Őrizetben Demszky bizalmasa

A BKV igazgatóságának SZDSZ-es volt elnökét és Demszky Gábor főpolgármester tanácsadóját is gyanúsítottként hallgatta ki tegnap a rendőrség a BKV-botrányok miatt. Utóbbit később őrizetbe is vették a nyomozók, hasonlóan a közlekedési cég két volt vezető beosztású munkatársához. A tömeges őrizetbe vétellel megdőlt Demszky Gábor múlt heti kísérlete, amellyel megpróbálta elhárítani a saját személyére és a szabad demokratákra eső felelősséget a BKV korrupciógyanús ügyeiben. A főpolgármester elképzelhetetlennek tartja, hogy a rendőrség őt is meggyanúsítsa az ügyben.

Szilágyi Richárd
2010. 02. 13. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három új gyanúsítottat, köztük Tóthfalusi Györgyöt, a BKV igazgatóságának SZDSZ-es volt elnökét és Mesterházy Ernőt, Demszky Gábor szabad demokrata főpolgármester tanácsadóját is gyanúsítottként hallgatta ki tegnap a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). Tóthfalusit felbujtóként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítják a nyomozók. A BKV igazgatóságának egykori elnökeként a társaság veszteséges működése ellenére a BKV vagyonkezelési kötelezettséggel rendelkező vezetőit szándékosan rábírta arra, hogy megszegjék kötelezettségüket – adta hírül közleményében a BRFK.
Egyezség a városházán
Tóthfalusi 2007 nyarától 2009 őszéig volt a BKV igazgatóságának elnöke, és korábbi hírek szerint ő írta alá azt a végkielégítési szerződést, amely birtokában Futó Sándor igazgatósági elnöki főtanácsadó 30 millió forinttal távozhatott a közlekedési társaságtól. A BKV ezt hétfőn cáfolta, azt viszont elismerte a cég, hogy Tóthfalusi az igazgatóság egy másik tagjával közösen szignózta – a ma már házi őrizetben lévő volt vezérigazgató – Antal Attila munkaviszonyának megszüntetését. Tafferner Éva, a BRFK szóvivője lapunknak elmondta, a nyomozók tegnap házkutatással kezdték a napot Tóthfalusi lakásán, a kihallgatás után azonban a férfi szabadon távozhatott a Teve utcából.
Szintén gyanúsítottként hallgatták ki tegnap a rendőrök Mesterházy Ernőt, aki a gyanú szerint ugyancsak arra utasította a BKV vezetőit, hogy vagyonkezelési kötelezettségüket megszegve indokolatlan és szükségtelen szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződéseket kössenek. Mesterházy 2004-ben tűnt fel Demszky Gábor környezetében és neki tulajdonítják azt, hogy a főpolgármester végül a Hagyó-féle MSZP-s vonallal kötött egyezséget a városházán. Bőhm András, az SZDSZ korábbi fővárosi frakcióvezetője 2007-ben már nyilvánosan is kifogásolta, hogy a frakció helyett Mesterházy dönthet a leglényegesebb fővárosi ügyekben, példaként – a Hagyó által felügyelt – fővárosi közműcégek új vezetőinek kinevezését említve. Mesterházy „uralma” alig két hete ingott meg, amikor megszűnt az eddig általa vezetett Kormányzati Koordinációs Központ a városházán. A Főváros tegnap közleményben tudatta, hogy a központ egyik irodájában tegnap házkutatást tartottak a BRFK nyomozói
A hűtlen kezeléssel gyanúsított főtanácsadót estére őrizetbe vették a BRFK nyomozói. A BRFK szóvivője elmondta, Mesterházy esetében tartani lehetett többek között a bizonyítékok megsemmisítésétől, ezért vették őrizetbe. – Meglepett, hogy házkutatást tartottak a városházán, majd őrizetbe vették Mesterházy Ernőt – reagált a hírre Demszky Gábor a Klubrádióban. Az SZDSZ-es főpolgármester hangsúlyozta, a BKV-botrány kirobbanásakor azon a véleményen voltak Mesterházyval, hogy minden érintettet fel kell jelenteni. A főpolgármester szeretné, ha sikeres lenne az eljárás, és felelősségre vonnák azokat, akik bűncselekményt követtek el. Ugyanakkor örülne annak, ha kiderülne Mesterházy ártatlansága. A főpolgármester azt viszont elképzelhetetlennek tartja, hogy a rendőrség őt is meggyanúsítsa az ügyben. – Erről természetesen a rendőrség dönt és mindenben a rendelkezésükre fogok állni – tette hozzá Demszky.
