Birkapörkölt a Múzeumkertben

Mivel még az utolsó napokban is csatlakoztak rendezvények a kulturális örökség napjaihoz, nincs pontos számadat: annyi bizonyos, szeptember harmadik hétvégéjén legalább 285 település 707 helyszínén, valamint 257 sétaútvonalon hívják fel a figyelmet az épített és a természeti örökség értékeire. A fővárosban a józsefvárosi palotanegyed, illetve a Magyar Nemzeti Múzeum lesz az örökség napjainak szíve, itt rendezik az első tudományfesztivált is.

Tölgyesi Gábor
2010. 09. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt év szeptember 30-án vette fel az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára a mohácsi busójárást az UNESCO. Az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezete 2003-ban fogadta el azt a nemzetközi egyezményt, amely a globalizáció áradásában a közösségi tradicionális kultúra megőrzésére hívja fel a figyelmet, arra mutat rá: nemcsak a világörökségi helyszíneket, hanem azok kulturális vetületét is védeni kell.
E nemzetközi egyezményt hazánkban a szellemi kulturális örökség nemzeti bizottsága és a kultúráért felelős miniszter hajtja végre. A sokácok maszkos farsangvégi télűző szokása mellett elismert magyar népi tudáskincs a halasi csipkevarrás élő hagyománya, a kalocsai hímzés, viselet, pingálás és tánc, a mezőtúri fazekasság, a kunsági birkapörkölt karcagi hagyománya, a magyar solymászat, a Népművészet Mestere díj kitüntetettjeinek tudása és tevékenysége, valamint a matyó örökség – a hímzés, a viselet, a folklór továbbélése. Mindezek szerepelnek a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén, amelyet első alkalommal szeptember 17-én délelőtt tizenegykor a nemzeti erőforrás minisztere, Réthelyi Miklós hirdet ki az Andrássy egyetem épületében, a Festetics-palotában. Ez az ünnepség nyitja meg a kulturális örökség napjait.
Mivel még az utolsó napokban is csatlakoztak rendezvények a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által szervezett eseménysorozathoz, nincs pontos számadat: annyi bizonyos, szeptember harmadik hétvégéjén legalább 285 település 707 helyszínén, valamint 257 sétaútvonalon hívják fel a figyelmet az épített és a természeti örökség értékeire. A központi téma az idén a Felemelő század, a reformkor története, szellemi és művészeti élete. Most hét végén nemcsak védett épületek tárják szélesre kapuikat, hanem avatott szakértők vezetésével a kortárs építészet, a népi és ipari emlékek, lovardák, a tájépítészet, a feltárt régészeti lelőhelyek világa is jobban megismerhetővé válik. A Tájérték Kataszter égisze alatt nyolc vidéki település csatlakozik a tájséták programhoz.
A fővárosban a józsefvárosi palotanegyed, illetve a Magyar Nemzeti Múzeum lesz az örökség napjainak szíve, itt rendezik az első tudományfesztivált is, amelyet péntek délután négy órakor Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár nyit meg a Nemzeti Múzeumban. A múzeum, a TIT Kossuth Klub Egyesület és a Bolyai Pedagógiai Alapítvány fesztiválja részben az UNESCO 1992-ben meghirdetett világemlékezet programjára, illetve annak magyar elemeire fókuszál: a Magyar Tudományos Akadémia könyvtárában őrzött Kőrösi Csoma Sándor Archívumra, Bolyai János Appendix című művére, a Tabula Hungariae néven ismert Lázár deák térképére, a Bibliotheca Corviniana kincsére, valamint Tihanyi Kálmán 1926. március 20-án „Radioskop” címen benyújtott szabadalmi kérelmére, amely megelőlegezte a televízió feltalálását. E fesztivál számos előadás, kiállítás, koncert mellett élővé teszi a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére felvett népi tudást is: a Múzeumkertben felállított jurtában a honfoglalás korának szokásaival, busókkal és matyókkal találkozhat a látogató, megismerheti a fazekasok és csipkeverők szokásait, láthat solymászbemutatót, de kóstolhat helyben készült birkapörköltet is.
A kulturális örökség napjaihoz kapcsolódik a szeptember 26-ig tartó szakrális művészetek hete is. Ennek jegyében nyílik pénteken a Nemzeti Múzeumban kamarakiállítás, amelynek központi alkotása egy Széchenyi István arcvonásait őrző pusztacsaládi Szent István-szobor. Ide várja személyes hangvételű kiállítási sétára szeptember 22-én Varga Lajos váci segédpüspök, szeptember 24-én Szabó Géza, esztergomi őrkanonok, papköltő az érdeklődőket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.