Ugrott az arany, lőttek az elsőségnek

A téli olimpiák összesített éremtáblázatán a norvégok sílövőinek köszönhetően behúzhatták a 100. és a 101. aranyukat is, legendájuk, a már ötször megkoronázott Ole Einar Björndalen azonban Vancouverben egyelőre kénytelen beérni egy ezüsttel. A játékok hatodik versenynapján Jevgenyij Pljuscsenko felugrott ugyan a dobogó tetejére, ám a műkorcsolyázók eredményhirdetésénél a címvédőnek a második fokán volt a helye, mert az amerikai Evan Lysacek lett az aranyérmes.

2010. 03. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éremtáblázat

1. Egyesült Államok 6 6 8
2. Németország 4 4 3
3. Norvégia 4 3 2
4. Kanada 3 3 1
5. Koreai Köztársaság 3 2 –
5. Svájc 3 – 1
7. Franciaország 2 1 4
8. Kína 2 1 1
9. Svédország 2 – 1
10. Ausztria 1 2 2

Hiába reménykedett a folytatásban,
már nem állhat rajthoz Vancouverben a szlovén sífutó, Petra Majdic, aki sérülten is bronzérmet szerzett női sprintben. A bemelegítés során árokba zuhant, de végül indulási engedélyt kapott 30 éves versenyzőről a későbbi orvosi vizsgálatok aztán kiderítették, hogy négy bordája eltört és a mellhártyája is beszakadt. A szlovén szövetség egyébként panaszt tett a szervezőknél, mert a baleset helyszíne nem volt biztosított. A célba érés után Majdic többször is elájult, a dobogóra is csak segítséggel tudott fellépni, majd a sajtótájékoztatón is kíntól eltorzult arccal nyilatkozott.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította Claudia Pechstein fellebbezését, így a doppingvétség miatt kétéves eltiltását töltő német gyorskorcsolyázó nem indulhat Vancouverben. Az ötszörös olimpiai és hatszoros világbajnokot a sportág nemzetközi szövetsége (ISU) kétéves eltiltással sújtotta tavaly nyáron, mert a vörösvértest-állománya kiugróan magas értéket mutatott több korábbi tesztelés alkalmával. Az ISU döntését a CAS november 25-én helybenhagyta, Pechstein azonban a svájci szövetségi bíróságnál fellebbezett, hiába. A 37 éves klasszis mindvégig azzal érvelt, hogy az ő esetében nem különleges a vörösvértest-állomány jelentős ingadozása, illetve eljárási szabálytalanságokra is hivatkozott.

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke és René Fasel, a Nemzetközi Jégkorongszövetség vezetője is szeretné, ha az észak-amerikai profiligában (NHL) szereplő játékosok részt vennének a 2014-es szocsi játékokon. A két sportvezető csütörtökön találkozott Gary Bettmannel, az NHL első emberével, aki kifejtette: a klubtulajdonosok és a hokisok érdekvédelmi szervezetének (NHLPA) kollektív szerződése a 2010/11-es szezon után jár le, és csak ezt követően tudnak arról dönteni, hogy a profi sztárok ott lehetnek-e a következő olimpián. Az orosz játékosok már korábban jelezték: őket nem érdekli semmiféle egyezség, ott lesznek hazájuk válogatottjában Szocsiban, ugyanakkor Bettman kitért rá: nem lehet megkerülni a csapattulajdonosokat, már csak azért sem, mert ők biztosítják a hokisok fizetését. „Csak egy statisztika: a vancouveri olimpián szereplő NHL-esek összkeresete 2,1 milliárd dollár…” – hangsúlyozta a profiliga vezetője. Mi pedig az Ovecskinékkal együtt hangsúlyozzuk: nem minden a pénz, annál is többet érhet egy olimpiai szereplés hazai pályán!

A női jégkorong marad az olimpiai programban, noha a csoportmérkőzések során óriási különbségű győzelmek születtek Vancouverben, amelyek felerősítették a száműzéspárti hangokat. A meghökkentő eredmények mellett az is kifogás a női jégkoronggal szemben, hogy gyakorlatilag előre lehet tudni: vagy Kanada, vagy az Egyesült Államok nyeri az aranyérmet. René Fasel, a nemzetközi szövetség (IIHF) elnöke elismerte: a kanadai és az amerikai női hokisok „más bolygón élnek”. Ezt bizonyítja például, hogy a hazaiak 18-0-ra intézték el a szlovákokat. „Kanadában 88 ezer nő jégkorongozik, Szlovákiában 267. Ez eredményezi a 18-0-t. Kínában 200 millió lány él, és közülük csak 67-en hokiznak. Nem 67 millióan, nem 67 ezren – hatvanheten!” Ha ez igaz, akkor már csak az kérdés: mit keresnek az olimpián?


