időjárás -1°C Artúr, Vince 2022. January 22.
logo

Őrizetben Demszky bizalmasa

Szilágyi Richárd
2010.02.13. 23:00

A BKV igazgatóságának SZDSZ-es volt elnökét és Demszky Gábor főpolgármester tanácsadóját is gyanúsítottként hallgatta ki tegnap a rendőrség a BKV-botrányok miatt. Utóbbit később őrizetbe is vették a nyomozók, hasonlóan a közlekedési cég két volt vezető beosztású munkatársához. A tömeges őrizetbe vétellel megdőlt Demszky Gábor múlt heti kísérlete, amellyel megpróbálta elhárítani a saját személyére és a szabad demokratákra eső felelősséget a BKV korrupciógyanús ügyeiben. A főpolgármester elképzelhetetlennek tartja, hogy a rendőrség őt is meggyanúsítsa az ügyben.

Három új gyanúsítottat, köztük Tóthfalusi Györgyöt, a BKV igazgatóságának SZDSZ-es volt elnökét és Mesterházy Ernőt, Demszky Gábor szabad demokrata főpolgármester tanácsadóját is gyanúsítottként hallgatta ki tegnap a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). Tóthfalusit felbujtóként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítják a nyomozók. A BKV igazgatóságának egykori elnökeként a társaság veszteséges működése ellenére a BKV vagyonkezelési kötelezettséggel rendelkező vezetőit szándékosan rábírta arra, hogy megszegjék kötelezettségüket – adta hírül közleményében a BRFK.
Egyezség a városházán
Tóthfalusi 2007 nyarától 2009 őszéig volt a BKV igazgatóságának elnöke, és korábbi hírek szerint ő írta alá azt a végkielégítési szerződést, amely birtokában Futó Sándor igazgatósági elnöki főtanácsadó 30 millió forinttal távozhatott a közlekedési társaságtól. A BKV ezt hétfőn cáfolta, azt viszont elismerte a cég, hogy Tóthfalusi az igazgatóság egy másik tagjával közösen szignózta – a ma már házi őrizetben lévő volt vezérigazgató – Antal Attila munkaviszonyának megszüntetését. Tafferner Éva, a BRFK szóvivője lapunknak elmondta, a nyomozók tegnap házkutatással kezdték a napot Tóthfalusi lakásán, a kihallgatás után azonban a férfi szabadon távozhatott a Teve utcából.
Szintén gyanúsítottként hallgatták ki tegnap a rendőrök Mesterházy Ernőt, aki a gyanú szerint ugyancsak arra utasította a BKV vezetőit, hogy vagyonkezelési kötelezettségüket megszegve indokolatlan és szükségtelen szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződéseket kössenek. Mesterházy 2004-ben tűnt fel Demszky Gábor környezetében és neki tulajdonítják azt, hogy a főpolgármester végül a Hagyó-féle MSZP-s vonallal kötött egyezséget a városházán. Bőhm András, az SZDSZ korábbi fővárosi frakcióvezetője 2007-ben már nyilvánosan is kifogásolta, hogy a frakció helyett Mesterházy dönthet a leglényegesebb fővárosi ügyekben, példaként – a Hagyó által felügyelt – fővárosi közműcégek új vezetőinek kinevezését említve. Mesterházy „uralma” alig két hete ingott meg, amikor megszűnt az eddig általa vezetett Kormányzati Koordinációs Központ a városházán. A Főváros tegnap közleményben tudatta, hogy a központ egyik irodájában tegnap házkutatást tartottak a BRFK nyomozói
A hűtlen kezeléssel gyanúsított főtanácsadót estére őrizetbe vették a BRFK nyomozói. A BRFK szóvivője elmondta, Mesterházy esetében tartani lehetett többek között a bizonyítékok megsemmisítésétől, ezért vették őrizetbe. – Meglepett, hogy házkutatást tartottak a városházán, majd őrizetbe vették Mesterházy Ernőt – reagált a hírre Demszky Gábor a Klubrádióban. Az SZDSZ-es főpolgármester hangsúlyozta, a BKV-botrány kirobbanásakor azon a véleményen voltak Mesterházyval, hogy minden érintettet fel kell jelenteni. A főpolgármester szeretné, ha sikeres lenne az eljárás, és felelősségre vonnák azokat, akik bűncselekményt követtek el. Ugyanakkor örülne annak, ha kiderülne Mesterházy ártatlansága. A főpolgármester azt viszont elképzelhetetlennek tartja, hogy a rendőrség őt is meggyanúsítsa az ügyben. – Erről természetesen a rendőrség dönt és mindenben a rendelkezésükre fogok állni – tette hozzá Demszky.
