Házigazdaként Kanada mindent besöpört

A téli olimpia zárónapján, vasárnap csak két aranyérmet osztottak: a két legfontosabbat. E vélemény persze személyes, mégsem mesterkélt. A jégkorong mint csapatsportág jelentősége vitathatatlan, a sífutás pedig a téli sportok alapja, a férfi 50 km a legklasszikusabb versenyszám. Ráadásul mindkét esemény két fiatal, de máris kiemelkedő egyéniség megkoronázását hozta. Kanada korunk legjobbnak tartott játékosa, Sidney Crosby góljával nyerte meg a hokidöntőt az Egyesült Államok ellen a hosszabbításban, Petter Northug pedig megszerezte első egyéni olimpiai bajnoki címét. Kanada az összesített versenyt is megnyerte Vancouverben, ráadásul egy olimpián még soha egyetlen nemzet sem szerzett tizennégy aranyérmet.

2010. 03. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éremtáblázat

1. Kanada 14 7 5
2. Németország 10 13 7
3. Egyesült Államok 9 15 13
4. Norvégia 9 8 6
5. Koreai Köztársaság 6 6 2
6. Svájc 6 – 3
7. Kína 5 2 4
8 Svédország 5 2 4
9. Ausztria 4 6 6
10. Hollandia 4 1 3


