Tanúvallomás a Hagyó-modellről

Vizsgálatot indított a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. az előre borítékolt tenderezések és a gyanús kifizetések miatt, amelyekről a Hír Televízió számolt be hétfőn. Eközben az FKF vezérigazgatójának lapunk birtokába került tanúvallomása lerántja a leplet Hagyó Miklós és Mesterházy Ernő korrupt üzelmeiről.

2010. 04. 30. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendteremtést ígér Tarlós.
Az utóbbi hónapok történései alapján elmondható, hogy a BKV-nál történtek nem egyedi esetet jelentenek – közölte tegnap Tarlós István. A Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint most már nemcsak feltételezés, hanem bizonyosság, hogy kifizetőhelyként működtek bizonyos fővárosi cégek. – A fővárosi MSZP–SZDSZ-koalíció hiába tagadta, hogy tudomása volt az esetekről, minden jel arra mutat, hogy állításuk hamis, hiszen ehhez kellett az ő asszisztenciájuk is – vélekedett a frakcióvezető. – Csak az ő segítségükkel lehetett véghezvinni azt a gyakorlatot, amely a pénzkihordást üzemszerűvé változtatta – tette hozzá. Ezt álláspontja szerint az is bizonyítja, hogy Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester maga ismerte be, hogy a BKV-t, illetve a szóban forgó cégeket kézi vezérléssel irányította az ezzel megbízott MSZP-s vezetés. A frakcióvezető nehezményezte, hogy miközben az MSZP demokratikus kontrollt ígér, e kontroll lehetőségét elvette a jelenlegi ellenzéktől.
– Rendet teszünk a fővárosban, megszüntetjük a jelenlegi szerződéskötési gyakorlatot, amelynek káros voltára annyiszor figyelmeztettük a főpolgármestert, mindhiába – szögezte le Tarlós István. Megjegyezte, terveik szerint elválasztják a megrendelői, a végrehajtói és a konrolling funkciókat. Mint mondta, a kontrolling szerepet a jövőben az ellenzéknek kell átadni. (M. B.)


A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatója, Bielek Péter részletes tanúvallomást tett a rendőrségen azokról a gyanús ügyletekről, amelyek az önkormányzati vállalatnál történtek az elmúlt években. A lapunk birtokába került tanúkihallgatási jegyzőkönyv igazolja azokat a súlyos megállapításokat, amelyekről tegnap lapunk is beszámolt. Eszerint a céget Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettes, illetve Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester tanácsadója, Mesterházy Ernő kézi vezérelte, ők szabták meg, kikkel kössenek szerződést, milyen közbeszerzési eljárásokat írjanak ki, mely ügyvédi irodákat bízzák meg a legzsírosabb munkákkal.
Hagyó Miklós azonnal kért
Bielek Péter február 12-én tett vallomást a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Teve utcai székházában az Antal Attila volt BKV-vezérigazgató és társai ellen folyamatban lévő büntetőeljárásban. Bielek elmondta: 2007-ben került az FKF élére, ezután legalább havonta egyszer találkoznia kellett Hagyó Miklóssal, aki rögtön az elején azt kérte tőle, hozzon létre egy harmadik vezérigazgató-helyettesi pozíciót, és ide a szocialista politikus jelöltjét nevezze ki. A tisztséget végül Tölgyesi Balázs kapta meg, aki azóta is nagyberuházásokkal és stratégiai kérdésekkel foglalkozik. Demszky tanácsadójának, a BKV-ügy miatt jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Mesterházy Ernőnek is havonta referálnia kellett.
Az FKF vezérigazgatójának vallomása szerint szigorúan megszabták neki, hogy mely két ügyvédi irodát bízza meg a nagyobb ügyek vitelével, mert Hagyóék rajtuk keresztül akartak belelátni a közműcég életébe. Hagyó a Horváth, Dóczi & Lehmannt, Mesterházy pedig a Polgár és Bebők Ügyvédi Irodát nevezte meg. Azt is kikötötték, hogy ezeket az irodákat bízza meg a saját maga számára nyújtandó jogi tanácsadással. Bielek Péter közölte: Hagyó protezsáltjaival azután romlott meg a kapcsolata, hogy a volt főpolgármester-helyettes rajtuk keresztül üzente meg neki, hogy menessze korábbi jogi igazgatóját, és ültesse a helyére az ő jelöltjét. Az FKF vezérigazgatója azonban megtagadta ezt a kérést. Hozzátette: nem tudott mindig nemet mondani a kérésekre.
Mesterházy megmondta
Később úgy kellett közbeszerzési eljárást kiírniuk az FKF Zrt. átvilágítására, hogy Hagyó Miklós megmondta, melyik cégnek kellene nyernie. Egy másik ügyben, a pusztazámori hulladéklerakó gázkinyerésére kiírt pályázaton is előre megmondták, ki legyen a befutó.
Bár Bielek vallomása szerint a projekt becsült értéke 350-380 millió forint volt, a tendert végül 450 millió forintos becsült értéken írták ki, hogy a Mesterházy Ernő által meghatározott, de időközben csődbe ment cég alvállalkozója, a Társ-Invest Kft. egy alacsonyabb ajánlattal nyerni tudjon. A pályázat második körére aztán a Társ-Invest fölemelte az ajánlatát 455 millió forintra, majd abból Bielek feltételezése szerint 70 millió forintot visszajuttattak a városházára. (Szűcs Imre, a Társ-Invest Kft. ügyvezetője hétfői nyilatkozatában tagadta a visszatérítés vádját.)
A közlekedésirányítási rendszer fejlesztésébe is beleszóltak Hagyóék. A közterület-fenntartó tavaly szerette volna modernizálni a szoftvert az Easy Way uniós beruházás keretein belül. A költségeket 1,2 milliárd forintra becsülték. Az önkormányzati cég a feladatot a rendszert fejlesztő Siemensre bízta volna, de Hagyó és Mesterházy – egy belvárosi étteremben megejtett találkozón – azért lobbizott, hogy a Getronics Magyarország Kft. és a Budapest Mikroelektronika Zrt. legyen a befutó a meghívásos közbeszerzési eljáráson. Az előre megírt menetrend alapján végül tényleg ez a két cég nyert. Azonban a Siemens megtámadta az eljárást, amelyet a Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisített.
„Majd kiestem az autóból”
Vajda Pál, az FKF igazgatóságának elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta: a vállalat az ő kezdeményezésére belső vizsgálatot indított, amelynek eredményéről a jövő szerdai igazgatósági ülés után tud majd beszámolni. Mint fogalmazott, „úgy meglepődtem a híreken, majd kiestem az autóból”. Az egykori MSZP-s főpolgármester-helyettes kiemelte: ő nem tudott a gyanús beszerzésekről, őt senki sem kereste meg feladatokkal, kérésekkel az elmúlt három évben.
Somlyódi Csaba, a fővárosi önkormányzat gazdasági bizottságának szocialista elnöke a Hír Televíziónak azt nyilatkozta: a nyilvánosságra került ügyeket egyelőre légből kapottnak tartja, ezért nem kíván vizsgálatot indítani. Hozzátette: nem tud a visszaosztott pénzekről.

Feljelentéskiegészítés. Feljelentéskiegészítést rendelt a Fővárosi Főügyészség, miután egy magánszemély feljelentést tett Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester horvátországi nyaralójának felújítása ügyében. Az MTI úgy tudja, a feljelentésben az áll, hogy a főpolgármester villájának felújítása szabálytalanul, állami pénzek felhasználásával történt. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.