Gerberacsokor díszeleg Tartini kezében

<p>S Z O M S Z É D O L Ó </p><p>Folytatva a múlt heti szlovén–toszkán csavargást Korte Padna és Dragonja környékén, ezúttal Piranba ereszkedünk, hogy Észak-Isztria legszebb városkájában Giuseppe Tartini hegedűvirtuóz, zeneszerző és -pedagógus úrral ismerkedjünk.</p>

Muray Gábor
2010. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mankó. Autóval Piran csak a helyieknek megközelíthető, a turisták – nagyon helyesen – a város feletti parkolóházban hagyhatják kocsijukat napi 12 euróért. Megszállni a hostelekben érdemes, például a Val Hostel napi 25 euróért a tengertől 10 méterre kínál igazi Piran-élményt reggelistől, sikátorostól, harangszavastól és halillatostól. Info magyarul is:www.hostel-val.com; +386-5-673-25-55.


Olyan Pirannak Tartini, mint Salzburgnak Mozart, Doborjánnak Liszt. Ahhoz gyaníthatóan zenei tanulmányokat kell végezni (vagy az életben egyszer el kell jutni a szlovén tengerpartra), hogy bővebben halljunk a zeneszerzőről, aki ma is tökéletes turisztikai portéka: színes-szagos életet élt.
Az eredetileg olasz Piranóban született 1698-ban, papnak nevelték, de ő beintett a szülői szigornak, jogot, teológiát, filozófiát és irodalmat hallgatott, bajvívott és eljegyzett egy nem éppen neki szánt zenetanárnőt, akit a szülei tiltakozása ellenére is feleségül vett. A szülőket meg lehetett kerülni, de a harmatos feleség unokabátyját, a padovai püspököt már nem. A fiatalasszony végül egy zárdában, Tartini pedig Assissi ferences kolostorában kötött ki, ahol – hogy elüsse az időt – hegedülni tanult. 24 évesen már beleírta magát a zenejátszás történetébe, 1721-ben pedig kinevezték a padovai Szent Antal-bazilika első hegedűsének. Közben felfedezte a Tartini-féle kombinációs hangokat (amelyek két hang együtthangzásából erednek), kis prágai kitérővel hegedűiskolát alapított Padovában, tanári tapasztalatait esszékben publikálta. Messze vagyunk már a botrányos bajvívótól, Giuseppe Tartini világszerte megbecsült zeneszerzőként és -pedagógusként 78 éves korában, Padovában halt meg.
Ma minden róla szól a szülővárosában, legutóbbi látogatásomkor a Piran-napi ünnepség fő attrakciójaként gerberát helyezett a markába a köz (hogy értsék: Piran Tartini-ról elnevezett főterén, a Hotel Tartini és a Tartini-szülőház hatósugarában áll Tartini hatalmas szobra, amelyet az augusztus közepén megrendezett városünnepen virágcsokorral díszítenek fel a helyiek). A Magyarországtól öt-hat órányi autóútra található Pirannak az 1900-ban végzett népszámlálás szerint 6791 olasz, kilenc szlovén és egy horvát lakosa volt. Ma város – a Siófokot Cannes-nal ötvöző – Portorozzsal együtt, kicserélődött lakossággal igazi szlovén ékkő. Tartini is elszlovénosodott, ahogy a pizza, ami az útikönyvek szerint szlovén nemzeti eledellé lépett elő.
Piran a magas sikátoraival, időtlen nyugalmával, halszagú terecskéivel, zseniális kiskocsmáival és turistacsalogató vendéglősorával tökéletes célpont lehet a vénaszszonyok nyarán. A dombra épült városkában minden megvan, ami egy romantikus festményre kívánkozik: a főtér legszebb dísze az említett szobron kívül a velencei gótika stílusában épült oroszlánkonzolos erkélyű „Velencei-ház”. A látképet pedig az 1354-ben a dombtetőre húzott, tengerre néző Szt. György- templom uralja. A tizennegyedik században alapított Szt. Ferenc-templomban Celesti, Tintoretto, Lazzarini és az ifjabb Palma által festett képeket találunk, a kolostor kvadrumjában pedig hangfalakból szól a gregoriánzene. De addig nem leszünk méltók Piranhoz, amíg a főtéri turistacentrumban Tartini-zeneműveket nem vásárolunk, mert itt ő az igazi brand.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.