Buktatástól a szóbeli felvételiig

Szeptembertől a tanárok újra élhetnek a hagyományos pedagógiai módszerekkel, az osztályozással és a buktatással. Szankcionálják az iskolakerülést, és börtön fenyegeti a tanárverőket – egy vakációnyi regnálása alatt ezek voltak az új kormány legfőbb lépései az oktatás terén.

2010. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember 1-jétől többéves tilalom után újra osztályismétlésre kötelezhető az, aki nem teljesíti a minimális követelményeket. Az első évfolyamon csak hiányzás miatt, második év végétől azonban már a tanulmányi eredmények okán is elrendelhetik az osztályismétlést, és a szülő a jövőben nem emelhet vétót a döntés ellen. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár javaslatára visszaállították az osztályozás lehetőségét is, szintén a második évfolyam végétől. Az iskolák döntik el, hogy az utóbbi években használt szöveges értékelést, vagy a hagyományos módszert használják-e. Emlékezetes: a buktatást és az osztályozást még Magyar Bálint szabad demokrata oktatási miniszter tiltotta be az alsó tagozaton.
Az új tanévben megpróbálnak gátat szabni a burjánzó iskolai erőszaknak is. Az új Országgyűlés a nyáron az elsők között fogadta el a módosítást, amely szerint kiemelt büntetéssel sújtható az, aki közfeladatot ellátó pedagógus, illetőleg a nevelő, oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazott ellen lép fel brutálisan. A tanárverők tettük súlyosságától függően minimum 1, maximum 10 éves szabadságvesztéssel sújthatók.
Szintén az első intézkedések egyike volt a családi pótlék iskolába járáshoz kötése. A jövőben családi pótlékot a tanköteles kor el nem éréséig nevelési ellátásként, utána iskoláztatási támogatásként folyósítják. Ha szeptembertől egy gyerek iskolai igazolatlan hiányzása eléri az ötven órát, a jegyző elrendeli a gyermek védelembe vételét, és hat hónapra felfüggeszti a családi pótlék kifizetését. A gyerek ez idő alatt természetbeni juttatás formájában jut hozzá a szükséges tanszerhez, élelmiszerhez, vagy akár gyógyszerekhez.
Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár javaslatára kivették az óvodai nevelési programból azt a még Hiller István minisztersége idején elfogadott, közfelháborodást okozó passzust, amelynek értelmében az óvónőknek tudatosan kerülniük kellett volna a nemi sztereotípiák erősítését a gyerekekkel való foglalkozás során. Szakértők szerint a Bajnai-kormány által elfogadott szabály támadta a család intézményét, annak tudatos szétverésére törekedett.
Az oktatásirányítás megkezdte az új Nemzeti alaptanterv, valamint új közoktatási és felsőoktatási törvényt előkészítését. Az új közoktatási törvény növeli majd a képzési időt, és csökkenti a tananyagot. A jogszabály keretében kidolgozzák a pedagógus-életpályamodellt, és átalakítják a közoktatás finanszírozását. A tervek szerint minden évfolyamon öt órával többet kell majd tölteniük az iskolában a gyerekeknek, mint jelenleg. A konkrét követelményeket tartalmazó alaptantervnek köszönhetően várhatóan csökkenni fog az engedélyezett tankönyvek száma. A finanszírozást úgy alakítják át, hogy az eddigi 50 százalék helyett a jövőben az állam állná a működési költségek 90 százalékát. Az iskoláknak fizetett pénz nemcsak a tanulók létszámától, hanem az ellátott feladattól is függne. Az új felsőoktatási törvény egyik alapeleme lesz a kétciklusú képzés felülvizsgálata.
Lesznek olyan képzések, ahol visszaállítják a hagyományos, osztatlan képzést, mert az új rendszer károkat okozott a területen. A változtatások biztosan érintik majd a tanárképzést. Várhatóan csökken az önálló felsőoktatási intézmények száma, és a jelenlegi utólagos, jelentkezőszám szerinti felosztás helyett előre elosztják majd az államilag finanszírozott férőhelyeket az egyetemek és főiskolák között. Az új jogszabály részeként ismét lehetőséget adnak az egyetemeknek a szóbeli felvételiztetésre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.