Vancouverben is titkolóznak

Az ötkarikás játékoknak az olimpiai láng mellett ugyanolyan velejárója a hatalmas titkolózás arról, hogy ki lobbantja fel a megnyitóünnepségen, s nincs ez másképp a mai, vancouveri ceremónia előtt sem. Adná magát, hogy Wayne Gretzkyre esett a rendezők választása, de ez talán túlságosan is kézenfekvő lenne. S ha a kanadaiak valami meglepőt és egyúttal megindítót akarnak, keresve sem találnának jobb alkalmat arra, hogy Terry Foxra emlékezzenek.

2010. 02. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kímélő üzemmód. Kivételezett helyzetben van a téli olimpián a jégkorong, hiszen egyetlen csapatjátékként (a curlingesek elnézését kérve) szerepel a programban. Ezért aztán megkülönböztetett figyelem is övezi, amit a tengerentúli liga, az NHL legragyogóbb csillagainak a jelenléte még jobban kiemel. A legutóbbi, torinói játékokhoz hasonlóan Vancouverben is tizenkét csapat száll harcba az aranyéremért, ám a lebonyolítás alaposan megváltozott. Négy éve két hatos csoportra osztották a résztvevőket, négyen-négyen jutottak tovább, a legjobb nyolctól – keresztbe játszással – egyenes kieséses rendszerben haladtak a döntőig. Ezúttal a tizenkét együttest három csoportra bontották. Ez eddig rendben. Az már vitatható, menynyire reális két-két meccs után öszszesített rangsort készíteni; de így lesz. A lényeg: ezután az első négy pihen egy kört, a maradék nyolc csapatot – a rangsor alapján – öszszepárosítják, a négy győztes – ismét kiemelés szerint – találkozik a négy legjobbal. Innen már egyértelmű a folytatás: elődöntő, a döntő. A kavarást nyilván az indokolja, hogy négy éve a győztesnek nyolc meccset kellett játszania, most megúszhatja öttel is. Kímélni kell a sztárokat, ha már egyszer leereszkednek az olimpia szintjére. Reméljük, a játék színvonala kárpótol minket a kevesebb mérkőzésért.
Az alapcsoportok beosztása, A: Kanada, Egyesült Államok, Svájc, Norvégia; B: Oroszország, Csehország, Szlovákia, Lettország; C: Svédország, Finnország, Fehéroroszország, Németország. (N. M.)


Elöljáróban csak azt borítékolhatjuk, hogy a XXI. téli olimpia ma esti – közép-európai idő szerint szombat hajnali – megnyitóünnepsége grandiózus és egyedi lesz. A játékok története során ez az első megnyitó, amelyet fedett stadionban rendeznek meg. A hatvanezer fős befogadó képességű BC Place Kanada második legnagyobb ilyen létesítménye, a British Columbia Lions amerikaifutball-csapat otthona. (A teljesség igénye végett: a montreali „Big O” előzi meg, oda
66 ezren férnek be.) Az 1983-as világkiállításra építették, és átadásakor a világ legnagyobb olyan fedett stadionja volt, amelynek tetejét magas nyomású levegő tartja. Ez a konstrukció persze veszélyt hordoz, és három éve meg is történt a baj. A ponyva kiszakadt, s mivel a lyukon keresztül a levegő elillant, teljesen beomlott. A helyreállítás fél évbe telt.
Most efféle malőr remélhetőleg nem esik meg, de a magunk részéről némi problémát így is látunk. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság protokolláris előírásai szerint ugyanis a megnyitón békegalambokat kell szabadon engedni, s ha akad is „ideiglenes ablak” a tetőn, a madarak gyaníthatóan nehezen találnak majd ki. Vélhetőleg persze erre is megvan a megoldás, miként arra is, a csapatok hogyan vonulnak be a légzsilipes forgóajtókon.
Ennél persze mindenkit jobban izgat az, hogy a staféta végén ki lobbantja fel az olimpiai lángot. Amint azt a bevezetőben jeleztük, Wayne Gretzky kétségkívül ideális megoldás lenne. Minden idők legnagyszerűbb jégkorongozója ráadásul sokat tett azért, hogy Vancouver elnyerje a rendezést, így mindenképpen kijárna neki a megtiszteltetés. A kanadaiak azonban az 1976-os nyári és az 1988-as téli olimpián is meghökkentették a világot. Montrealban a kétnyelvű Kanadát szimbolizálva egy francia és egy angol anyanyelvű fiatallal, Calgaryban pedig egy tizenkét éves műkorcsolyázó kislánnyal gyújtatták meg a lángot.
Sokan vélik úgy, hogy megint meglepő húzással élnek, és a fia emlékét ápoló 72 éves Betty Foxra esik a választás. Amikor Terry Fox 1981. június 28-án, 22 évesen elhunyt, egész Kanada mint legnagyobb nemzeti hősét gyászolta. Egy sportbaleset vizsgálatakor kiderült, hogy csontrákja van, és a jobb lábát térd alatt amputálták. Műlábbal vágott neki, hogy átfusson Kanadán, az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig 8320 kilométeren, és arra kérte a honfitársait, hogy amíg fut, adakozzanak a rák elleni kutatásra. Az ország lélegzet-visszafojtva figyelte az emberfeletti küzdelmét. Terry Fox közel egy év alatt teljesítette a táv felét, amikor kiderült, hogy daganata átterjedt a tüdejére. Ennek ellenére nem adta fel a „remény maratonját”, s bár nem ért célba, huszonnégymillió dollárt gyűjtött a rákkutatásra. Az emlékfutásain világszerte ma is több százezren vesznek részt. A lélegzetelállító, mozgalmas, de könnyfakasztóként beharangozott megnyitón nem kizárt, hogy a világ megemlékezik Terry Foxról.

Fenn a zászló. Sajnálatosan a magyar zászló felvonására is tető alatt került sor az olimpiai faluban, az eső miatt a nemzetközi zóna dísztere helyett abban a konferenciateremben, ahol a csapatvezetői értekezleteket tartják. A szervezők féltették az ünnepségen használt elektronikus berendezéseiket, ezért a magyar, az argentin, a cseh, a görög és a liechtensteini delegációt falak közé parancsolták. A magyar csapat vezetője, Molnár Zoltán köszöntötte a falu vezetőit, az ünnepségen jelent volt Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.