Vancouverben fellobbant a láng

A vancouveri BC Place fedett stadionban lapzárta után, közép-európai idő szerint ma hajnalban nyithatták meg a XXI. téli olimpiát, ami azonban a síugróknak már a hivatalos ceremónia előtt elkezdődött, a normál sánc selejtezőjével. A szánkósok edzésén sajnos szörnyű baleset történt, a pályáról kirepülő, 22 éves grúz Nodar Kumaritasvili egy oszlopnak csapódott, és életét vesztette.

2010. 02. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezekben a napokban Dél-Koreában és Ausztriában biztosan nagyokat nyelnek, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 115. ülésén, 2003. július 3-án Prágában Vancouver Pjongcsangot és Salzburgot legyőzve nyerte el a XXI. téli ötkarikás játékok rendezését. S tizenhat napon át most a Csendes-óceán partján fekvő félmilliós lakosságú kanadai városra és szűkebb környékére figyel a világ. Maga Vancouver a jégkorong, a műkorcsolya, a rövid pályás gyorskorcsolya és a curling, Nyugat-Vancouver a hódeszka és a síakrobatika, Richmond a gyorskorcsolya, Whistler pedig az északi és alpesi sí, a biatlon, a bob, a szkeleton és a szánkó versenyeinek ad otthont. A megnyitóünnepségre, így az olimpiai láng fellobbanására a vancouveri BC Place fedett stadionban lapzárta után került sor, a síugrók selejtezőjét normál sáncon azonban már ezt megelőzően megrendezték. Azt mondani sem kell, hogy utóbbit magyar érdekeltség nélkül.
A tizenhat fős csapatunk nagyobbik fele a vancouveri olimpiai faluban lett elszállásolva (a többiek a whistleriben laknak), rövid pályás gyorskorcsolyázóink közül itt értük el Knoch Viktort:
– A szobák meglehetősen üresek, mert a hálószobánkban ugyan két ágy van, a nappaliban a tévé előtt csak egy fotel. De nem panaszkodom, mert valamivel így is otthonosabb helyünk van, mint négy éve Torinóban volt. Csak az a bosszantó, hogy nincs olyan magyar zászlónk, amit kitehetnénk az erkélyre… Szerencsére Huszár Erika szülei jönnek majd szurkolni, és megígérték, hogy hoznak – árulta el a 20 éves pécsi versenyző, aki a torinói olimpián abszolút zöldfülűként, 1500 méteren nem kis szenzációt szolgáltatva végzett az ötödik helyen. S értelemszerűen most se szívesen adná sokkal alább:
– Az elmúlt négy évben jóval sűrűbb lett a mezőny, és helyezésekről nagyon nehéz előre beszélni, mert a mi sportágunkban rengeteg minden közbejöhet. Ezt jól példázza, hogy a tavalyi Európa-bajnokságon egy ezüstérmet és négy bronzot szereztem, az idein pedig csak egy ötödik helyem lett. Holott nem voltam rosszabb formában, mint egy évvel ezelőtt. Úgy gondolom, hogy Vancouverben a tizedik hely környéki helyezések már elfogadhatók lennének, ha pedig sikerülne még előrébb végeznem, az nyilván még jobb lenne, és ez is megtörténhet. Az esélyeim ötszáz méteren a legjobbak, ezen egy év alatt is sokat javultam. Az egyik amerikai Világkupa előtt még 41 másodperc volt a világcsúcs, ott levitték 40,6-ra, de én is 40,8-at mentem.
S bizony már a hét végén repeszteni kellene, mert a csapatunkból éppen a rövid pályás gyorskorcsolyázók mutatkoznak be először, magyar idő szerint vasárnap hajnali két órától. Knoch Viktor és Darázs Péter 1500-on, Huszár Erika 500-on, míg a női váltó 3000 méteren áll rajthoz. A Torinóban a női 1500-on elért negyedik helyével még Knochot is túlszárnyaló Huszár szintén úgy véli, hogy egyéniben most 500-on futhat ki neki a legjobb eredmény, ám a váltó még fontosabb a számára. Mivel ebben a versenyszámban csak nyolc együttes indulhat, a 8. hely máris biztos, de a hét végi elődöntőből a fináléba is be lehetne jutni. A sorsolást már megejtették – Kína, Kanada és Japán ellenében kellene megszerezni a második helyet –, Telegdi Attila szövetségi kapitány már ennek ismeretében nyilatkozott a Magyar Olimpiai Bizottság honlapjának (www.mob.hu):
– Egy biztos, ez sokkal nehezebb csoport, jó lett volna, ha idekerül még egy európai csapat. Kanadát hazai pályán ezrek biztatják majd, ennek ellenére őket és a japánokat is megfoghatjuk, ha minden összejön. Küzdöttünk már velük, váltakozó sikerrel, és a feladat nem megoldhatatlan. Kínát nem kell bemutatni, messze a legerősebb a mezőnyben, nyolcvan százalék, hogy megnyeri az aranyérmet is – de ez a sport, meg kell mutatnunk, mit tudunk: ha ez elég az A döntőhöz, akkor óriási bravúrt hajtottunk végre, ha nem, akkor marad a B döntő, és ott igyekszünk becsülettel helytállni – fogalmazott a szakvezető.
– Egyéniben Viktor kifejezetten jó csoportba került, elvben gond nélkül tovább kell jutnia, Petinek viszont nehezebb dolga lesz. Erika nem panaszkodhat, jó csoportba, jó pályára került. Aki továbbmegy, annak rendkívül nehéz dolga lesz, viszont a második fordulótól már tényleg bármi megtörténhet – tette hozzá Telegdi Attila.
Whistleri hír, hogy az alpesi síző Döme Zsófia a tervezetthez képest csak műlesiklásban és óriás-műlesiklásban indulhat. Bár a múlt héten a franciaországi ifjúsági világbajnokságon elegendő pontot szerzett ahhoz, hogy bekerüljön a világranglista első ötszáz helyezettje közé – ami előfeltétel –, ezeket az eredményeket a Nemzetközi Síszövetség csak február 24-én írja jóvá, amikorra már véget érnek azok versenyszámai. De ezt a csapást azért valahogy majd csak feldogozza a magyar csapat.

Halálos Baleset. Szörnyű balesetet szenvedett, és életét vesztette Nodar Kumaritasvili grúz szánkós, aki a tegnapi edzésen bukott. A 22 éves sportoló elvesztette uralmát a szánkója fölött, majd hatalmas, mintegy 145 km/órás sebességgel csapódott ki a pályáról, és egy oszlopnak vágódott. Az orvosi csapat azonnal a fiatal sportoló segítségére sietett. Már ekkor szívmasszázst kellett alkalmazniuk, majd helikopterrel kórházba szállították a versenyzőt, akinek azonban már nem tudták megmenteni az életét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.