Elszállóban egy nagy generáció

Deák Zsigmond
2010. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A méltán népszerű székesfehérvári Szárcsa csárda szombat esti vendégei közül azok, akik előtte úgy hétezredmagukkal élőben, a Sóstói Stadionban látták a magyar–walesi U21-es labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőt, azon gondolkodtak, elég lesz-e a verbális atrocitás, vagy valami élénk színű nedűvel még leöntsék-e Carlos Taborda Xistra fehér ingét. A vacsorázni érkezett portugál játékvezetői hármas „csúcsa” enyhén szólva sem vezette jól a mérkőzést, a mezőnyben rendre a mieink kárára tévedett, kiosztott nekik négy sárgát és egy pirosat, annulálta Németh Krisztián gólját, büntetőt ítélt ellenük (igaz, jogosat, amit Gulácsi kivédett), összességében elősegítette az 1-0-s vendégsikert. Végül persze tiszta maradt a portugál bíró ruhája, mert el kell ismernünk, Wales sem érdemtelenül, bár szerencsésen jutott a három ponthoz, s talán a csoportelsőséghez.
Ennek megfelelően örömködtek Brian Flynn tanítványai, szöges ellentétben többségükben zokogó ifjú honfitársainkkal. Akik sokat dolgoztak a győzelemért, ezáltal az Eb- és olimpiai szereplés lehetőségének megmaradásáért, de nem eleget. Az okok összetettek, a játékvezetés csak az egyik, s nem is a legfontosabb. A korosztály legjobb középpályásai közül Koman és Elek a nagyválogatottal Stockholmban szerepelt, Varga és Vass sérülés miatt nem játszhatott; az egyébként keményen hajtó Korcsmár kapufát fejelt támadásban, aztán viszont egy öngólt; Németh többször jól befordult, ám szokásával ellentétben nem találta el a kaput, amikor meg igen, akkor Gosztonyi kezezése miatt kifelé szabadrúgás jött középkezdés helyett. Róth Antal szövetségi edző sportszerűen sem a bírót, sem a svédországi hiányzókat nem említette, ars poeticája szerint ugyanis első az A csapat, a korosztályosnak alá kell rendelnie magát neki. Ettől még persze nyerhettünk volna. „Akadtak lehetőségeink, de kimaradtak, néhányan a kulcsemberek közül halványabban teljesítettek a megszokottnál. Balszerencsés gólt kaptunk, nekünk meg egyet nem adtak meg, bár nem reklamáltunk, így vélhetőleg jogosan. A matematika ugyan kínál némi esélyt, de reálisan nézve nincs reményünk a legjobb második helyek egyikére, s így a továbbjutásra. Ezért arra kértem a fiúkat, kedden a bosnyákok ellen a magyar futballcsaládért, a következő korosztály jobb sorsolásáért hajtsanak.”
Kérdés, elég motiváció-e ez holnapra, az Üllői útra. Ez a „nagy generáció” ugyanis sikerrel, helyezésekkel és érmekkel járta meg az U17-es és U19-es Eb-t, az U20-as vb-t, ám a korosztályos karrier egy zaklatott selejtezősorozat után – három tréner, Wilco van Buuren, Egervári Sándor és Róth is ült a padon – a jelek szerint balul ért véget. A követők egyelőre nem mutatnak hasonló tehetséget, eredményességet, s persze az elődök, a mai felnőttek sem. Nehéz most reménykeltően írni a magyar labdarúgás (közel)jövőjéről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.