Szorul a hurok Hagyó körül

Hagyó Miklós, az MSZP volt főpolgármester-helyettesének legfőbb bizalmasa, Lelovics Ottó a BKV korrupciógyanús ügyeinek legújabb gyanúsítottja. Lapunk információi szerint az MSZP parlamenti frakciójának egykori sajtósa nemcsak a volt főpolgármester-helyettes politikai arculatépítéséért felelt, hanem ő közvetíthette a Hagyótól érkező, BKV-t érintő politikai kéréseket is.

Szilágyi Richárd
2010. 03. 14. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lelovics Ottót felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés gyanúsítottjaként hallgatták ki tegnap a nyomozók a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Teve utcai székházában. Úgy tudjuk, Lelovics Hagyó Miklós legbelsőbb köréhez tartozott, a szocialista politikus jobbkezeként hasonló funkciót töltött be, mint Demszky Gábor városházi tanácsadója, a ma már előzetes letartóztatásban lévő Mesterházy Ernő. A Magyar Nemzet értesülése szerint Lelovics feladatkörébe nemcsak Hagyó politikai arculatának felépítése tartozott, hanem ő közvetíthette a volt főpolgármester-helyettestől érkező BKV-t érintő politikai utasításokat is. Lelovics, aki az MSZP egykori sajtósa, majd Hagyó üzlettársa is volt, nemcsak túráira és közszerepléseire kísérte el Hagyó Miklóst, hanem a volt főpolgármester-helyettes betegsége idején még a forró teát is ő vitte fel a budapesti Városháza pulpitusára.
A nyomozás adatai szerint a férfi az egyik korábbi főpolgármester-helyettes kommunikációs igazgatójaként szándékosan rábírta a BKV vagyonkezelési kötelezettséggel rendelkező vezetőit, hogy kötelességüket megszegve, a társaság veszteséges működésével össze nem egyeztethető, szükségtelen és indokolatlan szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződéseket kössenek – olvasható a BRFK közleményében.
*
Lelovics a gyanú szerint öt cég 13 szerződése vonatkozásában 20 millió forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak. A volt kommunikációs igazgató lakásán tegnap házkutatást is tartottak, és lefoglaltak egy személyi számítógépet, de őrizetbevételére lapzártánkig nem került sor.
Hagyó Miklós közvetlen munkatársai közül azonban nem Lelovics az egyetlen gyanúsított a BKV gyanús ügyeiben: Horváth Évát, Hagyó volt sajtósát bűnsegédként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítja a rendőrség. A nyomozók szerint Horváth úgy vett fel a BKV-tól több mint 24 millió forintnyi munkabért, prémiumot és jutalmat, hogy ténylegesen semmilyen munkát nem végzett. A BKV-ügyek másik gyanúsítottja az a Mátay László is, aki a Stop.hu portál volt főszerkesztője és nem mellesleg Horváth Éva élettársa.
Decemberben Sziebert Györgyöt, a BKV volt jogi igazgatóját, januárban pedig Szalainé Szilágyi Eleonórát, a BKV volt humánpolitikai igazgatóját helyezték előzetes letartóztatásba, míg Antal Attila, a cég volt vezérigazgatója házi őrizetbe került. Február elején került előzetesbe Mesterházy Ernő, Demszky Gábor bizalmasa és városházi főtanácsadója, Fuzik Zsolt, a BKV volt informatikai igazgatója, Zelenák Tibor, a cég egykori kommunikációs főosztályvezetője és Regőczi Miklóst, a BKV volt kommunikációs igazgatója. Rajtuk kívül azonban több, egyelőre szabadlábon védekező gyanúsítottja is van a közlekedési cég gyanús ügyeiben folytatott nyomozásnak: Tóthfalusi György, a közlekedési cég igazgatóságának SZDSZ-es elnöke, Bolla Tibor, a BKV vezérigazgató-helyettese, a korábban már említett Horváth Éva és Mátay László is a gyanúsítottak sorát szaporítja.
Hagyó Miklóst azután mondatták le fővárosi közgyűlési mandátumáról és léptették vissza budapesti listás helyéről, valamint egyéni képviselő-jelöltségétől, miután a Magyar Nemzet január 28-án nyilvánosságra hozta azt a belső feljegyzést, amelyben Hagyó az MSZP főpolgármester-helyetteseként 2008-ban arra kérte a BKV vezetését, hogy mielőtt bármilyen változást kezdeményeznek a közlekedési társaság szervezeti felépítésében, azt előzetesen közöljék vele.

Eredménytelen tender. A főváros uniós támogatású projektjeivel kapcsolatos tájékoztatási tender eredménytelenül zárult, miután Budapest Főváros Önkormányzata által 1,147 milliárd forintos keretösszegben kiírt nyílt közbeszerzési pályázat mind az öt részfeladatára csak egy érvényes ajánlat érkezett. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.