Tanácsokért havi harmincmilliós fix

Gasztronómiai kérdésekben is írt tanulmányt 8,4 millió forintért a Gyurcsány–Bajnai-kormány minisztériumainál rendszeresen tanácsokat adó IFUA Horváth and Partners Kft., amelynek egyik volt vezetője, Tóth András egészen Gyurcsány Ferenc kabinetjének szakpolitikai igazgatóságáig vitte. Az állami megbízásokkal kistafírozott tanácsadó cégnél dolgozik vagy dolgozott más magas rangú kormánytisztviselő is, az érintettek szerint azonban ez még a közbeszerzés nélkül megnyert megbízásokat sem befolyásolta.

Szabó Anna
2010. 03. 11. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába foglalkoztat a gazdasági tárca jogi osztálya 15-17 főt, mégis rendszeresen külsős cégek jogi tanácsaira volt szükségük, amelyre százmillió forintos nagyságrendben költöttek el közpénzeket a Kóka János, Kákosy Csaba és Bajnai Gordon szakminiszterek fémjelezte időszakban. A kiemelt tanácsadók között található az IFUA Horváth and Partners Kft., amely többek között a BKV-nak is csaknem 130 millió forintért nyújtott tanácsadói szolgáltatásokat a vállalat honlapján szereplő szerződések szerint. A cég nemcsak a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnál (GKM) jutott megrendelésekhez, hanem a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél (NFÜ) és az igazságügyi és az oktatási tárcáknál is. Honlapjuk szerint a referenciáik között szerepel a MÁV is, lapunk megkeresésére azonban már úgy emlékezett az IFUA, hogy a vasúti társasággal nem dolgoztak.
Figyelemre méltó, hogy az állami megbízásokból bőséggel részesülő IFUA-nál dolgozott 2007-ig Tóth András, aki a cégtől történő távozása után egyenesen Gyurcsány Ferenc kabinetjének szakpolitikai igazgatói székébe került, sőt az IFUA-nál jelenleg is munkatárs Jobbágy Valér, aki a Miniszterelnöki Hivatalban dolgozott. 2007 júliusáig Erdélyi Barnabás is az IFUA-csapatot erősítette, ő most a MÁV kontrollingigazgatója.
Lapunk megkereste a tanácsadó vállalatot, ahol tagadták, hogy mindez bármilyen szerepet játszhatott a közpénzekből működő költségvetési szervek megrendeléseinek elnyerésekor, mivel sem Tóth, sem pedig Erdélyi „soha semmiféle megbízást nem adott az IFUA számára”. A gazdasági tárcánál hangsúlyozták, hogy kizárólag a szakmai kompetencia számított a tanácsadók kiválasztásakor, az NFÜ a kérdésben ismét a hallgatást választotta, míg a Miniszterelnöki Hivataltól öt napja nem kaptunk információt arról, hogy milyen szerepe lehetett Tóthnak az IFUA-megbízások során.
Szakértők szerint a cég ceruzája mindenesetre vastagon foghatott a tanácsadási díjak megállapításánál, így nem tudni, hogyan érvényesült pontosan az árverseny: egy hónapos jogi tanácsadásért például 29 400 000 forint plusz áfát számláztak ki a GKM-üvegzseb adatai szerint; ekkor a szaktárca egyik rendeletével kapcsolatban adtak tanácsokat. Jelenleg azt sem tudni, az IFUA szerződéseinek mindegyikénél sor került-e nyílt közbeszerzési eljárás lefolytatására, a 2003-as közbeszerzési törvény egyes esetekben ugyanis felmentést ad ez alól, ráadásul ez a kitétel a jogi tanácsadásra is vonatkozik.
A GKM-jogutód Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) a közbeszerzések nélküli megbízásokkal kapcsolatban közölték, hogy „ha olyan szolgáltatásról volt szó, amely az ajánlatkérő alaptevékenysége ellátásához szükséges irodalmi – értsd: szakmai, tudományos – mű létrehozására vagy tanácsadói tevékenység végzésére irányult.” A minisztérium sajtóosztálya leszögezte: minden esetben maradéktalanul eleget tettek a közbeszerzési rendelkezéseknek. A IFUA szerint „mindig az ajánlatkérő határozta meg a beszerzés formáját, így az általa előírt feltételeknek megfelelően jártak el a közbeszerzési törvény betartásával.”
A másik kérdés, hogy valójában miért volt szükség ilyen mennyiségben külsős jogi tanácsadókra és értékelésekre, amikor a szaktárcák mindegyikénél saját jogi osztályok működnek, ráadásul sok helyen a főosztályok tevékenységét is külön jogász segíti. Az NFGM-től lapunk azt a választ kapta, hogy „számos esetben egy adott szakmai feladat költséghatékonyabban elvégeztethető piaci szereplővel, mint folyamatos jogviszonyban alkalmazott köztisztviselővel”. Az IFUA-tól megtudtuk, hogy árbevételeik 20-25 százaléka származik a közszférából, ahol alvállalkozóként is megállják a helyüket. Mint arról lapunk korábban már beszámolt, a Telkes-csoport tanácsadó cégei is jelentős mennyiségű megbízást kaptak a gazdasági minisztériumtól, noha a személyzeti ügyekkel foglalkozó humánerőforrás osztályon is 10-12 fő dolgozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.