2 – –
10. Ausztria 1 2 2


Szlalomban akadnak nála jobbak, de négy aranyat nyugodtan nyerhet, mondták még januárban Lindsey Vonnról; a február elejei sérülése után viszont már az volt a kérdés: hol az az egy?! Nos, egy már a nyakában van, mert az alpesi síben a női összetett Világkupát toronymagasan vezető amerikai versenyző imponáló magabiztossággal nyerte meg a lesiklást, tudomást sem véve a sajgó sípcsontjáról. Sokan fitten sem birkóztak meg a whistleri pályával, a negyvenöt indulóból harmincnyolc ért célba, s még ketten elestek. A svéd Anja Pärson, aki négy éve Torinóban olimpiai bajnok volt műlesiklásban, ebben a számban pedig bronzérmes, most az ezüstre jó lett volna, ám az utolsó ugratóról – a síugrókat megszégyenítve – közel hatvan méterre szállt el… Csodaszámba ment, hogy a saját lábán hagyta el a pályát. A romániai Miklós Edit nem volt ilyen szerencsés, őt mentőhelikopter vitte kórházba. Berecz Anna a 35. helyen zárt, Vonn idejétől bő tizenhárom másodperccel elmaradva, de tegyük hozzá, hogy ő is 90 km/órás sebességgel ereszkedett le azon a pályán, amely nagyobb kihívást jelentett, mint a férfiaké. A történtek után a szuperkombinációra könnyítettek is rajta.
Az ötödik versenynap további magyar vonatkozású krónikájához tartozik, hogy a rövid pályás gyorskorcsolya férfi 1000 méteres versenyében Knoch Viktor selejtezőfutamában csak harmadik lett, így nem jutott tovább. Az előző olimpián 1500-on ötödik helyével pontszerző pécsi versenyző a célban méltatlankodott egy sort, hogy német ellenfele meglökte, ám a versenybíróság nem osztotta a véleményét. Női 500-on már a döntőt is megrendezték, a kínai Vang Meng megvédte a címét, miként a nagy pályás gyorskorcsolyázóknál férfi 1000 méteren az amerikai Shani Davis, szánkóval az osztrák Andreas Linger, Wolfgang Linger testvérpár, valamint a férfi hódeszkások között félcsőben az amerikai Shaun White is.
Sífutásban a férfiak sprintszámában hiába sorakozott fel három norvég klasszis is a hetes döntőben, s találgattuk, hogy vajon Petter Northug vagy Ola Vigen Hattestad nyer-e, két, jószerivel ismeretlen orosz mindenkit megtréfált, s Nyikita Krjukov lett az olimpiai bajnok.
A nőknél összejött a norvég arany, itt Marit Björgen nyert – az oroszok és a norvégok is az első vancouveri elsőségüket nyugtázhatták –, mégis a harmadik helyen zárt Petra Majdic előtt kell igazán kalapot emelnünk. Az előzetesen az esélyesek között számon tartott 30 éves szlovén versenyző még a bemelegítés során kisodródott az egyik kanyarban, egy három-négy méteres szakadékba zuhant – a szervezők óriási hibája, hogy ez megtörténhetett! –, ahonnan kisebb mentőexpedíció húzta ki. Majdicot azonban kemény fából faragták, nem lépett vissza, a selejtezőből, a negyeddöntőből, majd az elődöntőből is továbbjutott, s a döntőben is csak a célba érkezése után fogyott el az ereje, amikor már elájult.
– Legalább három métert zuhantam, kövekre, s pokolian sajgott minden porcikám. Alig tudtam megmozdulni, s akkor nem hittem volna, hogy képes leszek elindulni a versenyen. De összeszorítottam a fogaimat, és mégis rajthoz álltam amiatt a huszonhárom év miatt is, amit a sportban eltöltöttem, és azok miatt is, akik szurkolnak nekem. S most ez a bronzérem olyan értékes számomra, mintha gyémánttal díszített arany lenne – fogalmazott később a nap hőse, aki úgy döntött, hogy a 15 kilométeres üldözőversenyt kihagyja. De túl azon, hogy kifújja magát, már a 30 km-es számra készül.

Eredmények. Sífutás, női klaszszikus stílusú sprint: 1. Marit Björgen (Norvégia) 3:39.2 p, 2. Justyna Kowalczyk (Lengyelország) 1.1 mp hátrány, 3. Petra Majdic (Szlovénia) 1.8 mp h.
Sífutás, férfi klasszikus stílusú sprint: 1. Nyikita Krjukov (Oroszország) 3:36.3, 2. Alekszandr Panzsinszkij (Oroszország) azonos idővel, 3. Petter Northug (Norvégia) 9.2 mp h.
Gyorskorcsolya, férfi 1000 m: 1. Shani Davis (Egyesült Államok) 1:08.94 p, 2. Mo Te Bum (Koreai Köztársaság) 1:09.12, 3. Chad Hedrick (Egyesült Államok) 1:09.32.
Rövid pályás gyorskorcsolya, női 500 m: 1. Vang Meng (Kína) 43.048 mp, 2. Marianne Saint-Gelais (Kanada) 43.707, 3. Arianna Fontana (Olaszország) 43.804.
Szánkó, kettes: 1. Andreas Linger, Wolfgang Linger (Ausztria) 1:22.705 p, 2. Andris Sics, Juris Sics (Lettország) 1:22.969, 3. Patrick Leitner, Alexander Resch (Németország) 1:23.040.
Hódeszka, férfi félcső: 1. Shaun White (Egyesült Államok) 48,4 pont, 2. Peetu Piiroinen (Finnország) 45, 3. Scott Lago (Egyesült Államok) 42,8.
Sílövészet, női egyéni, 15 km: 1. Tora Berger (Norvégia) 40:52.8 p (1 büntetőperc), 2. Jelena Hrusztaljeva (Kazahsztán) 20.7 mp hátrány (0), 3. Darija Domracseva (Fehéroroszország) 28.2 mp h. (1).
Jégkorong, férfi B csoport: Csehország–Szlovákia 3-1. A csoport állása: 1. Oroszország 3 pont (8-2), 2. Csehország 3 (3-1), 3. Szlovákia 0 (1-3), 4. Lettország 0 (2-8). C csoport: Svédország–Németország 2-0, Finnország–Fehéroroszország 5-1. Az állás: 1. Finnország 3 pont (5-1), 2. Svédország 3 (2-0), 3. Németország 0 (0-2), 4. Fehéroroszország 0 (1-5).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.