Már szombaton eldőlt, hogy Kanada végez az éremtáblázat élén. Ennek dacára senki sem beszélt volna sikeres olimpiáról az országban, ha a jégkorong-válogatott elveszíti a döntőt. De megnyerte, s ezzel – kissé elcsépelt, de találó fordulattal élve – történelmet írt. Egyedüliként Kanada nyert nyolc ötkarikás hokitornát, s még korábban soha egyetlen ország sem gyűjtött egy téli olimpián tizennégy aranyérmet.
Nagyon lesarkítva, Kanada Sidney Crosbynak köszönheti ezt a dicsőséget. A fináléban a juharlevelesek Toews és Perry találatával a 28. percben 2-0-ra vezettek. Kesler, aki a Vancouver Canucks játékosa, a 33.-ban szépített, majd Parise 25 másodperccel a végső dudaszó előtt egyenlített. A házigazdák nem roppantak meg, s a négy a négy mezőnyjátékos elleni rájátszás nyolcadik percében Crosby beütötte az aranygólt. Az a Crosby, akit Ovecskin mellett napjaink legjobbjának tartanak, aki viszont az olimpián az előző három mérkőzésen egyetlen pontot sem jegyzett. „Az utolsó percben már nyilván ünnepeltünk” – ismerte el Ryan Getzlaf, a kanadaiak egyik menője, hozzátéve, a bekapott gól után viszont volt erejük újítani.
Az NHL sztárjai sokáig nem ünnepelhetnek. Már ma folytatódik a tengerentúli liga, Vancouverben pedig amerikaiak és kanadaiak holnap újra egy csapatot alkotnak, amikor a Canucks a Detroit Red Wingst fogadja. Mégsem állíthatjuk, hogy a vasárnapi siker egy a sok közül. Az olimpiai arany értékével a legjobban megfizetett sztárok is tisztában vannak.
A hokidöntő után néhány órával megtartott záróünnepségen pedig azt nyugtázhattuk, hogy a rendezők nincsenek híján az öniróniának. A program elején a BC Place 60 ezer nézőjét meghökkentve egy szerelőnek öltözött bohóc jelent meg, aki megjavította a nyitóünnepségen meghibásodott kandelábert, és az olimpiai láng immár úgy loboghatott, ahogyan azt eredetileg is tervezték. Ezzel vette kezdetét a karnevál, több mint ezer fiatal hódeszkás táncolt a „küzdőtéren”, bevonultak a csapatok, és az 50 kilométeres férfi sífutás dobogósai ekkor kapták meg az érmeiket. Gregor Robertson, Vancouver polgármestere átnyújtotta az ötkarikás lobogót Jacques Rogge-nak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének, aki Anatolij Pahamovnak, a 2014-es rendező Szocsi első emberének adta azt tovább. A vigalom azonban nem lehetett teljes, záróbeszédében Rogge fájdalommal beszélt az edzésen tragikus balesetben elhunyt grúz szánkósról, Nodar Kumaritasviliről. A NOB elnöke méltatta a szervezőket, dicsérte a játékokat, s végül ünnepélyesen befejezettnek nyilvánította az olimpiát, ami után maguk a házigazdák dőlhetnek hátra leginkább elégedetten.
Mint már utaltunk rá, a megszerzett tizennégy aranyuk rekord az éremtábla tetején. A négy évvel ezelőtti torinói játékokon tizenegy első helyükkel legeredményesebb németek férfi biatlonosaik betlije ellenére tíz aranyat szereztek. Az Egyesült Államok kilencet úgy, hogy alpesi síben Lindsay Vonn-nak csak egy jutott, holott sokan négyet vártak tőle. A norvégoknak a torinói sokk után (nyolc ezüst és kilenc bronz mellett csupán két aranyuk volt!) ezúttal ugyancsak kilencszer szólt a himnuszuk, a sífutó Marit Björgennek háromszor, s mivel még egy-egy második és harmadik helye is van, egyedül lett az olimpia legeredményesebb versenyzője. A kínai rövid pályás gyorskorcsolyázó Vang Meng „csak” három aranyat gyűjtött be.
A nagy vesztesek egyértelműen az osztrákok és az oroszok: előbbieknek Torinóban még kilenc, utóbbiaknak nyolc aranyérmük volt, most pedig néggyel, illetve hárommal kellett beérniük. Az osztrák férfi alpesi sízőknek négy éve nyolc érmük volt, közte két arany, most viszont a dobogóra sem állhattak, és ilyen szégyen még soha nem esett meg velük. Az oroszoknak műkorcsolyában kellett lenyelniük a békát, s persze az legalább ilyen nagy pofon volt, hogy a jégkorongozóiknak – Ovecskinnel, Malkinnal, Kovalcsukkal – a nyolc között esélyük sem volt a kanadaiak ellen. Az ország történetének legrosszabb téli olimpiai szereplése miatt Dmitrij Medvegyev orosz elnök tegnap a szovjet időket idéző fenyegető éllel sürgette az illetékes sportvezetők lemondását: „Ha maguktól nem távoznak, szívesen segítünk nekik” – dörögte az államfő.
A biatlonos Ole Einar Björndalen sem mondhatja azt, hogy ez az ő olimpiája volt, de a norvég váltót mégiscsak behozta az első helyre, 20 kilométeren második lett, és az ötkarikás játékokról már hat arany-, négy ezüst- és egy bronzérme van. Ezzel 36 évesen minden idők második legeredményesebb téli olimpikonja lett, csak honfitársa, Björn Dählie előzi meg, aki 1992 és 1998 között nyolc aranyat és négy ezüstöt szerzett sífutásban.
A magunk szintjén nekünk nem lehet okunk a panaszra, a torinói játékok után rövid pályás gyorskorcsolyázóink ismét szállítottak két pontszerző helyezést. Előbb Huszár Erika lett hatodik 1500 méteren, majd a Huszár, Heidum Bernadett, Darázs Rózsa, Keszler Andrea öszszetételű váltó 3000 méteren ötödik. De értékes Heidum kilencedik helye is 1000 méteren. Jégtáncban a Hoffmann Nóra, Zavozin Makszim duó 13. helye a jövőre nézve biztató lehet. A műkorcsolyázó Sebestyén Júlia három hét múlva a torinói vb-n fejezi be a pályafutását, negyedik olimpiáján némileg balszerencsésen zárt a 17. helyen. Alpesi és északi síben meglett a „tisztes helytállás”, a whistleri lejtőkön ennél többet nem remélhettünk. Tizenhat fős csapatunk ma délelőtt Bécsben landol, de szó sincs arról, hogy onnan azért jön autóbusszal, mert a kertek alatt kellene hazasompolyognia.

Eredmények. Sífutás, férfi klaszszikus stílusú 50 km: 1. Petter Northug (norvég) 2:05:35.5 ó, 2. Teichmann (német) 0,3 mp hátrány, 3. Olsson (svéd) 1,0 mp h.
Jégkorong, férfiak: 1. Kanada, 2. Egyesült Államok, 3. Finnország. A döntőben: Kanada–Egyesült Államok 3-2 – hosszabbítás után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.