Hiller dicsérte a vádlottat

Bűnösnek mondta ki vesztegetés bűntettében és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság tegnap Borovszky Tímeát. A vádlott az oktatási tárca esélyegyenlőségi főigazgatójaként a mai napig kapja 600 ezres fizetését, és be sem kell járnia munkahelyére. Hiller István miniszter tegnap tanúként dicsérte a vádlott szakértelmét.

2010. 06. 06. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első fokon két év – három esztendő próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte tegnap a Fővárosi Bíróság Borovszky Tímeát, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) esélyegyenlőségi főigazgatóját vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt. A bíróság előzetes mentesítésben részesítette a vádlottat, vagyis ha ez az ítélet jogerőre emelkedne, akkor is büntetlen előéletű maradna. Az ítélet ellen az ügyész súlyosbításért, a védelem és a vádlott felmentésért fellebbezett, így a büntetőper másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.
Borovszky Tímea ellen márciusban emelt vádat az ügyészség. A vádirat szerint az esélyegyenlőségi főigazgató 2008 tavaszán jogtalan előnyként arra kérte a hátrányos helyzetű diákokat segítő mentorprogram akkori igazgatóját, Nagy Attilát, hogy az OKM által a program működtetésére átutalt 45 millió forintból titokban 600 ezret adjon át Borovszky titkárnőjének. Ez fedezte volna a titkárnő havi 50 ezer forintos fizetésemelését egy évre. Nagy Attila azonban a kérést nem teljesítette, és miután a mentorprogramot a minisztérium leállította, a miniszternek és a sajtónak írt levélben „kitálalt”.
Nagy Attila tegnap tanúként azt vallotta, hogy amikor Borovszky a pénz átadására kérte, ő viszszakérdezett: sikkassza ki a pénzt az alapítványból? Mire szavai szerint a főigazgató azt felelte: „Ügyes vagy, megoldod.” Mivel Nagy a mentorprogram leállításától tartott, húzta az időt. Végül 200 ezret vitt magával a minisztériumba, de azt nem adta át Kovács Anikónak, és a titkárnő sem lett volna hajlandó azt átvenni. Szavait alátámasztotta Kovács Anikó is, akinek tanúvallomása – Borovszky egykori beosztott munkatársaként – perdöntőnek bizonyult. A bíróság rámutatott: kettejük „következetes” tanúvallomását bizonyítékként fogadta el többek között azért, mert Nagy Attilát hátrányosan, Kovács Anikót viszont előnyösen érintette volna a vesztegetés esetleges megvalósulása, mégis egybehangzóan terhelő vallomást tettek Borovszkyra.
Tanúként hallgatta meg a bíróság Hiller István (MSZP) oktatási és kulturális minisztert, aki azt mondta: miután tudomást szerzett az ügyről, vizsgálatot és fegyelmi eljárást indított, majd ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést tett. Szavai szerint Borovszkyt egy „képzett, jó képességű, a roma integráció iránt elkötelezett, nagy munkabírású embernek ismerte meg”. Kalina József tanácselnök bíró kérdésére, hogy jelen ügytől eltekintve alkalmazná-e a vádlottat, Hiller igennel felelt.
Az esélyegyenlőségi főigazgató tagadta a bűnösségét. A vádlott ügyvédje, Bárándy Péter bizonyítottság hiányában védence felmentését kérte. Az ügyész viszont vádbeszédében letöltendő börtönbüntetést és közügyektől eltiltást indítványozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.