Nem magányos harcos
A BKV-val kapcsolatos minden egyes hír azt bizonyítja, hogy Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes nem „magányos harcosként” követte el azokat a tetteket, amelyekkel most hírbe hozták, hanem minden pártérdekek mentén és pártutasításra történt a közlekedési vállalatnál – reagált az újabb gyanúsításokra Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki kabinetjének vezetője. Szerinte ma már nem kérdés, hogy a közlekedési cég MSZP– SZDSZ-es kifizetőhelyként működött. Ilyen mértékű visszaéléseket azonban a fővárosi MSZP–SZDSZ-koalíció legmagasabb szintű támogatása nélkül nem lehetett volna végrehajtani – tette hozzá. Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke pedig úgy látja, mindezért annak a politikai garnitúrának kell viselnie a felelősséget – nemcsak politikai, erkölcsi, de reményeik szerint jogi értelemben is –, amelyik az elmúlt nyolc évben „ide juttatta az országot”.
A Magyar Nemzet január 28-án nyilvánosságra hozta azt a belső feljegyzést, amely az eddigi egyetlen bizonyítéka annak a feltételezésnek, hogy Hagyó kézi vezérléssel működtette az önkormányzati céget. Demszky Gábor azonnal megpróbálta elhárítani a személyére, illetve az SZDSZ-re eső érintettséget. Többször is figyelmeztette korábbi szocialista helyettesét, hogy nem helyes a BKV-nál a kézi vezérlés – védekezett a szabad demokrata városvezető. Tóthfalusi és Mesterházy meggyanúsításával ez a próbálkozása mára erejét vesztette. Nyakó István, az MSZP szóvivője egyébként közölte, hogy politikai értelemben lezártnak tekintik a Hagyó-ügyet, amit a továbbiakban nem kívánnak kommentálni.
Eközben Wertán Zsolt fővárosi és VI. kerületi önkormányzati képviselő (Fidesz–KDNP) azt javasolta, ha Hagyó Miklóst visszaléptette az MSZP, holott a rendőrség meg sem gyanúsította, a szocialistáknak terézvárosi alpolgármesterüket, a kétszeres gyanúsított Hatvani Csabát vissza kellene hívniuk az országgyűlésiképviselő-jelöltségéből és betöltött tisztségeiből. Hatvani Csabát két ügyben, összesen két bűncselekmény elkövetésével, az Andrássy út 47. szám alatti lakóház a nyomozás adatai szerint áron aluli privatizációja miatt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és az év elején az úgynevezett kerékbilincselési ügyben hivatali visszaéléssel gyanúsították meg. Illés Zoltán, a Fidesz országgyűlésiképviselő-jelöltje szerint további árnyékot vethet a demokráciára, hogy kiderült: a gyanúsított jelölt kampányfőnöke nem más, mint az a Gaál Iván, aki a mai napig nem tisztázta magát az alól, hogy Nagy Imre egykori miniszterelnök újratemetésén fotósként III/III-as ügynökként tevékenykedett.
Hűtlen kezelés a gyanú
Különböző kommunikációs szolgáltatásokra vonatkozó szerződések miatt tegnap ismét gyanúsítottként hallgatták ki a rendőrök Horváth Évát, Hagyó Miklós sajtósát, Regőczi Miklóst, a BKV volt értékesítési és kommunikációs vezérigazgató-helyettesét és Zelenák Tibort, a BKV egykori főosztályvezetőjét is. Regőczit hűtlen kezeléssel, Zelenák Tibort bűnsegédként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítják a nyomozók, akik szerint a volt kommunikációs vezérigazgató-helyettes 12 cég vonatkozásában mintegy 81 millió forint, Zelenák Tibor pedig hat cég vonatkozásában több mint 30 millió forint vagyoni hátrányt okozott a közlekedési társaságnak. A két férfit estére szintén őrizetbe vették a rendőrök.

Eladó a Hagyó-birtok? A Blikk szerint Jászberényben elterjedt a hír, hogy a Hagyó család eladná helyi birtokát. Baranyi László önkormányzati képviselő annyit állított, idősebb Hagyó Miklós haszonállatokat kínált neki eladásra, de a Blikk úgy tudja, a birtokon már érdeklődők is jártak, és Hagyó lemondása után vált biztossá, hogy az ingatlantól megválik a család.