Alkotmányozó nagyüzem

Kedden ismét ülést tartott az új alkotmány koncepcióját kidolgozó testület, míg a parlament eseti bizottsága jövő héten folytatja az előkészítéssel kapcsolatos munkát. Annak ellenére, hogy egyelőre több kérdésben is vita van a két testület között, tavaszra elkészülhet a Magyar Köztársaság új alkotmánya.

Szilágyi Richárd
2010. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök egy internetes közösségi portálon tegnap jelentette be, hogy az általa korábban felkért szaktekintélyekből álló hatfős előkészítő testület elköszönt Stumpf Istvántól, akit a parlament július végén alkotmánybírónak választott. A tagok a keddi ülésen konzultációt folytattak Salamon Lászlóval (KDNP), az új alkotmányt előkészítő parlamenti bizottság vezetőjével is. Salamon lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a megbeszélésen az alkotmányozás munkájának menetéről volt szó, érdemi kérdések tárgyalására azonban még nem került sor. A parlamenti bizottság elnöke Boross Péter volt kormányfő elképzeléseiről azt mondta, hogy minden felvetést megvizsgálnak majd. – Egyelőre nem akarok elébe menni ezeknek, de annyi bizonyos, hogy egyféle gondolatnak lehetnek különféle vonzatai – tette hozzá. Ismert, hogy a Népszabadság szerint Boross kedden többek között arról beszélt, hogy az új alkotmány szerint a kormányfőnek kellene kineveznie a Legfelsőbb Bíróság elnökét, az ombudsmanokat és a legfőbb ügyészt. A volt kormányfő tegnap a Magyar Nemzetnek cáfolta, hogy ilyen kijelentést tett volna. – Mindössze arról beszéltem –mondta –, hogy a legfőbb vezetők személyére tehetne javaslatot a miniszterelnök, a döntés továbbra is az Országgyűlés kezében maradna. A keddi konzultációról Boross azt mondta, hogy ott több ellentétes vélemény is elhangzott a két testület tagjainak részéről. – Soha nem születik meg úgy alkotmány, hogy százszázalékos egyetértés legyen körülötte, de végül biztos vagyok benne, hogy kompromisszum születik majd a vitás kérdésekben – fogalmazott.
A parlamenti eseti bizottsága az elfogadott menetrend alapján szeptember 30-ig várja azokat a különböző hatalmi ágak képviselőitől és az alkotmányjog területéről, illetve a civil társadalmi szervezetektől érkező javaslatokat, amelyek alapján a bizottság kidolgozza majd saját koncepcióját. A bizottság szeptember 7-ig, azaz a jövő heti következő üléséig létrehoz hét munkacsoportot, amelyek a beérkező javaslatok alapján október 20-ig előkészítik az egyes részkoncepciókat. Ezeket a bizottság november 15-ig vitatja meg, majd az összegző munkacsoport november 30-ig kialakítja a teljes koncepció szövegét, amit a testület december 15-e után nyújt be az Országgyűlésnek. A parlamenti bizottság mellett Orbán Viktor június elején Boross Pétert, Pálinkás Józsefet, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét, Stumpf István volt kancelláriaminisztert, Pozsgay Imre volt államminisztert, illetve Szájer József és Schöpflin György fideszes európai parlamenti képviselőket kérte fel arra, hogy hozzák létre a kormányfő mellett működő előkészítő testületet. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője akkor azt mondta, hogy Orbán Viktor személyesen is részt szeretne venni az alkotmányozó munkában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.