Emberkísérlet gyanúja

Illegálisnak és hamisnak minősített számos potencianövelő étrend-kiegészítőt egy független tudományos kutatás, amely még az engedély nélküli emberkísérlet gyanúját is felvetette egyes termékeknél. Az ÁNTSZ is vizsgálatot indított az ügyben, s ellenőrei szintén súlyos szabálytalanságokat gyanítanak. Ezért a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szigorítaná az étrend-kiegészítők forgalomba hozatalát.

2010. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdöbbentő eredményre jutottak a szakemberek nemrég a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán. Ötvenhárom olyan terméket találtak, amelyet potencianövelőként vagy ilyen hatást sejtetve kínáltak. Megállapították, hogy közülük 25 termék illegálisan került a hazai piacra, azokat ugyanis nem jelentették be az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnél (OÉTI). Kémiai vizsgálatnak tíz étrend-kiegészítőt vetettek alá. Közülük hatban – a Hard Night, a Dragon Power, a Golden Night, a Pote-Mix Bumm, a Satibo Alternative Capsule, valamint az UP elnevezésűben – szintetikus gyógyszerhatóanyagot találtak, noha a jogszabályok szerint ilyet az étrend-kiegészítők nem tartalmazhatnak. Tehát ez hamisításnak minősül – szögezték le a szakemberek. További két termékben mutattak ki a csomagoláson fel nem tüntetett koffeint, illetve johimbin nevű szert, ez utóbbi korábban gyógyszerként volt forgalomban Magyarországon, de ma már nem használják. Tehát a tízből mindössze két olyan készítmény akadt, amely feltehetőleg a csomagolásán feltüntetett összetevőket tartalmazta.

