Könyvünnep a Várban

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár tegnap délután nyitotta meg A magyar nyelv és a magyar könyv ünnepét a budai Várban. Az eseményt nyolcadik alkalommal rendezi meg a Budavári Önkormányzat és a Litea Könyvesbolt arra is emlékezve, hogy Hess András mester nyomdászműhelyében 1473-ban itt született meg az első magyar nyomtatott könyv.

Tölgyesi Gábor
2010. 09. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahét végén magyar könyvkiadók, könyvterjesztők, alkotók várják az olvasás szerelmeseit a történelmi atmoszférájú környezetbe. Néhány program kedvcsinálónak: ma délután fél kettőkor mutatkozik be a Magyar Írószövetség lapja, a Magyar Napló, amely Csender Levente Fordított zuhanás című novelláskötetére, Ferdinandy György Egy sima egy fordított című regényére, valamint Kő Pál Csillagbojtár című művészeti esszékötetére hívja fel a figyelmet. Mi a madzsar? – e kérdést lapunk munkatársa, Margittai Gábor író válaszolja meg délután háromtól a Scolar Kiadónál megjelent könyve alapján. Alku címmel délután ötkor Szarka Gyula, a Ghymes együttes vezetője XVI–XVII. századi szerelmes levelek részleteit, Balassi és Csokonai megzenésített verseit adja elő, este nyolctól a Hot Jazz Band idézi meg a harmincas-negyvenes éveket.
Vasárnap délután újabb bemutatókkal, folytatódik a könyvünnep. Fél négykor a pódiumon Mezey Katalin tart felolvasást a Bolygópályák című verskötetéből, majd dedikálja könyvét a Széphalom Könyvműhely sátránál. Délután négytől Kányádi Sándorral, a Budavári Önkormányzat díszpolgárával zajlik beszélgetés, a Márai Szalon pedig délután ötkor Szigethy Gábor Évezred töredék című új könyvét mutatja be, fellép Lovász Irén, Szőcs Artúr és Vida Péter borász.
Mindkét nap délelőttjén dalok, versek, mesék várják a gyerekeket, délutánonként a Bartók Táncegyüttes eleveníti meg a folklórhagyományt. Holnap este a Hetero Sapiens latinkoncertje zárja az ünnepet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.