Afféle triplázás, ami Gillis Grafströmnek összejött, ma már elképzelhetetlen. A svéd az 1920-es (még nyári!), a ’24-es és a ’28-as olimpián is megnyerte a férfi műkorcsolyázók versenyét. Duplázás se mostanában történt, az osztrák Karl Schäfer ’32-ben és ’36-ban, az amerikai Dick Button ’48-ban és ’52-ben győzött; s tegnap Jevgenyij Pljuscsenko nyerhetett volna bebocsátást a szűk klubba. A Torinóban győztes, háromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok orosz három év kihagyás, magánéleti válság, térdműtét és gálázás után ezért tért vissza, s majdnem sikerrel is járt. A kűr előtt 90,85 ponttal vezetett, de mivel a regnáló világbajnok amerikai Evan Lysacek 90,30-cal, a japán Daiszuke Takahasi 90,25-tel állt mögötte, a különversenyben mindhárman a nulláról indultak. A japán a négyfordulatos toe-loopból akkorát esett, hogy majdnem beszakadt alatta a Pacific Coliseum jege, előtte Lysacek, utána Pljuscsenko azonban végigpörgette a maga betervezett programját. A címvédő egy négyfordulatos toe-loop, tripla toe-loop kombinációval is előállt, az amerikai beérte triplákkal, viszont látványosabbak voltak a forgásai, és valamivel tüzesebbre is sikeredett a kűrje. A pontozók legalábbis így látták, mert őt hozták ki olimpiai bajnoknak. Pljuscsenkónak maradt a dobogó második foka, ám viccelődve előbb a tetejére ugrott fel, mielőtt elfoglalta a jogos helyét. Már ez is egyfajta üzenet volt a részéről, később pedig mindenkivel megosztotta lesújtó véleményét a zsűriről, amiért olyasvalakinek adta az aranyat, aki nem tud négyfordulatost ugrani. – Ez műkorcsolyaverseny, nem tánc… – méltatlankodott a trónfosztott király.
Egy másik korszakos klasszisnak, Ole Einar Björndalennek sem sikerült (egyelőre) a sporttörténelmi tett, hogy minden idők második legeredményesebb téli olimpikonjává váljon. A norvégok 36 éves biatlonkirálya az 1998-as naganói játékoktól kezdve három olimpián öt arany-, három ezüst- és egy bronzérmet gyűjtött, 2002-ben Salt Lake Cityben négy számot nyert! Most negyedik olimpiáján sem maradt medál nélkül, pedig roszszul kezdett, 10 km-es sprintben a 17., a 12,5 km-es üldözéses viadalon pedig a 7. helyen végzett. Aztán a 20 km-t nagyon megnyomta, bőszen üldözte kevéssel előtte indult honfitársát, Emil Hegle Svendsent, a szám 2008-as világbajnokát, az itteni vancouveri sprint másodikját, aki az első lövészeteket hibátlanul abszolválta, ám az utolsó sorozatban egyszer mellélőtt, így a szintén egy falsot fogott Björndalen előtt megnyílt az út a dobogó tetejére. Ám ő másodszor is rosszul célzott, s további egy büntetőpercnek „hála”, hiába siklott összességében ötven másodperccel gyorsabban, szűk tízzel mégis kikapott. S még ezek az izgalmak is felülíródtak, amikor a két norvég kiválóság már a célban pihegett, hiszen a fehérorosz Szergej Novikov egyszer sem hibázott, s végül Björndalennel tizedmásodpercre azonos idővel (tehát két perccel lassabban…) ért célba. Holtversenyes ezüst, bronz nélkül!
Honfitársunk, Tagscherer Imre hat riválisát megelőzve végül a 82. helyen futott be. „A lövészetemmel nem lehettem elégedetlen, négy hiba húsz kilométeren szerintem igen jó eredmény. A futás megint nem jött össze sajnos a meleg miatt, bár ebben én is hibás vagyok, hiszen magamon hagytam egy pluszréteget. November vége óta szinte állandóan viaskodtunk az indulási jogért, ez is kivette az erőmet, a mostaninál másfél perccel jobbat tudok.” Amivel tíz pozícióval rukkolhatott volna előbbre a magyar biatlonista.
Ha a női alpesi sízők szuperkombinációjában Berecz Anna így tesz, az maga a szenzáció, s a 17. hely. Nem sikerült, maradt a 27., ami szintén szép eredmény, noha a hét kieső mellett csak a chilei Noelle Barahonát előzte meg. – Jeges volt a pálya, nagyon kellett figyelni a kanyaroknál, s mivel mindenképpen végig akartam menni, kevesebbet kockáztattam – nyilatkozta a még három számban érdekelt, 21 éves magyar lány. A kombinációt végül a német Maria Riesch nyerte a lesiklásban is második amerikai Julia Mancuso, valamint az ott hatalmasat repülő, majd bukó, de maradandó testi-lelki sérülést szerencsére nem szenvedett svéd Anja Pärson előtt. A lesiklást megnyert amerikai Lindsey Vonn hiába vezetett, a szlalomban hibázott, és kiesett.
Hibázott, s mégsem esett ki viszont az ausztrál Tora Bright a hódeszkások női félcső számában, sőt olimpiai bajnok lett. A megnyitón hazája zászlaját vivő szőke hölgy az első futamban elesett, de utána brillírozott, így előzhetett meg két amerikai klasszist, a címvédő Hannah Tetert és a 2002-es győztes Kelly Clarkot. A hazaiak nagy örömére a hölgyek 1000 méteres gyorskorcsolyaszámában a Vk-pontversenyt vezető, vb-címvédő Christine Nesbitt két századmásodperc előnnyel megvalósította a papírformát. Azért nem minden jött össze Kanadának, hiszen hokisai a hét végi NHL-meccsekkel a lábaikban csak 2-2-re mentek Svájccal, igaz, szétlövéssel legalább nyertek. A másik favorit, Oroszország rosszabbul járt, hiszen 1-1 után őket „lőtték szét” a szlovákok. Lehet, hogy mégsem előre lefutott a férfi jégkorongtorna?
Tegnap az alpesi sízők férfi szuper-G-jében a norvég Aksel Lund Svindal lesiklásban szerzett ezüstérmét aranyra váltotta, mögötte a hozzá hasonlóan kétszeres összetett Vk-győztes Bode Miller pedig a bronzát ezüstre.