*

– Rendkívül veszélyes lehet ezeknek a készítményeknek az alkalmazása – nyilatkozta lapunknak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke, a vizsgálat eredményeit közzétevő Gyógyszerészet című szakmai folyóirat felelős szerkesztője. Mint mondta: a potenciazavar gyakran szív-érrendszeri betegségek mellett jelentkezik. Tehát feltételezhető, hogy a fogyasztók jelentős része szed valamilyen keringésre ható gyógyszert. Csakhogy a vizsgált étrend-kiegészítők is keringésre ható gyógyszerhatóanyagot tartalmaznak, így a készítmények együttes, orvosi felügyelet nélküli alkalmazása kiszámíthatatlan és kontrollálhatatlan következményekkel járhat.
A vizsgálat kimutatta azt is, hogy egyes készítmények nemcsak egy, hanem 2-4 szintetikus anyagot is tartalmaznak. Csakhogy ezek kombinált alkalmazását soha nem tanulmányozták humán vizsgálatokban, ami a szakemberek szerint kimeríti az engedély nélküli humán kísérlet fogalmát. Találtak olyan terméket is, amelyben ugyanaz a hatóanyag van, mint a leggyakrabban használt, vényköteles potencianövelőben, csak nagyobb mennyiségben. A készítmények egy része a gyógyszerként forgalomban lévő vegyületekhez szerkezetileg nagyon hasonló összetevőt is tartalmazott. Ezek feltehetőleg szintén rendelkeznek potenciafokozó hatással, de hatásosságuk és biztonságosságuk nem ismert. További kockázatot jelent, hogy a termékek szintetikus hatóanyagai az illegális előállítás miatt ismeretlen összetevőket, szennyeződéseket tartalmazhatnak.
A gyógyszerhatóanyagokkal hamisított termékeknél nem kívánatos kölcsönhatások, túladagolási tünetek jelentkezhetnek anélkül, hogy a kiváltó ok a fogyasztó vagy akár egy orvos számára ismert lenne. – A mellékhatások kialakulásának veszélyét rendkívüli mértékben fokozza, hogy a fogyasztó csak gyógynövényeket tartalmazó, ártalmatlannak vélt terméket használ, a gyógyszerhatóanyagok tudomásán kívül kerülnek a szervezetébe anélkül, hogy figyelembe venné az adott gyógyszer használatára vonatkozó idő- és dózisbeli korlátokat – hangsúlyozta Hankó Zoltán.
A kutatásban részt vevő Szendrei Kálmán professzor lapunknak úgy nyilatkozott: a vizsgálathoz többek között azért választották a potencianövelő szereket, mert a termékeken feltüntetett növényi komponensekről nem bizonyított a potencianövelő hatás, így a szerek hatásossága kérdéses, vagy nem a csomagoláson feltüntetett összetevőknek köszönhető. – A vizsgálatban részt vevő összes szakembert meglepte az eredmény – mondta a professzor. – Noha számítottunk rá, hogy találunk majd szabálytalanságokat, jogsértéseket, de azt nem gondoltuk, hogy szinte minden vizsgált terméknél ilyesmire bukkanunk – szögezte le. Mint mondta: további probléma, hogy a készítményeken feltüntetett összetevők felsorolása hemzseg a helytelen, értelmezhetetlen botanikai nevektől. Általános hiba, hogy az összetevők pontos minőségét és mennyiségét nem adják meg, s hiányzik például az úgynevezett kivonószer feltüntetése. A vizsgálatok alapján kétséges az is, hogy a termékekben valóban jelen van-e a feltüntetett számos növényi komponens. Többségükből ugyanis nem volt kimutatható a vizsgálatokkal a növényi kivonatokban mindig jelen lévő sokkomponensű vegyület.
A vizsgálati eredmények felhívják a figyelmet arra: a hatályos jogi szabályozás nem garantálja, hogy a fogyasztókhoz csak megbízható termékek jussanak el. Az ellenőrzés is elégtelen ezen a területen – állapították meg a szakemberek.
A tudományos vizsgálat után a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak (Nefmi) egészségügyért felelős államtitkára, Szócska Miklós utasítására az ÁNTSZ ellenőrzésbe kezdett. A Nefmi sajtóosztálya azt a tájékoztatást adta, hogy 966 helyen – drogériákban, gyógyszertárakban, élelmiszer- és wellness- üzletekben, szexshopokban, videotékákban – végeztek helyszíni ellenőrzéseket. Olyan étrend-kiegészítőket kerestek, amelyek a gyanú szerint az ilyen termékekben nem engedélyezett gyógyszerhatóanyagot, sildenafilt vagy annak rokon vegyületeit tartalmazhatja. Összesen 2464 feltételezetten ilyen összetevőt tartalmazó étrend-kiegészítőt zároltak. Egyéb étrend-kiegészítőket is megvizsgáltak, s 26 olyan terméket találtak, amely nem volt bejelentve az OÉTI-nél. Ezek miatt szintén eljárás indult. Ha az akkreditált laboratóriumi vizsgálatok is igazolják, hogy az étrend-kiegészítők gyógyszerhatóanyagot tartalmaznak, az ÁNTSZ meghozza a további hatósági intézkedéseket, s értesíti az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyorsriasztási rendszerét.
A Nefmi a bejelentési rendszer szigorítását is tervezi. Így a különösen nagy közegészségügyi kockázatot hordozó termékcsoportok, például a testtömegcsökkentésre, potencianövelésre, teljesítményfokozásra, vércukorszint-csökkentésre ajánlott készítmények esetén a termékek biztonságos alkalmazhatóságát bizonyító laboratóriumi vizsgálat eredményét a gyártónak vagy forgalmazónak a bejelentéssel egyidejűleg az OÉTI-hez be kell nyújtaniuk. Eddig ilyenre nem volt szükség. Még egy intézkedést tervez a tárca: az étrend-kiegészítőkről szóló rendelet az ilyen termékekben nem alkalmazható növényeket, növényi részeket tartalmazó negatív listával egészülne ki. A negatív listán szereplő növények, növényi részek között a tervezett módosítás kizárja számos egészségügyi kockázatot hordozó „adalékanyag” (például kábító hatású és pszichotróp anyagok, hallucinogén szerek) felhasználását.
Székely Krisztina, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője lapunknak úgy nyilatkozott: a vizsgálatban kimutatott gyógyszerhatóanyagok biztosan hamisak, a szabadalmi védettséggel rendelkező gyártó ugyanis azt nem adta el egy másik termék előállításához. Hozzátette: nemcsak ezeket a termékeket kellene megvizsgálniuk a hatóságoknak, hanem a többi étrend-kiegészítőt is.
A szakemberek azonban hangsúlyozták azt is: ebből a vizsgálatból nem szabad azt a téves következtetést levonni, hogy az összes étrendkiegészítő-gyártó jogszabályt sért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.