Csak kevés fóka várható a Dunába

2010. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor Budapest négy évvel ezelőtt elnyerte a 2010-es triatlon-vb rendezési jogát, a magyar pályázat az úszást még a Városligeti tóba vizionálta, és aligha gondolta bárki is, hogy pár nappal a rajt előtt a még sehol sem tartó tereprendezés során éppen világháborús tüzérségi lövedékeket emelnek majd ki innen… Az persze már jóval korábban eldőlt, hogy új helyszín után kell nézni, s a monstre program első versenyzői ma a Dunában csobbannak. Ez a variáció is hordozott némi bizonytalansági tényezőt magában, de a Lágymányosi-öbölben, a Kopaszi-gátnál a tisztítás eredményeként megfelelő a vízminőség, és az apadás miatt holmi uszadékfa sem keveredik majd a versenyzők közé. A 17-18 fokos vízhőmérséklet pedig csak az átlagember számára riasztó, 20 fok alatt a triatlonisták már használhatják a neoprén öltözetet.
– Lehet, hogy akad majd egy-két „fóka”, aki nem veszi fel a gumiruhát, de szerintem az amatőrök között is inkább csak olyan nem viseli, akinek nincs. Mert ez a ruha igazából még gyorsít is. Dél-Tirolban amúgy április végén 15-16 fokos vízben úszunk, kint pedig már süt a nap, szóval a 18 fokos vízzel semmi gond – szögezi le Kuttor Csaba szövetségi kapitány, aki két éve a vancouveri vb-n 12 fokos vízbe csobbant. A pekingi olimpiát is megjárt szakvezető a versenyzést sem hagyta abba, a legutóbbi magyar bajnokságon harmadik volt, de úgy gondolja, most már jöjjön az új hullám: – A vb-sorozatot, a Világkupa-versenyeket már nem erőltetem, nem akarom elvenni a helyet a fiataloktól. S nekik sem tenne jót, ha még mindig megelőzném őket – mondja.
Király Kristóf, aki a tavalyi junior-világbajnokságon bronzérmes volt, éppen Kuttor tanítványa, de betegsége miatt most nem indulhat, így inkább a lányokra lesz érdemes figyelni. Az U23-as mezőnyben Kovács Zsófia és Tóth Zsófia egyaránt odaérhet a legjobb tízbe, előbbi akár még a dobogóra is, ami a juniorok között áll a szingapúri ifjúsági olimpián három hete váltóban aranyérmes Dudás Eszterre is. A siker receptje, hogy kerékpározásban nem szabad lemaradni, futásban pedig jók a mieink.
Az elit mezőny számára a budapesti verseny a hétállomásos világbajnoki sorozat záró eseménye, a tulajdonképpeni vb-döntő, ahol a legtöbb pontot lehet szerezni. A férfiaknál az olimpiai bajnok német Jan Frodeno, a nőknél a Pekingben bronzérmes ausztrál Emma Moffatt áll az élen. Fogalmazzunk úgy, számunkra itt kevésbé ígéretesek a kilátások, ám az úszásban a legjobbak közé számító Vanek Margit az elsők között kászálódhat ki a Dunából, pattanhat kerékpárra, hogy majd minél előbb befusson a Roosevelt térre. Az amatőrökkel együtt hozzávetőleg ötezer versenyzőt felvonultató vb-t a televíziós közvetítések révén kétszázmillióan követhetik majd figyelemmel; ha csak ezt nézzük, máris biztos: az esemény „nagy szám” lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.