időjárás 25°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Hatalmas balesetet szenvedett a magyar csapat a német autópályán + videó

Ösztöndíjakat dézsmáltak?

Vona Adrienn
2010.06.21. 22:00

Csalás megalapozott gyanúja miatt vizsgálat indult a csepeli kettős gyilkosságról ismertté vált, a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolát működtető alapítvánnyal kapcsolatban. Egy lapunkhoz eljuttatott levél szerint ugyanis több mint száz diák, köztük autista és középsúlyos értelmi fogyatékos gyerekek ösztöndíjából vontak le a Csepel-sziget Humánerőforrás Fejlesztő és Foglalkoztatást Támogató Alapítvány javára. Eközben az emberölési ügyben bűnsegédlettel meggyanúsított volt szocialista képviselő, Deme Gábor ügyvédje szerint a fegyverszakértői vizsgálat alapján két gyilkos fegyver lehet egy helyett.

Újabb ügyet vizsgálnak a csepeli kettős gyilkosság miatt indult nyomozás kapcsán. A Magyar Nemzethez az elmúlt napokban egy elkeseredett szülői levél érkezett, ami szerint százharminc szakmunkásképzésben részesülő, a Száraznád Nevelési-Oktatási Központba járó diákot, akik között autista vagy középsúlyos értelmi fogyatékos gyerek is van, tanúként hallgattak meg csalás alapos gyanúja miatt indult eljárásban. A levélíró szerint a tanulók ösztöndíjából havonta 1000–3500 forint közötti összeget vontak le a Csepel-sziget Humánerőforrás Fejlesztő és Foglalkoztatást Támogató Alapítvány javára éveken át. A kapocs a gyilkosság helyszínéül szolgáló csepeli iskola és a XV. kerületi oktatási központ között a Csepel-sziget Humánerőforrás Fejlesztő és Foglalkoztatást Támogató Alapítvány. Ez a nonprofit szervezet ugyanis a csepeli szakközépiskola fenntartója is, ahol 2009-ben a gyilkosság történt.
A BRFK lapunknak megerősítette, hogy csalás gyanúja miatt nyomozást folytatnak, mert igaz a hír, miszerint a XV. kerületi szakiskola tanulóinak ösztöndíjából havonta 3000 forintot vontak le egy csepeli foglalkoztatási alapítvány javára. A rendőrségi kommüniké szerint a tanulók egy hét elméleti képzés után gyakorlati oktatásra járnak a csepeli szakiskolába. A hatóság ezer tanuló közül eddig 130-at hallgatott meg tanúként, és jelenleg a két iskola közötti szerződéseket vizsgálják.
Emlékezetes: kettős emberöléssel fejeződött be tavaly január 7-én az a találkozó, amit a sikkasztás miatt felfüggesztett gazdasági igazgató, a csepeli MSZP volt elnökségi tagja, Deme Gábor eszközölt ki a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában. A halálos lövéseket Kun Tamás, az intézmény gondnoka adta le Takács József intézményvezetőre, a kerület korábbi szocialista alpolgármesterére és Papp László tanárra. Az emberölésre még nincs magyarázat, azonban a hatóság úgy véli, hogy gazdasági bűncselekmény lehetett a gyilkosság indítéka. A csepeli kettős gyilkosság kapcsán két szálon fut a nyomozás, a BRFK életvédelmi osztálya emberölés bűntett miatt folytat nyomozást Kun Tamással és Deme Gáborral szemben, míg a gazdaságvédelmi osztály munkatársai sikkasztás, csalás és okirat-hamisítás bűntett miatt folytatnak eljárást.
A Csepel-sziget Humánerőforrás Fejlesztő és Foglalkoztatást Támogató Alapítvány elnöke Kosik György, aki a Csertszak Kft. ügyvezetője is. A Csertszak Kft. gyakorlati helyet és szakképzést biztosít a Száraznád Nevelési-Oktatási Központba járó diákoknak, és emellett még 15 intézménynek. Kosik György lapunknak elismerte, hogy tud a XV. kerületi iskolába járó diákok meghallgatásáról.
– Az alapítvány tizennyolc év feletti tanulók támogatását kérte. A nyilatkozatot önszántukból írták alá a diákok. Jogilag hol van ebben hiba? – vetette fel Kosik György. Deme Gábor ügyvédje, Ruttner György azonban a Magyar Nemzetnek megerősítette, hogy védence vallomást tett az alapítványnak utalt pénzekről, de Deme Gábor csak a csepeli iskola diákjairól tudott. Az ügyvéd a gyilkossági üggyel kapcsolatban bejelentette, hogy a napokban érthetetlen fegyverszakértői véleményeket kapott.
– Hogyan fordulhat elő az, hogy a másfél éve tartó nyomozásban a hatóság végig egy Parabellum 63-as típusú lőfegyvert nevez gyilkos eszköznek, de a legutolsó szakértői jelentésből az derül ki, hogy a lövéseket egy Browning Short AP 9-es típusú fegyverből adták le? A kérdés az, hogy elírásról van-e szó, vagy esetleg felvetül a bizonyíték manipulálásának gyanúja – vélekedett Ruttner. Tafferner Éva, a BRFK kommunikációs irodájának osztályvezetője szerint a fegyverek elnevezésében lehet félreértés.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.