Köszöntötték a bajnokokat

Hét arany-, kilenc ezüst- és hét bronzérmet hoztak el magyar diákok az elmúlt évben a természettudományos diákolimpiákról. Az ő és felkészítő tanáraik tiszteletére tartottak rendhagyó ünnepséget tegnap az Akadémián. A résztvevők beszámolóiból kiderült, hogy sokszor hatalmas szakadék tátong aközött, amit az itthoni középiskolai tananyagban, illetve a nemzetközi versenyeken fontosnak tartanak egy-egy tudományból.

Győr Ágnes
2010. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendhagyó ünnepségen köszöntötte tegnap Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Cseh László világ- és Európa-bajnok úszó, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója a nemzetközi természettudományos diákolimpiákon kiemelkedő eredményeket elért magyar diákokat. A tanulók hat tantárgyban – matematikában, kémiában, fizikában, informatikában, biológiában és földrajzban – remekeltek a világ különböző pontjain rendezett megméretéseken, összesen hét arany-, kilenc ezüst- és hét bronzérmet hoztak haza.
– Külföldön magyar színekben megméretni magunkat felejthetetlen érzés – fejtette ki az olimpiai bajnok Cseh László, aki elmondta: reméli, hogy a diákok is tudnak ebből az élményből táplálkozni a jövőben, akár a civil életükben is. Az olimpikon hozzátette, nemcsak sportolóként, hanem diákként is átérzi, milyen kemény munkát jelent a kitartó felkészülés egy komoly versenyre, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy lehet akármilyen tehetséges egy sportoló, edző nélkül nem érhet el sikereket.
A magyar gimnazisták a nemzetközi matematikai diákolimpiáról, amelyet Kazahsztán fővárosában, Asztanában rendeztek meg júliusban, két arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel tértek haza. Ezzel az eredménnyel a 97 ország 523 indulója között versengő magyarok az országok nem hivatalos versenyében a 13–14. helyet szerezték meg. A tokiói kémiai olimpián két arany- és két ezüstérmet nyertek, ezzel a négyfős csapat, 68 ország versenyzői között, Kína, Thaiföld és Dél-Korea után holtversenyben a 4–8. helyen végzett. A fizikusaink júliusban Zágrábban mérettek meg, itt három arany- és két bronzéremmel büszkélkedhettek, ezzel 82 ország több mint 400 tanulójának versenyében a 6. helyen végeztek. A kanadai Waterloo-ban megtartott informatikai diákolimpiáról két ezüst- és egy bronzéremmel tértek haza. Dél-Koreából, a nemzetközi biológiai diákolimpiáról pedig két ezüst- és két bronzérmet hoztak el, így 60 ország csapata között a 14. helyezést érték el, míg a Tajvanban rendezett földrajzi versenyen egy ezüst- és egy bronzérmet szereztek meg.
A természettudományos diákolimpiák indulóit felkészítő tanárok közül többen arról számoltak be, hogy az iskolai tanagyag gyakran nem elegendő a nemzetközi megméretéseken való sikeres részvételhez. Bán Sándor, a Magyar Biológiatanárok Országos Egyesületének elnöke, a biológiacsapat vezetője szerint szinte egy új tantárgyat kellett megtanulnia diákjainak, mivel a nemzetközi téren fontosnak tartott tudás és a magyarországi tananyag között hatalmas hézag tátong.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.