Kanadai helyett amerikai álom

Két német bobos történelmet írva a negyedik olimpiai bajnoki címét szerezte meg, az alpesi síben sokadik nekifutásra Bode Millernek pedig akkor jött össze az első, amikor ezt maga sem hihette komolyan. A vancouveri téli ötkarikás játékok kilencedik versenynapján mégsem ők szolgáltatták a fő témát, s a házigazdák most afölött is átlépnek, hogy jégtáncban nem kis meglepetésre kanadai páros áll az élen. Nagyobb a bánat amiatt, hogy jégkorongcsapatuk 5-3-ra kikapott az amerikaiaktól. Sidney Crosbyéknak ma le kell győzniük a németeket, és akkor a négy közé jutásért játszhatnak az oroszokkal. Holott ezt a párosítást mindenki a döntőre vizionálta

2010. 03. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éremtáblázat
1. Egyesült Államok7710
2. Németország676
3. Norvégia544
4. Svájc52
5. Kanada441
Koreai Köztársaság441
7. Ausztria333
8. Svédország312
9. Hollandia311
Kína311


Hiába zúdult az Egyesült Államok kapujára negyvenöt lövés, szemben a kanadaira küldött huszonhárommal, a jégkorongtorna A csoportjának rangadóján a házigazda 5-3-ra kikapott. A statisztika ismeretében nem is kell hosszasan értekezni arról, hogy Ryan Miller, a Buffalo Sabres 29 éves hálóőre élete napját fogta ki az amerikai kapuban. A harmadik harmadban 16:51 percnél Sidney Crosby 4-3-ra még felhozta a kanadaiakat, de amikor mindent egy lapra feltéve rohamoztak az egyenlítésért, és levitték a kapusukat, egy ellentámadásnál Ryan Kesler a védő mögött pimaszul belepiszkált a korongba, és ez volt a kegyelemdöfés. Ebből kifolyólag már biztosan nem lesz kanadai–orosz álomdöntő, ám az amerikaiak vélhetően nem is ezt a szereposztású finálét álmodták meg. A két nagy esélyes pedig már a négy közé jutásért öszszekerül egymással – feltéve, hogy a juharlevelesek a mai pótvizsgájukon nem hullanak el a németekkel szemben.
Korábban már megírtuk, hogy a három csoport eredményeit öszszesítik, és a kialakult sorrend alapján az első négy csapat egyenesen bejut a legjobb nyolcba. A rangsor első négy helyezettje az amerikai, a svéd, az orosz és a finn csapat lett (a C csoportban a címvédő svédek a torinói olimpiai döntő visszavágóján 3-0-ra verték a finneket, de utóbbiak a legjobb csoportmásodikok), majd sorban a csehek, a kanadaiak, a szlovákok, a svájciak, a fehéroroszok, a norvégok, a németek és a lettek következnek. A negyeddöntőbe jutásért így ma Csehország–Lettország, Kanada–Németország, Szlovákia–Norvégia és Svájc–Fehéroroszország találkozókat játszanak. A holnapi negyeddöntő műsora pedig a következő: Egyesült Államok–Svájc/Fehéroroszország, Svédország–Szlovákia/Norvégia, Oroszország–Kanada/Németország, Finnország– Csehország/Lettország.
A kanadaiak jobb szívvel számolgathattak a jégtáncversenyben, mert itt az originál program után nem kis meglepetésre a Tessa Virtue, Scott Moir párosuk állt az élre a Meryl Davis, Charlie White amerikai és az elsőről a harmadik helyre zuhant orosz Okszana Domnyina, Makszim Sabalin duó előtt. A Hoffmann Nóra, Zavozin Makszim kettős a 13. helyről a 14.-re csúszott, de a pontszámok közötti kis különbségek miatt tegnap éjjel egy szép kűrrel az első tíz közelébe is kerülhetett. S ezt a mieink is így látták:
– Ahhoz képest, hogy az Eb- épphogy tizedikek lettünk, itt pedig a 13. helyről indultunk neki az originál programnak, már az nagy dolog lesz, ha megtartjuk ezt a helyezést. Egy olimpiát és egy Eb-t ugyanis össze sem lehet hasonlítani. Most az a lényeg, hogy ott maradtunk a 11. és a 15. hely között a kűrre, így egy csoportban vagyunk a közvetlen riválisainkkal, és még semmi sem dőlt el – nyilatkozta Hoffmann Nóra.
Ugyanakkor a kilencedik versenynapon hat számban minden eldőlt. S az is, hogy az alpesi síben Bode Millernek nem kell majd olimpiai arany nélkül zárnia a veretes pályafutását. A 32 éves bohém amerikai három ezüst és egy bronz, továbbá négy világbajnoki cím után megnyerte a lesiklásból és a műlesiklásból álló szuperkombinációt, holott itt nem neki állt a zászló. Vancouverben is begyűjtött már egy-egy ezüst- és bronzérmet szuper-óriásműlesiklásban, illetve lesiklásban, műlesiklásban viszont a Világkupákon mostanában a célig se nagyon jutott el…
A férfi sílövők férfi 15 km-es tömegrajtos viadalán az orosz Jevgenyij Usztyjugov győzelmét ugyancsak a meglepetések címszó alatt kellett elkönyvelni – az ötszörös olimpiai bajnok Ole Einar Björndalen 27. helyét szintúgy – ellenben a női tömegrajtos 12,5 km-en Magdalena Neuner első helyével, s a 23 éves német már a második vancouveri aranyát zsebelte be. Harmadik biztosan nem lesz neki, mert jelezte, hogy nagyon elfáradt, és a váltót kihagyja. Honfitársa, a 36 éves Andre Lange még nem pihen meg, ám a négyes bobosok viadala után visszavonul. Reményei szerint ötszörös olimpiai bajnokként. A kettesek versenyében Kevin Kuskéval mindenesetre már így is történelmet írtak, a sportágban elsőként lettek négyszeres olimpiai bajnokok. Ireen Wüst, a hollandok gyorskorcsolyázónője négy éve Torinóban a 3000 métert nyerte meg, ezúttal az 1500-at, a svájci Michael Schmid viszont csak a most szerzett aranyérmét tudja felmutatni. Mentségére legyen mondva, hogy síakrobatikában a férfikrossz Vancouverben debütált az olimpiai műsorban.

