Kuncze Gábor, az ATV új sztárja

Tóth Gy. László
2010. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kuncze Gábor a közelmúltig politikusként ripacskodott közéletünkben, most médiamunkásként manipulál: műsorvezető lett a szocialisták és a Hit Gyülekezete által működtetett televíziós csatornán. Hazai pályán játszik tovább, de ez a jutalomjáték a balliberális médiumok retardált világában mégis jelentős eseménynek tűnik, hiszen Kuncze televíziós visszatérésének beharangozására jelentős összeget fordítottak a televíziót működtetők. Nyilván sokan emlékeznek még az állandóan öszszevissza beszélő, modoros SZDSZ-es politikusra, aki enyhén vöröslő fejjel, izzadságcseppekkel a homlokán próbált állandóan könnyednek és humorosnak mutatkozni. Hogy televíziós pályafutása során mivel próbálkozik majd, még csak sejthetjük, de nem tudhatjuk, ellenben politikai pályafutását már tényszerűen is áttekinthetjük.
Kuncze Gábor a rendszerváltozás előtt egy vidéki építőipari vállalat középszintű vezetőjeként dolgozott. Valószínűleg sosem jut magasabbra, ha a történelem vihara el nem sodorja. 1990-ben országgyűlési képviselő lett, majd 1992-ben a nem létező fasizmus elleni harcra készülve belépett az úgynevezett Demokratikus Chartába és az SZDSZ parlamenti frakciójába. Végül is ez a tökéletesen téves helyzetértékelésen alapuló döntés alapozta meg karrierjét, mert harcias, baloldali és liberális antifasisztákból sosincs elég. 1993-ban már pártja parlamenti frakcióvezetője, 1994-ben pedig ő vezeti az SZDSZ választási listáját. 1994 legelején határozottan kijelenti, hogy az SZDSZ vezetésében nincs senki, akinek a fejében megfordult volna a volt kommunistákkal történő összefogás lehetősége. Mikor hónapokkal később ez mégis megtörtént, csak izzadt tovább, és hallgatott.
A választásokat követően Kuncze Gábor 1994 és ’98 között – Horn Gyula kormányában – koalíciós miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter. 1997–98-ban ő volt az SZDSZ elnöke. Mint azt a Beszélő 1998. januári számából megtudhattuk, kiválasztásánál fontos szempontnak számított, hogy felmenői nem voltak sem zsidók, sem kommunisták, ő maga pedig a piaristáknál végezte középiskolai tanulmányait. A ’98-as választási vereség után lemond, ekkortól frakcióvezető. Magyar Bálint szerencsétlenkedése és Demszky Gábor látványos bukása után 2001-től 2007-ig ismét ő a Szabad Demokraták Szövetségének elnöke. A Demszky Gábor SZDSZ-elnökké történő megválasztás előtti időszakot a humoráról elhíresült Kuncze Gábor így jellemezte: az SZDSZ „ott állt, hogy kinyalja Demszky seggét, de ő még azt is meg akarja szabni, mikor tolja le a gatyáját”.
Belügyminiszteri tevékenységének egyik erkölcsi mélypontja volt, amikor 1995. augusztus 14-én Kuncze egyik munkatársa, Császár Józsefné – a Belügyminisztérium személyzeti és munkaügyi főosztályának vezetője – a minisztérium cégjelzéses papírján „hivatalos feljegyzést” készített és küldött el Vajda Tibor egykori ÁVH-s őrnagy részére. A 17-8/1995. számú ügyiratban az alábbi mondat olvasható: „1. Az ÁVH vizsgálati főosztályán a kérdéses időszakban (1950–52 között) nem volt megengedett a gyanúsítottak bántalmazása. Vajda osztályvezetőként kifejezetten tiltotta ezt.” Menlevelet adtak annak a kommunista verőlegénynek, akit a Budapesti Katonai Bíróság 1953. december 24-én jogerősen hat évre ítélt Burgiasov Gyuro jugoszláv állampolgárságú őrizetes agyonverése miatt (Kenedi János, Népszabadság, 1998. február 3.). Az ügy további érdekessége, hogy Vajda Tibor jogi képviseletét a Kuncze párttársának nevével jelzett Eörsi és Társa Ügyvédi Iroda látta el. Köztudott, hogy Bauer Miklós egykori ávós kihallgatótiszt a magyarellenes Eörsi Mátyás SZDSZ-es képviselő közvetlen munkatársaként tevékenykedett.
