Előállították Hagyó ügyvédjét

A rendőrség házkutatást tartott tegnap a Horváth, Dóczi & Lehmann Ügyvédi Irodában, amely többek között Hagyó Miklós privát cégének és több fővárosi tulajdonú vállalatnak a jogi képviseletét is ellátta az elmúlt években. A rendőrök kora este előállították az iroda alapítóját, akit bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítanak.

Szilágyi Richárd
2010. 05. 14. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap a Magyar Nemzet internetes kiadása elsőként számolt be arról, hogy nyomozók érkeztek abba a budapesti ügyvédi irodába, amely többek között Hagyó Miklós privát cégének képviseletét is ellátja. Információink szerint a Horváth, Dóczi & Lehmann Ügyvédi Irodában (HDL) a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) gazdaságvédelmi főosztályának munkatársai a gyanús fővárosi ügyekben érintett, Hagyó Miklóshoz kapcsolódó szerződéseket kerestek. A BRFK később közölte, hogy a házkutatás során lefoglaltak több számítógépet, illetve papíralapú dokumentumot. Lapunk megkereste a HDL titkárságát, ahol a házkutatás tényét megerősítő kérdésünk elhangzása után azonnal, válasz nélkül bontották a vonalat, ezt követően pedig már fel sem vették a kagylót. A Magyar Nemzet korábban beszámolt arról, hogy Hagyó „házi” ügyvédi irodája a BKV-nak és a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt.-nek is dolgozott, és 2007 óta körülbelül 230 millió forint értékben kapott megbízásokat fővárosi cégektől.

*

A BRFK gazdaságvédelmi főosztálya egyébként különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt februárban már eljárást indított a BGYH egyik közbeszerzési pályázata miatt, míg a BKV-nál folyó nyomozás tavaly óta zajlik.
Bielek Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. vezérigazgatója nyilvánosságra került rendőrségi vallomásában pedig azt állította, hogy Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettes és Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester korábbi tanácsadója, Mesterházy Ernő határozták meg, hogy mely ügyvédi irodáknak kell adni a legnagyobb összegű közbeszerzési megbízásokat. Hagyó azt a Horváth, Dóczi & Lehmann Ügyvédi Irodát „ajánlotta”, amelyik egyben a szocialista politikus privát cégének, a Wirtass Kft.-nek is a jogi képviselője. Horváth Iván, a HDL alapítója korábban elmondta, 1997 óta ismeri Hagyó Miklóst, aki azóta ragaszkodott az ügyvédi irodához. – A BKV-nál megjelentünk, ez így igaz, és szerintem büszkék is lehetünk és a BKV is büszke lehet arra, amilyen munkát elvégeztünk – tette hozzá Horváth.
A BRFK tegnap esti közleménye szerint előállították Horváth Ivánt, aki a gyanú szerint politikai kapcsolatait is felhasználva közbenjárt a BKV-val kötendő, fénymásoló készülékek műszaki állapotfelmérésére vonatkozó szerződés létrejöttében. A nyomozók bűnszervezetben, bűnsegédként elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki az ügyvédet. Közben tegnap az előzetes letartóztatásból házi őrizetbe helyezték Szalainé Szilágyi Eleonórát, aki szintén a BKV-ügyben gyanúsított.

Eltérő értékek. Tizenkét ingatlan eladásából akarta milliárdos hiányát csökkenteni a BKV Antal Attila vezérigazgató kinevezése után. A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Zrt. által készített értékbecslésből tegnap a Magyar Hírlap idézett, amely szerint „barátságos” áron, 160 millió forintért találhatott volna vevőre a BKV Akácfa utcai székháza és a Libegő Zugligeti úti ingatlana, míg 2,7 milliárdra értékelték a Hungária körúti Stadionok metróállomást és irodakomplexumot. Az idézett értékbecslés szerint mindössze 5,3 millió forintot ért a Budavári Sikló épülete, a józsefvárosi és a ferencvárosi kocsiszíneket 1,1-1,1 milliárd forintért értékesíthették volna. A botrányok és Kocsis István kinevezése azonban megakadályozta az ingatlanok elkótyavatyélését.
A BFVK adatai azonban lényeges eltérést mutatnak a Magyar Hírlap cikkében szereplőkkel: a vagyonkezelő állítása szerint a Budavári Sikló épületét ötmillió helyett több mint ötmilliárdra, a székházat 160 millió helyett csaknem hárommilliárdra, míg a Stadionok ingatlanát 2,7 milliárd helyett mindössze félmilliárdra értékelték. (Sz. R.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.