Eredmények. Sílövészet, női tömegrajtos 12,5 km: 1. Magdalena Neuner (Németország) 35:19.6 p (2), 2. Olga Zajceva (Oroszország) 5.5 mp h. (1), 3. Simone Hauswald (Németország) 7.2 mp h. (2).
Alpesi sí, férfi szuperkombináció: 1. Bode Miller (Egyesült Államok) 2:44.92 p (lesiklás: 1:53.91 p/műlesiklás: 51.01 mp), 2. Ivica Kostelic (Horvátország) 2:45.25 (1:54.20/51.05), 3. Silvan Zurbriggen (Svájc) 2:45.32 (1:53.88/51.44).
Síakrobatika, férfikrossz: 1. Michael Schmid (Svájc), 2. Andreas Matt (Ausztria), 3. Audun Grönvold (Norvégia).
Bob, férfi kettes: 1. André Lange, Kevin Kuske (Németország) 3:26.65 p. 2. Thomas Florschütz, Richard Adjei (Németország) 3:26.87 p, 3. Alekszandr Zubkov, Alekszej Vovoda (Oroszország) 3:27.51.
Gyorskorcsolya, női 1500 m: 1. Ireen Wüst (Hollandia) 1:56.89 p, 2. Kristina Groves (Kanada) 1:57.14, 3. Martina Sablikova (Csehország) 1:57.96.
Síugrás, csapat, nagysánc: 1. Ausztria (Wolfgang Loitzl, Andreas Kofler, Thomas Morgenstern, Gregor Schlierenzauer) 1107,9 pont, 2. Németország (Michael Neumayer, Andreas Wank, Martin Schmitt, Michael Uhrmann) 1035,8, 3. Norvégia (Anders Bardal, Tom Hilde, Johan Remen Evensen, Anders Jacobsen) 1030,3.
Műkorcsolya, jégtánc, állás az originál után: 1. Tessa Virtue, Scott Moir (Kanada) 111,15 pont, 2. Meryl Davis, Charlie White (Egyesült Államok) 108,55, 3. Okszana Domnyina, Makszim Sabalin (Oroszország) 106,60, …14. Hoffmann Nóra, Zavozin Makszim 83,12.
Jégkorong, A csoport: Egyesült Államok–Kanada 5-3, a csoport végeredménye: 1. Egyesült Államok 9 pont, 2. Kanada 5, 3. Svájc 3, 4. Norvégia 1. B csoport: Oroszország–Csehország 4-2, végeredmény: 1. Oroszország 7 pont, 2. Csehország 6, 3. Szlovákia 5, 4. Lettország 0, C csoport: Svédország–Finnország 3-0, végeredmény: 1. Svédország 9 pont, 2. Finnország 6, 3. Fehéroroszország 3, 4. Németország 0.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.