Milliárdos vita a HospInvesttel

Évekig biztosan senki nem jut majd hozzá a pénzéhez azok közül, akiknek a HospInvest tartozik. A kisbeszállítók pedig nagy valószínűséggel soha nem kapják meg kintlévőségüket a csődbe jutott kórház-üzemeltetőtől. A cég felszámolója ötmilliárd forintot tart jogosnak az ennél sokkal nagyobb összegű követelésből.

2010. 02. 09. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felszámoló a bejelentett hitelezői igények nagy részét nem fogadta el, de így is körülbelül ötmilliárd forintra tehető az az összeg, amelyet szerinte is jogosan követelnek a HospInvesttől. Ez tartalmazza a beszállítói tartozásokat, a különféle adó- és járulékelmaradásokat, a banki hiteleket, valamint kisebb összegű bértartozást – nyilatkozta lapunknak Horváth Szilárd, a felszámolást végző TM-Line Kft. felszámolóbiztosa.
Egyelőre azonban senki nem juthat pénzhez, a cég ugyanis fizetésképtelen, s szinte egyáltalán nincs értékesíthető vagyontárgya. A felszámoló úgy látja, a könyvekben ugyan szerepelnek nagy értékű orvosi eszközök, amelyeket akár el is lehetne adni – igaz, jelentős összeg ebből sem folyna be –, ám szerinte ezt az önkormányzatok a saját követeléseikbe akarják beszámítani, így azokkal nem is tudtak elszámolni.
*
Így azt várhatóan egy hosszú évekig tartó per fogja eldönteni, hogy valaha lesz-e még pénze a HospInvestnek, amelyből a felhalmozott tartozásának legalább egy részét kiegyenlítheti. A bírósági ügy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ellen indult. Azért, mert a biztosító utoljára májusban utalta a betegellátás után járó finanszírozást a cégnek. A pénz három hónappal az elvégzett munka után érkezik, így ez az utalás a februári gyógyító munka ellenértéke volt, s abból is levontak 200 millió forintnyi, korábban felvett működési előleget. A márciusi és az áprilisi munkáért – amit még szintén a HospInvest végzett el – egyetlen forint finanszírozást sem kapott, a pénzt ugyanis már az új üzemeltetőnek utalta az OEP. Azért, mert úgy ítélte meg, hogy amikor a HospInvest átvette a kórházak működtetését, a három hónapos csúszás miatt olyan időszak után is megkapta a finanszírozást, amikor még nem ő, hanem az önkormányzat működtette az intézményeket.
Csakhogy Horváth Szilárd úgy látja, az OEP-nek nincs igaza. A jogszabály ugyanis kimondja: az elvégzett munka ellenértékét ki kell fizetni, az más kérdés, hogy a felek – ez esetben az önkormányzatok és a HospInvest – maguk között eldönthetik, hogy kit illet a pénz. A felszámoló szerint korábban is a helyhatóságok és a HospInvest közös döntése volt, hogy a cég úgy vette át az eladósodott fekvőbeteg-ellátó intézményeket, hogy a korábbi időszak után járó kéthavi OEP-finanszírozást is megkapta. De ez Horváth Szilárd szerint nem jelenti azt, hogy ezt automatikusan vissza lehet venni. Ráadásul szerinte az OEP jogtalanul vonta le az utolsó, májusban utalt finanszírozásból a 200 millió forintos működési előleget, mert a felszámolás alatt álló cégtől csak a felszámolás keretében lehet követelést érvényesíteni.
Lapunk információja szerint a felszámoló Székely Tamás egészségügyi miniszterrel is tárgyalt erről a kérdésről, a tárcavezető azonban hajthatatlan volt, nem járult hozzá, hogy az OEP kifizesse a szóban forgó kéthavi finanszírozást. Úgy tudjuk, ebben közrejátszhatott az is, hogy a miniszter esetleges politikai támadásoktól tart, amelyekben azzal vádolhatnák, hogy jogtalanul utalt pénzt a jó politikai kapcsolatokkal hírbe hozott HospInvestnek.
Ha a cég meg is nyerné az OEP ellen indított pert, a várhatóan befolyó egymilliárd forint körüli összeg sem lenne elegendő arra, hogy minden tartozását kifizesse. – A követelők sorában hátul álló kisbeszállítók nagy valószínűséggel soha nem jutnak hozzá a pénzükhöz – ismerte el Horváth Szilárd.
A felszámolóhoz egyébként több milliárd forintnyi további követelést is bejelentettek, ám ezek jogosságát nem ismerte el. Ezek az ügyek valószínűleg bíróságra kerülnek. Ezek egy része az önkormányzatok és a HospInvest között kölcsönösen fennálló elszámolatlan tételekre vonatkozik.
– Gyöngyös önkormányzata például több jogcímen jelentett be igényt a felszámolónak – közölte egy korábbi nyilatkozatában Végh Attila alpolgármester. Kötbérkövetelésként 257 millió forintra tart igényt a város és 227 millióra értékcsökkenés miatti vagyonvesztés címén. A kötbérkövetelés jogosságát második nekifutásra elismerte a felszámoló. Aki ugyanakkor ingó vagyon visszaadására hívta fel az önkormányzatot, s ezt pénzben kérte megfizetni. Szerinte ugyanis a cég olyan fejlesztéseket hajtott végre az intézményeken, amelyeket „váláskor” a helyhatóságnak legalább részben meg kellene térítenie. A város álláspontja szerint viszont a felszámoló a 286 millió forintos követelés jogalapját nem közölte megfelelően, és nem támasztotta alá értékelhető, részletező kimutatással sem, ezért a város ezt nem ismeri el.
A kéthavi OEP-finanszírozás kapcsán – amelyet már nem a HospInvestnek, hanem az új üzemeltetőnek utaltak – Végh Attila úgy fogalmazott: ez egyelőre a felszámoló és az egészségbiztosítási pénztár ügye. Ha a bíróságon olyan döntés születik, hogy a HospInvestet illette volna meg a pénz, akkor az OEP-nek kell eldöntenie, hogy ezt „büntetésként ráterheli-e az amúgy is szegény kórházra”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.