Eredmények. Alpesi sí, férfi szuper-G: 1. Aksel Lund Svindal (Norvégia) 1:30.34 perc, 2. Bode Miller (Egyesült Államok) 0.28 másodperc hátrány, 3. Andrew Weibrecht (Egyesült Államok) 0.31 mp h.
Alpesi sí, női szuperkombináció: 1. Maria Riesch (Németország) 2:09.14 p (lesiklás: 1:24.49 p/műlesiklás: 44.65 mp), 2. Julia Mancuso (Egyesült Államok) 2:10.08 (1:24.96/45.12), 3. Anja Pärson (Svédország) 2:10.19 (1:25.57/44.62), … 27. Berecz Anna 2:22.97 (1:33.47/49.50).
Sílövészet, férfi egyéni, 20 km: 1. Emil Hegle Svendsen (Norvégia) 48:22.5 p (1 hiba), 2. Ole Einar Björndalen (Norvégia) 9.5 mp hátrány (2) és Szergej Novikov (Fehéroroszország) 9.5 mp h. (0), … 82. Tagscherer Imre 9:40.1 p h. (4).
Műkorcsolya, férfiak: 1. Evan Lysacek (Egyesült Államok) 257,67 pont, 2. Jevgenyij Pljuscsenko (Oroszország) 256,36, 3. Daiszuke Takahasi (Japán) 247,23.
Gyorskorcsolya, női 1000 m: 1. Christine Nesbitt (Kanada) 1:16.56 perc, 2. Annette Gerritsen (Hollandia) 1:16.58, 3. Laurine van Riessen (Hollandia) 1:16.72.
Hódeszka, női félcső: 1. Torah Bright (Ausztrália) 45 pont, 2. Hannah Teter (Egyesült Államok) 42,4, 3. Kelly Clark (Egy. Áll.) 42,2.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.