Elvágyódás

Torkos Matild
2010. 09. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy akadémiai kutatócsoport tudományos módszerekkel is megállapította azt a ma már közhelyszámba menő tényt, hogy a magyar fiatalok nagy többsége nem látja biztosítottnak a jövőjét a saját hazájában. Életüket a költő szavaival élve „rakottabb tájakon” képzelik el. Ma már nem csupán álmodoznak a külhoni jobb élet reményéről, hanem egy-két nyelvvizsgával vagy néhány diplomával a zsebben konkrét terveket szőnek a kivándorlásról. A mai középiskolásoknak már csupán a 39 százaléka éli meg úgy a hazaszeretetét, hogy „itt élned, halnod kell”. Egyharmaduk még nem döntött, egyharmaduk viszont azt tervezi, hogy elhagyja az országot. Az egyetemistáknál jobb a helyzet: „csak” 19 százalékuk mondta azt, hogy ki fog vándorolni. Öröm az ürömben, hogy friss diplomásaink 61 százaléka ma még itthon képzeli el a jövőjét.
Egy kereszténydemokrata honatya azon kesergett a minap a T. Házban, hogy fogy a magyar. Már tízmillióan sem vagyunk. Szorgalmazta, hogy ösztönözzék a fiatalokat a gyermekvállalásra. Csakhogy a már megszületett, felnevelt, érettségizett, sőt diplomázott gyermekeink nagy része se találja a helyét itthon.
A nagyobbik fiam azt mondja: ha nem lenne ilyen nagy és szerető családja, ő sem maradna. Szerinte a szétesett családok gyermekei könnyebben jutnak ilyen döntésre, mint az erős, összetartó családok fiai. Azt is mondja, hogy a nyugati országokban egy jó egyetemi diplomával elképzelhetetlen, hogy valaki ne találjon olyan munkát, amire építve családot lehet alapítani. Itthon ez nincs így. Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerint a tudományos kutatók is az alacsony fizetésük miatt mennek külföldre dolgozni. Mint ahogy orvosok, ápolónők, asztalosok, kőművesek, esztergályosok, gépészek ezrei látták már be: saját itthoni bérük és az ország versenyképessége kibékíthetetlen érdekellentétben áll egymással.
Az új kormány egymillió munkahely megteremtését ígérte. De az egymillió munkára váró embert vajon mi kötné a magyar röghöz? Matolcsy György szerint nagyjából háromszázezer család van kitéve a veszélynek, hogy devizaalapú hitelét nem tudja rendben törleszteni. Már eddig is családok ezreit lakoltatták ki, mert elvesztették munkahelyüket, és nem bírták a forintalapú hiteleik törlesztését sem. Ha a trükkös árfolyamcsapdába belezuhanva a devizahitelesek is elveszítik otthonaik tulajdonjogát, vajon mi tartja majd vissza őket, illetve a gyermekeiket attól, hogy másutt, valódi jogállami viszonyok között kezdjék újra?
Száz szónak is egy a vége: ha a családalapítás előtt álló fiatalok úgy látják, nincs reményük sem a megélhetésre őseik földjén, és kényszerűségből el kell hagyniuk hazájukat, akkor annak az országnak, amely ezt tétlenül végignézi, vége.
Fabatkát sem ér az az unió, amelynek a figyelme arra kiterjed, hogy megszabja a forgalomba hozható uborkák hajlásszögét, hogy betiltsa a főemlős majommal való kísérletet, ám eltűri, hogy ebben a kamatszivattyúra kapcsolt országban tömegek robotolnak a legminimálisabb létfenntartásra elegendő fizetségért. Büszke lehet a brüsszeli és a budapesti politikai elit is arra, hogy privatizációval, liberalizációval, a védővámok lebontásával, a csúszó árfolyam-leértékeléssel, a mindent átszövő korrupcióval, a közbeszerzésnek nevezett közös mutyikkal, az adócsalásra ösztönző adóterhekkel húsz év alatt sikerült elérni, hogy az alacsony árú, versenyképes magyar termékek helyett most majd bérfeszültséget, társadalmi feszültséget és legyőzhetetlen honvágyat exportálunk a szövetséges államokba.
A szocialisták iszonyatos örökségével küszködő új kormány azt ígéri, hogy megéri majd Magyarországon maradni, Magyarországra visszajönni. Vége az „El lehet menni!” gyurcsányi korszaknak. Csak remélni tudjuk, még nem késő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.