Demszky elbúcsúzott

A nagy fővárosi botrányok, a metrókocsi-beszerzés vagy a csepeli szennyvíztisztító beruházásának lezárása nélkül fejezte be tegnap a Fővárosi Közgyűlés a rendszerváltozás óta ötödik ciklusát. Demszky Gábor húsz év után elbúcsúzott a főpolgármesteri poszttól, a fővárosi képviselők pedig leállították a szeptemberre bejelentett távhődíjemelést.

2010. 09. 05. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyakorlatilag befagyasztotta a budapesti távhődíjakat a jelenlegi összetételben tegnap utoljára ülésező Fővárosi Közgyűlés. A többpárti egyetértéssel, döntő többséggel elfogadott határozat alapján változatlanok maradnak a távfűtéses lakásokban élők terhei annak ellenére, hogy a Főtáv Zrt. korábban több mint tízszázalékos emelést jelentett be. György István, a fővárosi Fidesz frakcióvezető-helyettese emlékeztetett: a kormány 2010. július 8-án ideiglenes moratóriumot jelentett be a közműdíjak emelésére. A korábbi fővárosi rendelet szerint az energiaköltségek növekedésével automatikussá tett díjváltozás leállítása éves szinten egy átlagos budapesti háztartás számára közel húszezer forintos megtakarítást jelent. Élő Norbert (MSZP) ugyanakkor azt sérelmezte, hogy a Főtáv így hárommilliárd forint bevételtől esik el, és ezt az önkormányzatnak pótolnia kell.
A korábbi MSZP–SZDSZ-es többségét elvesztett közgyűlés megmentette a csőd szélére juttatott Vidám Parkot is. A képviselők egyhangúlag százmillió forintos vissza nem térítendő támogatást adtak a létesítménynek, amelynek további sorsáról a következő városvezetés dönthet majd 2011-ben. A gyors segítség mellett a balliberális pártok még utoljára további 240 millió forint kölcsönt is nyújtottak volna az intézménynek, azonban az ellenzék csak százmillió forintnyi közpénz kifizetéséhez járult hozzá.

*

Az eredeti meghívóban, amint azt megírtuk, nem szerepelt előterjesztésként a csepeli szennyvíztisztító beruházásának és a metrókocsik beszerzésének ügye. Ezekben a kérdésekben ugyan már csak az októberi önkormányzati választás után felálló új Fővárosi Közgyűlés dönt, de a BKV helyzete azért tegnap is szóba került. Horváth Csaba (MSZP), aki korábbi kijelentése szerint még főpolgármester-helyettesként három hónap alatt „rendbe tette” a BKV-t, tegnap egy óriási sárga csekkel a hóna alatt érkezett az ülésre. Kiáltványban ítélte volna el az Orbán-kormányt, mert nem fizették ki az általa még az MSZP-s kabinettel tető alá hozott BKV- szerződés alapján járó 7,5 milliárd forintot. A közgyűlés azonban – nagy többséggel – még tárgyalásra sem találta érdemesnek Horváth produkcióját. A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület állásfoglalása szerint a fenti szerződés kifejezetten káros a BKV számára. – A tarifaemelésekkel és járatritkításokkal a közlekedési céget ellehetetlenítő megállapodást fel kell mondani – közölte lapunkkal Vitézy Dávid, a szervezet szóvivője.
Mint arról beszámoltunk, a kormány szerdán BKV-s csődbizottság felállításáról döntött.
Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester, aki húsz év után távozik Budapest éléről, búcsúbeszédet is mondott tegnap a közgyűlésben. Felszólalásában számokkal érzékeltette az elmúlt négy évet: több mint kétezer napirend megtárgyalásával nyolcezret meghaladó számú határozatot és közel 350 rendeletet hoztak. Demszky azt állította: stabil pénzügyi helyzetű várost hagy utódjára. A következő főpolgármesternek és az új városvezetésnek még tanácsokat is osztogatott. Négy javaslata: „Tartsák meg az eddigi gazdálkodási modellt, fejlesztéseket. Ne csupán befejezzék, hanem építsék tovább a 4-es metrót. Őrizzék meg a város kulturális sokszínűségét, továbbá legyenek szolidárisak a legszegényebbekkel, a hajléktalanokkal.”
György István a Fidesz és a KDNP nevében úgy reagált: csak gratulálni lehet Demszky Gábor eddigi politikai teljesítményéhez, hiszen ötször választották meg Budapest élére. – Bár a főpolgármester csak az elmúlt négy évet értékelte, a Fidesz mind a húszat elemezni fogja a későbbiekben – fűzte hozzá.
Steiner Pál, az MSZP fővárosi frakcióvezetője főként Demszky „kirekesztő nézetek elleni harcára” emlékezett. A szocialista politikus kissé elvont beszédében nem zárta ki egy jövőbeni szoborállítás lehetőségét sem.
A záró közgyűlés a főváros eddigi munkastílusának megfelelően két és fél órás késéssel kezdődött – a befejezés sem sikerült fényesen: az utolsó napirendi pontok között emelt hangon vitatkoztak a képviselők Katona Kálmán, a fővárosi informatikai bizottság volt MDF-es elnöke javaslatán, hogy a politikusok megvásárolhatják-e eddig használt hivatali laptopjukat, és ha igen, akkor több mint százezer, vagy csak negyvenezer forint körüli áron. Végül az utóbbi mellett döntöttek, az úgynevezett könyv szerinti, illetve a használati érték kiszámításával, hozzáadva az áfát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.