Nem magányos harcos
A BKV-val kapcsolatos minden egyes hír azt bizonyítja, hogy Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes nem „magányos harcosként” követte el azokat a tetteket, amelyekkel most hírbe hozták, hanem minden pártérdekek mentén és pártutasításra történt a közlekedési vállalatnál – reagált az újabb gyanúsításokra Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki kabinetjének vezetője. Szerinte ma már nem kérdés, hogy a közlekedési cég MSZP– SZDSZ-es kifizetőhelyként működött. Ilyen mértékű visszaéléseket azonban a fővárosi MSZP–SZDSZ-koalíció legmagasabb szintű támogatása nélkül nem lehetett volna végrehajtani – tette hozzá. Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke pedig úgy látja, mindezért annak a politikai garnitúrának kell viselnie a felelősséget – nemcsak politikai, erkölcsi, de reményeik szerint jogi értelemben is –, amelyik az elmúlt nyolc évben „ide juttatta az országot”.
A Magyar Nemzet január 28-án nyilvánosságra hozta azt a belső feljegyzést, amely az eddigi egyetlen bizonyítéka annak a feltételezésnek, hogy Hagyó kézi vezérléssel működtette az önkormányzati céget. Demszky Gábor azonnal megpróbálta elhárítani a személyére, illetve az SZDSZ-re eső érintettséget. Többször is figyelmeztette korábbi szocialista helyettesét, hogy nem helyes a BKV-nál a kézi vezérlés – védekezett a szabad demokrata városvezető. Tóthfalusi és Mesterházy meggyanúsításával ez a próbálkozása mára erejét vesztette. Nyakó István, az MSZP szóvivője egyébként közölte, hogy politikai értelemben lezártnak tekintik a Hagyó-ügyet, amit a továbbiakban nem kívánnak kommentálni.
Eközben Wertán Zsolt fővárosi és VI. kerületi önkormányzati képviselő (Fidesz–KDNP) azt javasolta, ha Hagyó Miklóst visszaléptette az MSZP, holott a rendőrség meg sem gyanúsította, a szocialistáknak terézvárosi alpolgármesterüket, a kétszeres gyanúsított Hatvani Csabát vissza kellene hívniuk az országgyűlésiképviselő-jelöltségéből és betöltött tisztségeiből. Hatvani Csabát két ügyben, összesen két bűncselekmény elkövetésével, az Andrássy út 47. szám alatti lakóház a nyomozás adatai szerint áron aluli privatizációja miatt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és az év elején az úgynevezett kerékbilincselési ügyben hivatali visszaéléssel gyanúsították meg. Illés Zoltán, a Fidesz országgyűlésiképviselő-jelöltje szerint további árnyékot vethet a demokráciára, hogy kiderült: a gyanúsított jelölt kampányfőnöke nem más, mint az a Gaál Iván, aki a mai napig nem tisztázta magát az alól, hogy Nagy Imre egykori miniszterelnök újratemetésén fotósként III/III-as ügynökként tevékenykedett.
Hűtlen kezelés a gyanú
Különböző kommunikációs szolgáltatásokra vonatkozó szerződések miatt tegnap ismét gyanúsítottként hallgatták ki a rendőrök Horváth Évát, Hagyó Miklós sajtósát, Regőczi Miklóst, a BKV volt értékesítési és kommunikációs vezérigazgató-helyettesét és Zelenák Tibort, a BKV egykori főosztályvezetőjét is. Regőczit hűtlen kezeléssel, Zelenák Tibort bűnsegédként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítják a nyomozók, akik szerint a volt kommunikációs vezérigazgató-helyettes 12 cég vonatkozásában mintegy 81 millió forint, Zelenák Tibor pedig hat cég vonatkozásában több mint 30 millió forint vagyoni hátrányt okozott a közlekedési társaságnak. A két férfit estére szintén őrizetbe vették a rendőrök.

Eladó a Hagyó-birtok? A Blikk szerint Jászberényben elterjedt a hír, hogy a Hagyó család eladná helyi birtokát. Baranyi László önkormányzati képviselő annyit állított, idősebb Hagyó Miklós haszonállatokat kínált neki eladásra, de a Blikk úgy tudja, a birtokon már érdeklődők is jártak, és Hagyó lemondása után vált biztossá, hogy az ingatlantól megválik a család.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.