2006 ősze: felmentett rendőrök

Az ellentmondásos tanúvallomásokra hivatkozva a bíróság felmentett a bántalmazás vádja alól két rendőrt. A vádirat szerint egy már bordatörött férfit vertek össze a józsefvárosi kapitányságon. Az ügyész fellebbezett az ítélet ellen, így az nem jogerős.

Munkatársunktól
2010. 09. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizonyítottság hiányában felmentette tegnap a Fővárosi Bíróság első fokon azt a két rendőrt, akik a vád szerint 2006 szeptemberében bántalmazták az őrzésükre bízott, már súlyosan sérült férfit a VIII. kerületi rendőrkapitányságon. Az ítélet kimondta, a sértettet, Udvardi Attilát – akit eleve bordatöréssel vittek a Rákóczi útról a rendőrségre – két-három egyenruhás bizonyosan megverte, de azt a bíróság nem tudta kétséget kizáróan megállapítani, hogy a vádlottak követték volna el a bűncselekményt. A bíró beszélt az ellentmondásos tanúvallomásokról, amelyek a bántalmazás idejét, helyét és módját eltérően írták le. A tanúk másként emlékeztek az előállítottak és a rendőrök számára, ruházatára és nemére is, mint a sértett.
Előzőleg az ügyész felfüggesztett börtönbüntetést és lefokozást kért a két rendőrre hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás és a védekezésre képtelen személlyel szemben elkövetett súlyos testi sértés kísérlete miatt. Rámutatott: bár a vádlottak tagadták, hogy bűncselekményt követtek volna el, ugyanakkor ellentmondó vallomásokat tettek, mint ahogy az ügyben meghallgatott rendőr tanúk is egymástól eltérően nyilatkoztak. A vád képviselője kiemelte: a tanúvallomások alapján egyértelmű, hogy a rendőrök többször megütötték, bántalmazták a súlyosan sérült férfit, mellkasára térdelve, illetve meztelen lábfejét taposva kínozták. Ugyanakkor a vádlottak ügyvédje azt kérte: bizonyítottság hiányában mentsék fel a rendőröket. Arra hivatkozott, hogy a tanúk külsőleg is másképp írták le a bántalmazókat. A két rendőr az utolsó szó jogán szintén felmentést kért, mondván: nem követtek el bűncselekményt.
Gaudi-Nagy Tamás, a sértett jogi képviselője közölte: az eset kiemelkedően mutatja be a 2006-os eseményeket. Szégyenteljesnek nevezte, hogy a Készenléti Rendőrség (korábban: Rendészeti Biztonsági Szolgálat) mindössze néhány százezer forintot ajánlott fel a sértettnek jóvátételként, s négy évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy elsőfokú ítélet szülessen. A Fővárosi Bíróság végül felmentette a rendőröket a vád alól. Az ítéletet a vádlottak és védőik tudomásul vették, azonban az ügyész a bűnösség megállapításáért és büntetés kiszabásáért fellebbezett. Így a per másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

Következmény. Szankcionálni kellene, ha valaki a meghívás ellenére nem jelenik meg egy parlamenti bizottság ülésén – véli a 2002–2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság fideszes elnöke. Gulyás Gergely azért vetette ezt fel, mert Szilvásy György nem tett eleget az albizottság meghívásának; a volt szocialista titokminiszter újabb meghívót kap. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.