Tuniszban kezdődik a számháború

C S E L G Á N C S<br /><br />A Tunéziába látogatók zöme a gondtalan pihenés, esetleg egy sivatagi kalandtúra végett érkezik az észak-afrikai országba, ám ezen a héten a főváros, Tunisz sokaknak egész más jellegű kihívást kínál. Az itteni Grand Prix-vel kezdődik meg ugyanis a cselgáncsozók olimpiai kvalifikációs sorozata, így a bő egy hete minden idők legjobb magyar Eb-szereplését produkáló versenyzőinknek szinte szusszanásnyi szünet után kell újfent helytállniuk.

2010. 05. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bécsben Mészáros Anett (70 kg) mellett élete első felnőtt világversenyén a még csak 19 éves Joó Abigél (78) is Európa-bajnok lett, Ungvári Miklós (66), Bor Barna (+100) és Csernoviczki Éva (48) a dobogó második, Ungvári Attila (73) és Karakas Hedvig (57) a harmadik fokára állhatott, egyszersmind Magyarország zárt az éremtábla tetején, és ezt az osztrák formát kellene átmenteni Tuniszba. „Nagyon bízom benne, hogy sikerül, már csak azért is, mert Bécsben nem minden versenyzőnk volt csúcsformában. Az Eb előtt Évi betegeskedett, ami visszavetette, a kis Ungi is húzta a lábát, és az év elején Miki is sérüléssel bajlódott. Ám egyre jobban feljövőben van a társaság. Azt persze nem tudhatom, fejben ki mennyire engedett ki, de mindenki tisztában van azzal, hogy most ugrunk fejest a kvalifikációba” – szögezi le Csernoviczki Csaba szövetségi kapitány.
S ez valójában a második ugrás lesz, hiszen a sorozat 2009 januárjában egyszer már elkezdődött; a nemzetközi szövetség azonban tavaly áprilisban a gazdasági világválság miatt kétévesre rövidítette. „Egyrészt megkönynyebbültünk, másrészt már túlvoltunk egy negyedéves kvalifikációs sorozaton, ami hihetetlenül sok pénzt vitt el” – jegyzi meg e kapcsán a szakvezető.
No persze a megkurtított periódus útitervét teljesíteni sem lesz olcsó mulatság. Mindenki húsz versenyen gyűjthet ranglistás pontokat, és az európai dzsúdósok számára majd a 2012-es kontinensviadal kínálja az utolsó esélyt. A „számháborúban” az első hely Világkupán 100, Eb-n 180, Grand Prix-n 200, a Grand Slamen 300, világbajnokságon 500 pontot ér; de az első évben pontszámoknak csak a felét számítják bele az értékelésbe. Lényeges, hogy mindenkinek a legjobb öt pontszámát veszik figyelembe, záráskor pedig a férfiaknál a súlycsoportok első huszonkettő, a nőknél az első tizennégy helyezettje jut ki a londoni olimpiára. Ez a rendszer kétségkívül jobban tükrözi az erőviszonyokat, mint a pekingi kvalifikáció. Emlékezetes, hogy az akkori kontinentális bontásból adódóan Óceánia erősen felülreprezentált volt a játékokon…
Az a lehetőség azonban megszűnt, hogy az előző évi világbajnokság dobogósai automatikusan olimpikonok, miként Pekingbe Ungvári Miklós, Hadfi Dániel (100), Baczkó Bernadett (57) és Mészáros Anett egyaránt vb-bronzéremmel jutott ki. A londoni kvalifikáció nehézségét a hosszúsága rejti, Csernoviczki Csaba azonban nem mond ellent, amikor felvetjük neki, hogy az idei versenyek jelentősége kissé túl van dimenzionálva: „Akik a második évben jól teljesítenek, bizonyosan megszerzik a kvótát. Ám az idei versenyeket is komolyan kell vennünk, és már Tuniszban jó lenne megalapozni a pozícióinkat. Ehhez arra lenne szükség, hogy minél több indulónk végezzen az első öt között. Már az ötödik hely is ad annyi pontot, az érem pedig főleg, hogy megkönnyítse a folytatást.”
Mi mást kívánhatnánk a csapatnak: a napfényes Tunéziából ne lássanak semmit, csak a sportcsarnokot belülről, a reggeli mérlegeléstől az esti döntőkig.

Öten a Top 10-ben. A női 70 kg-os súlycsoport legfrissebb világranglistáján Mészáros Anett hátránya mindössze két pont az éllovas Lucie Decosse mögött. A Honvéd-Kipszer dzsúdósa 1058, a francia versenyző 1060 pontot gyűjtött. A judoinfo.hu tájékoztatása szerint Mészáros mellett Karakas Hedvig (57 kg, Miskolci VSC, 4. hely), Ungvári Miklós (66, MTK-Erzsébetváros, 5.), Csernoviczki Éva (48, Ippon Judo Tatabánya, 7.) és Ungvári Attila (73, Ceglédi VSE, 9.) továbbra is a top 10-ben található súlycsoportjában, de nagyot lépett előre Bor Barna (+100, Paksi Atomerőmű SE, 18.) és Joó Abigél (78, KSI SE, 19.) is, mindketten bekerültek az első húsz közé. A világranglista szerepe a következő hónapokban is nagy lesz, ez alapján készítik majd el a kiemeléseket a kvalifikációs versenyeken. Így a felsoroltak várhatóan kevésbé erős ellenfelekkel kezdhetnek, ami mindenképpen előnyt jelent az egyenes kieséses viadalokon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.