Nyolcról kezdhetik a visszaszámlálást

Kiindulási alapnak jól hangzik, hogy azt már a holnapi megnyitó előtt rögzíthetjük, egy nyolcadik helyezésünk a legrosszabb esetben is lesz a vancouveri téli olimpián. S a rövid pályás gyorskorcsolyázóknál Európa-bajnok női váltónk a nyolc csapat között természetesen nem is az utolsó hellyel számol. A Pacific Coliseumban az egyéni számokban szintén kínálkozik esély a pontszerzésre, ugyanitt műkorcsolyázóink a legjobb tíz közé törnének be, fent a hegyekben viszont már jóval lentebb kell adni az igényeinket.

2010. 02. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy éve a torinói téli olimpián a rövid pályás gyorskorcsolyázók versenyeiben 1500 méteren Huszár Erika negyedik, Knoch Viktor ötödik lett, és a sportág honi reprezentánsai most is megörvendeztethetnek bennünket. Vancouverbe kijutott a tavaly Eb-t nyert női váltónk (Huszár Erika, Heidum Bernadett, Darázs Rózsa, Keszler Andrea, tartalék: Lajtos Szandra), és az egyéni számokban is több vasat tartunk a tűzben. A megszerzett kvóták alapján a férfiaknál az 500 és az 1500 méteres versenyszámban Knoch és Darázs Péter is rajthoz állhat, 1000 méteren csak előbbi. A nőknél Huszár triplázik, Heidum 1000-en és 1500-on, Darázs 1500-on méreti meg magát. A januári, drezdai Európa-bajnokságon Heidum 1000-en ezüst-, Huszár 500-on bronzérmes lett, a legnagyobb esélyt azonban kétségkívül a női váltók versenye kínálja, hiszen csak nyolc csapat juthatott ki az olimpiára. (Kvartettünk az Eb-n címvédőként csak negyedik lett, miután a döntőben az oroszok nyilvánvaló szabálytalansága felett a magyar bíró szemet hunyt…)
– A mezőnyben rajtunk kívül még két európai csapat van, az olasz és a holland, elsősorban ellenük lehet esélyünk, de a Világkupákon már az amerikaiakat is sikerült megcsípnünk, és a kanadaiaknak is a sarkában voltunk. Többen kérdezték tőlünk, hogy lesz-e érmünk, és én sokkal visszafogottabban válaszolok, mint azt várják tőlem. Vannak álmaink, és van a realitás, így én mindig azt mondom, hogy a lehető legjobb teljesítményt akarjuk nyújtani. Tény, hogy a váltónk akár a dobogó közelébe is odaérhet, ám alapvetően a pontszerzés a célunk. Ami pedig az egyéni számokat illeti, az elvárás a tizenhatba jutás, s ha a legjobb nyolcba is sikerülne beverekedni magunkat, az már bravúr lenne – szögezi le Telegdi Attila szövetségi kapitány.
– Tudjuk, hogy most már sokan figyelnek ránk itthon, és várják tőlünk az eredményeket – csatlakozik hozzá Huszár Erika. – Ám emiatt nem kell hogy teher legyen rajtunk, mert ha tőlünk várnak valamit, akkor biztosan jók vagyunk. Ha gyenge korcsolyások lennénk, esélytelenek, és senki nem remélne tőlünk semmit, csak azt hallanánk, hogy a tisztes helytállás mennyire szép, az sokkal rosszabb lenne.
Műkorcsolyázóink számára ennél magasabb a mérce. A 2004-es Európa-bajnok Sebestyén Júlia az idei Eb-n 6. volt, s az utolsó szezonjában hibátlan programokkal a tíz között végezhet. Ő maga azonban ezt nem mondja ki:
– Magyar bíró nem lesz, a pontozás kiszámíthatatlan, így helyezésekben nem érdemes gondolkodni. Teljesítményekben viszont lehet, és most is azt mondom, amit szoktam: két szép programot szeretnék futni, és ha ez sikerül, akkor elégedett leszek. Megpróbálok ugyanolyan mentalitással versenyezni, mint tettem idáig a szezonban. Úgy voltam vele, hogy bármit érek el, az már csak ráadás. Szóval, most már tényleg felszabadultan megyek ki a jégre, és ennek is köszönhető, hogy versenyről versenyre egyre jobb programokat mutattam be – fogalmaz Sebestyén.
Edzője, Vardanjan Gurgen szerint az utóbbi években a pontozók részéről annyi méltánytalanság érte, hogy a negyedik olimpiáján igazán lehetne egy kis szerencséje. S ezt megérdemelné a jégtáncos Hoffmann Nóra is, aki tavaly márciusban egy New York-i edzésen fejjel esett a palánk nyitott ajtajának, és koponyatörést szenvedett. Bevallása szerint a jobbra-balra fogalmát teljesen elveszítette, és a számok megjegyzésével időnként a mai napig gondjai vannak. A honosított Zavozin Makszimmal mindenesetre az Eb-n 10. lett, s mivel ebben a műfajban a krémet Európa jelenti, a duó Vancouverben is ott lehet a 10–12. helyek valamelyikén.
A tizenhat fős csapatunk másik felétől Whistlerben viszont tényleg csak a tisztes helytállás a cél. Alpesi síben Berecz Anna és Döme Zsófia mind az öt versenyszámban (műlesiklás, lesiklás, óriás-műlesiklás, szuper-óriásműlesiklás, szuperkombináció) rajthoz állhat, Bene Márton műlesiklásban és óriás-műlesiklásban indulhat. Sífutásban Tagscherer Zoltán az 1,5 km-es sprint és a 15 km-es szabadstílusú számban, Viczián Vera a 1,5 km-es sprint és a 10 km-es szabadstílusú versenyben próbál szerencsét. Biatlonban pedig az első számú tartalék helyéről visszalépés miatt előrelépett Tagscherer Imre a 10 km-es sprint, illetve a 20 km-es számban indul megalapozottan szerény reményekkel.

Rogge varázslatot vár. Vancouverben a holnap kezdődő XXI. téli ötkarikás játékok szervezőit dicsérve Jacques Rogge elnök megnyitotta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 122. ülését. A belga sportdiplomata szerint a házigazdák munkája példaként szolgálhat a jövőbeni ötkarikás események szervezőinek. „Az előkészületek során mindent a sportolók, a környezet és a tartósság figyelembevételével tettek – fogalmazott Rogge. – Meggyőződésem, hogy tizenhat napos varázslatban lesz részünk.” A NOB-elnök leszögezte, a szervezőbizottság mindent elkövetett azért, hogy az olimpia eredményes legyen, s most már a 82 országból érkezett több mint 2500 sportolón a világ szeme. A 67 éves sportvezető arra számít, hogy az esemény szerte a világon mintegy hárommilliárd tv-nézőt vonz majd. Beszédében Rogge megemlékezett a haiti földrengés és a togói labdarúgó-válogatott buszát ért támadás áldozatairól is. A háromnapos NOB-ülésen a vancouveri játékok mellett szó esik majd a londoni (2012), a szocsi (2014) és a Rio de Janeiró-i (2016) olimpia előkészületeiről is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.