időjárás 19°C Csaba 2022. július 6.
logo

Pácban a hitelminősítők

Hírösszefoglaló
2010.06.11. 22:00

Alaposabban fogja ellenőrizni a jövőben az EU a hitelminősítőket, amelyekre a jogszabályok megsértése esetén bírságokat szabnak ki – áll a készülő uniós rendelettervezetben. A belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztos, Michel Barnier tervei szerint az egységes európai felügyelet gyanús esetben házkutatást tarthatna az adott hitelminősítő irodájában, és kihallgathatná az esetleges gyanúsítottakat.
Ha a gyanú megalapozottnak minősül, akkor az Európai Bizottság bírságot szabhat ki a hitelminősítőre a felügyeleti szerv javaslata alapján. Az erre vonatkozó javaslatot Barnier ma ismerteti Brüsszelben.
A hitelminősítőket már egy ideje kitüntetett figyelemben részesíti az Európai Unió. Barnier legutóbb április végén tett javaslatot egy új európai hitelminősítő létrehozására, azzal érvelve, hogy a hitelminősítők néhány kézben koncentrálódnak, ezért szükség lenne egy tisztán európai intézetre. A biztos szerint a hitelminősítőknek minden körülmények között tárgyilagosnak kell lenniük a helyzetértékeléseikben.
Hazánk a legnagyobb hitelminősítőknél hasonló, közepes kockázatú besorolással rendelkezik: a Moody’s jelenleg a Baa1, az Standard & Poor’s a BBB, míg a Fitch szintén a BBB kategóriában tartja Magyarországot. A következő három évben csak az S&P látja stabilnak a kilátásainkat, a többiek romlásra számítanak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.