Említésre méltó, hogy 1997. november 3-án – az SZDSZ nagyobb dicsőségére – a liberális Kuncze belügyminiszter adott utasítást a Kossuth téri Metész-tüntetésen részt vevő nyugdíjasok bántalmazására.
Sajátságos világlátásának és humorának köszönhetően a keresztény templomok rongálását és fosztogatását „megélhetési bűnözésnek” nevezte. De a családjáról és az üzlettársairól sem feledkezett meg. Kuncze Magdolna, a belügyminiszter testvére nyilván véletlenül kapott – állítólag – több tíz millió forint vissza nem térítendő támogatást az ugyancsak SZDSZ-es Magyar Bálinttól. Egykori üzlettársa, Kamarás Miklós pedig az ÁPV Rt. igazgatói székében landolt (Magyar Nemzet, 2001. október 19.).
2005 áprilisában a parlamenti jegyzőkönyv készítője rögzítette Kuncze felszólalását: „Ami a képviselő úr bekiabálását illeti, az csak arról szól, hogy kár volt a két perccel az időt rabolnom, mert még az eleje sem jutott el az ön agyáig.” Miközben leült, hozzátette: „a kurva anyád”.
De a Kuncze vezette SZDSZ adott menlevelet 2002-ben Medgyessy Péter miniszterelnöknek is, akiről kiderült, hogy D–209-es számon a kommunista titkosszolgálatok ügynöke volt. Cinizmusára jellemző, hogy amikor 2006 februárjában Szabó István filmrendező besúgói múltjáról kérdezték, Kuncze közölte: ez őt semmiben nem befolyásolja, elmegy a filmszemlére, és gratulálni fog Szabónak, ha jó a film.
2006 őszén az SZDSZ Kuncze vezetésével kiállt az állampolgáraira rárontó rendőrállam mellett. Az összevert, vérző fejű emberek láttán a szabad demokraták elnöke így reagált: „Minek mentek oda? Érdekes, én nem jártam arra, és velem nem is történt ilyesmi.” Súlyosan sérült képviselőtársán nyilvánosan gúnyolódott: Révész Mártíriusznak nevezte a Fidesz képviselőjét. A koalíciópárti liberális udvari jogvédők, véleményformálók és értelmiségiek az ötvenes éveket idéző, gátlástalanul hazudozó és cinikus Gergényi Péter rendőrkapitány mellé álltak.
A balliberális világ infantilizmusára jellemző, hogy Kuncze egy „pártpartin” az „Orbán–Torgyán-kofferkormányt” értékelte. A pártelnök egy Lop stop! feliratú táblával vonult a színpadra. Kormányra kerülve ezt aztán gyorsan elfelejtették, és áttértek a kleptokrácia birodalmának felépítésére. Elgondolkodtató, hogy a 2002 és 2010 közötti időszakban informálisan működő Lopj gyorsan! mozgalom a baloldali és liberális világ egyik legsikerültebb vállalkozásának bizonyult.
A világ azonban lassan változott. Az egykori piarista diák négy év alatt kissé elhasználódott. Ezt bizonyította, hogy 2006-ban az egyéni választókörzetében negyven százalékot kapott szocialista Varjú Lászlót már vissza kellett léptetni Kuncze győzelme érdekében.
2006 őszén, az önkormányzati választásokon elszenvedett súlyos vereség után kijelenti: „egyszerűen elszállt alattam az idő” (sic). Ekkor döntött úgy, hogy 2010 után befejezi, mert mint mondta: „már nem tudok hozzátenni sem az SZDSZ-hez, sem a magyar politikához” (Én tényleg kiszállok, Bojtár B. Endre és Bandula István interjúja Kuncze Gáborral, Magyar Narancs, 2006. október 19.).
Hogy a származási alapon kiválasztott Kuncze mikor, mit és miért tett hozzá a magyar politikához, azt valószínűleg sose fogjuk megtudni. Annyira azonban nem szállt ki, hogy ne futotta volna belőle egy javaslatra, miszerint legszívesebben ciántablettát osztogatna azoknak, akik elégedetlenek a balliberális kormányzással.
Ma már senki előtt sem kétséges, hogy Kuncze pragmatizmusa valójában erkölcstelenség, állítólagos humora pedig közönséges cinizmus volt. A cselédsajtó megpróbált tekintélyes politikust faragni belőle, ám vállalkozásuk eleve kudarcra volt ítélve. Kuncze Gábor és pártja – az SZDSZ – gyorsan eltűntek a süllyesztőben: senkinek sem hiányoznak, és senki sem várja vissza őket.
De Kuncze Gábor most mégis visszatért.

A szerző politológus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.