Elvágyódás: ijesztő a fiatalok jövőképe

A magyar középiskolásoknak 39 százaléka szeretne felnőttként Magyarországon élni, a többiek külföldre vágynak – derül ki a Magyarország 2025 című akadémiai kutatásból. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerint a kormányzatnak komoly a felelőssége a legkiválóbb elmék elvándorlásának megakadályozásában.

2010. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nováky Erzsébet jövőkutató által vezetett akadémiai kutatócsoport azt vizsgálta, hogyan fest a magyar társadalom 15 év múlva. A kutatók a mai középiskolásokat és egyetemistákat kérdezték, milyen jövőbeli terveik vannak. Az egyetemisták körében végzett felmérés eredményei aggasztók, a középiskolások elképzelései kifejezetten ijesztők. Utóbbiak többsége ugyanis azt tervezi, hogy elhagyja a hazáját. A hazai középiskolásoknak mindössze 39 százaléka vallott úgy, hogy felnőttként mindenképpen Magyarországon szeretne élni. A válaszadók csaknem egyharmada külföldön telepedne le, míg további 31 százalékuk még nem döntött a kérdésben. A külföldi életet tervezők kétharmada maradna az unión belül, hatoduk pedig EU-n kívüli életet képzelt el magának 2025-re.
*
Jobb a helyzet a felsőoktatási hallgatók körében: az egyetemisták 61 százaléka biztosan Magyarországon szeretne élni, és csak 19 százalékuk jelentette ki egyértelműen, hogy külföldre vándorol. Ha azonban figyelembe vesszük, hogy az egyetemisták már jóval közelebb vannak a felnőtt életkezdéshez, és a fiatal felnőttek döntései véglegesebbnek tekinthetők, mint a kamaszoké, akkor nyugtalanító, hogy minden ötödik magyar friss diplomás az ország elhagyását tervezi.
Az elvágyódás fokozódásának egyik mozgatórugója lehet, hogy a felmérés szerint a fiatalok biztosra veszik az öregedő társadalom problémájából adódó negatív következményeket, s attól tartanak, hogy felnőttkorukban az idősek eltartása komoly társadalmi gondot jelenthet. A középiskolások külföldre vágyódása már a diákéveik alatt is jelentkezik: a megkérdezettek több mint fele szeretne tanulmányokat folytatni más országban.
A családalapítással kapcsolatos eredmények sem a legjobbak: míg az egyetemisták 91 százaléka biztos abban, hogy szeretne családot alapítani, addig a középiskolások esetében csak 79 százalék ez az arány. A családalapítást abszolút elutasítók aránya szerencsére alacsony: az egyik kategóriában 3, a másikban 2 százalék. Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) előző elnöke 2006-ban kezdeményezte a fiatalok jövőképét is magában foglaló tudományos kutatás elindítását. A felmérés eredményeit a Magyarország 2025 című könyvben publikálták.
Nováky Erzsébet, a kutatás vezetője szerint nem annyira nagy a baj, mint ahogy az adatok mutatják, mivel a külföld felé vonzódás nagymértékben függ az életkortól. Nováky az MTA honlapján közzétett nyilatkozatában azt a tendenciát valószínűsíti, hogy a fiatalok többsége csak átmeneti tapasztalatszerzés céljából megy külföldre, majd hazajön. Ehhez persze létszükséglet, hogy a magyar társadalom nyitott, vállalkozásbarát és az új iránt érzékeny legyen. Nováky rámutat: sok fiatalt letaglóz, amikor szembesül azzal, hogy Magyarországon még egy elit egyetemen szerzett diploma sem garancia a jó állásra. Ez az egyik oka annak, hogy az általuk megkérdezett egyetemisták és főiskolások 21 százaléka borúlátó, reményvesztett.
– A kamaszoknak szerencsére gyorsan változik a hangulata, így a felnőttkort elérve a tervezettnél valószínűleg jóval kevesebben költöznek ki külföldre. Tény ugyanakkor, hogy az utóbbi időben megnőtt az elvándorlási kedv, ami a magasan kvalifikált értelmiség és a minőségi munkát végző szakmunkásréteget tekintve óriási veszélyt rejt magában. A kormányzatnak feltétlenül lépnie kell – jelentette ki lapunknak a kutatás eredményei kapcsán Pálinkás József. Az MTA elnöke szerint a kutatók elvándorlásának fő oka az alacsony fizetés, illetve az, hogy az alulfinanszírozottság miatt nem tudnak versenyképesek maradni a munkájukban. Az Akadémia saját eszközeivel is próbálja megakadályozni a legkiválóbb kutatók elvándorlását, a kint dolgozókat pedig próbálják hazacsábítani.
– Mindenkit nem tudunk itthon tartani, ezért arra törekszünk, hogy a legkiválóbb tehetségeket megtartsuk. A Lendület program révén eddig 11 kutatót hoztunk haza, illetve akadályoztuk meg külföldre távozásukat. A legjobbak itthon tartása további fiatal tehetségek elvándorlását is megakadályozza, hiszen a kiemelten finanszírozott kutató másoknak is tud munkát adni – mondta Pálinkás. A programban a kiválasztott tudósoknak öt éven keresztül kiemelt bért (az egyetemi tanári fizetés kétszeresét) folyósítanak, és lehetővé teszik, hogy a kutatási projekthez megvásárolják a szükséges eszközöket, illetve saját kutatócsoportot állítsanak fel. Az MTA elnöke szerint egy tudós itthon tartásának éves pluszköltsége 60 millió forint. Az Akadémia eddig 600 milliót költött e célra, ám most már égető szükség lenne arra, hogy az állam is kivegye a részét a programból. Pálinkás azt mondja: ha a kormány évi egymilliárd forintot szánna az aktuális költségvetésben erre a célra, akkor négy-öt év alatt megújulhatna a terület.
Az MTA elnöke szerint létfontosságú a minőségi munkát végző szakmunkás réteg itthon tartása is, hiszen elvándorlásuk – párosulva a szakiskolák jelentkezőszámának csökkenésével – életveszélyes helyzetet szülhet. A szakmunkások külföldi munkavállalását a hazai jövedelmek emelkedése tudná fékezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.