Kevés csavar a történetben

Sebestyén Júliának fél fordulat hiányzott a teljes boldogsághoz a XXI. téli ötkarikás játékokon. Európa-bajnok műkorcsolyázónőnk pályafutása utolsó előtti versenyén nagyon szép rövid programot futott – eltekintve attól, hogy a tripla flipjének lemaradt a vége. A pontozók ettől természetesen nem tekinthettek el, így vancouveri zászlóvivőnk a 13. helyről kezdheti majd a kűrt. Ha nincs ez a hiba, a legjobb tíz között lenne, de ide még így is odaérhet. Rövid pályás gyorskorcsolyában női váltónk ma hajnalban a legrosszabb esetben is nyolcadikként zárt, ám mielőtt a B döntőben eldörrent volna a rajtpisztoly, a legjobb eshetőség lebeghetett a szemünk előtt, az ötödik hely megszerzése.

2010. 03. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amerikai vezetőbírót szeretne a kanadai női jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya az Egyesült Államok csapata elleni olimpiai döntőre. Melody Davidson szerint a nemzetiség nem számít, de szerinte a legjobb megoldás az egyesült államokbeli Leah Wrazidlo személye lenne, ahelyett, hogy a nemzetközi szövetség két európai bírót küldjön a magyar idő szerint péntek 0.30-kor kezdődő fináléra. A kanadai tréner szerint az európai bírók kiszámíthatatlanul fújnak, és nem az Észak-Amerikában megszokott módon ítélnek meg bizonyos helyzeteket.

A nyári játékokról ismert számtalan kiváló sportember is jelen van a téli versenyeken. Így a tizennégyszeres olimpiai bajnok Michael Phelps, az amerikai csodaúszó is a nézők egyike. Jacques Rogge elnökkel történt találkozása során megtisztelő felkérést kapott. Az augusztusban Szingapúrban rendezendő I. nyári ifjúsági olimpiai játékok első hivatalos nagykövete lesz. „Rendkívüli öröm számomra, hogy Michael elfogadta a felkérést, és világszerte népszerűsíti majd a fiatalok első olimpiai versenyét” – mondta a NOB elnöke.

A nők 15 kilométeres üldözéses sífutószámában bronzérmes lengyel Justyna Kowalczyk szerint előnyt élveznek azok a vetélytársai, akik asztmásan versenyeznek. „A győztes norvég Marit Björgen sem teljesen egészséges, jóllehet úgy néz ki, mint aki tökéletesen rendben van. Engem szörnyen bántott, hogy – egészséges ember létemre – kikapok egy beteg embertől” – szúrt oda egyet legfőbb riválisának a lengyel lapoknak nyilatkozó sportoló. A sprintben – ugyancsak Björgen mögött – ezüstérmes Kowalczyk hasonló stílusban folytatva kijelentette: megkéri orvosát, hogy fedezzen fel nála is valamilyen asztmatikus tünetet. Majd ama véleményének adott hangot, hogy a vancouveri viadalon az első hatban végzettek közül egyedül ő nem szenved semmiféle betegségben… „Hogy miképpen segíti a vetélytársaimat az asztma? Úgy, hogy ők a rajt előtt használhatják a légzéskönnyítő, és számukra megengedett eszközt, miáltal frissiben megtisztított légutakkal vághatnak neki a távnak. Kell-e mondani, hogy a több levegő, a nagyobb oxigénbevitel mekkora előnyt jelent számukra…?”

A német Tobias Angerer a sífutók 15+15 kilométeres üldözéses versenyének rajtja előtti pillanatokban váratlanul elvesztette egyik botját. Kétségbeesetten nézett körül, de a svájci csapat közelben álló technikusa azonnal segítségére sietett, és egy kölcsönbotot nyomott a kezébe. Angerer ezzel is kiválóan siklott, és végül a második helyen végzett. Az önzetlen sportszerűséget bizonyító, váratlan segítségről a verseny után így beszélt: „Óriási volt! Rendkívül hálás vagyok ezért a példaértékű, sportszerű gesztusért, hiszen életem talán legnagyobb versenyén kaptam ilyen segítséget.”

*

Éremtáblázat

1. Egyesült Államok 7 9 10
2. Németország 7 9 7
3. Norvégia 6 5 6
4. Kanada 6 4 1
5. Svájc 6 – 2
6. Koreai Köztársaság 5 4 1
7. Ausztria 4 3 3
8. Oroszország 3 4 6
9. Svédország 3 2 2
10. Hollandia 3 1 2

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.