Méhlegelők a dióskáli földeken

Munkatársunktól
2010. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nektár- és pollenlegelők szegélyezik a dióskáli mezőgazdasági táblákat 2009 óta. A tavaly indult, úgynevezett beporzóprogram eredményeként öt-hat méteres sávban pillangós virágú növényeket telepítettek, hogy ezzel segítsék a poszméhek, lepkék és más rovarfajok megtelepedését. A rövid időre fenntartott nektár- és pollenlegelőknek fontos szerepük van a biológiai sokféleség növelésében és a haszonnövények beporzásában. A telepeket az Európai Unió Life programjának támogatásával évekkel ezelőtt elindult talaj- és vízvédelmi program részeként hozták létre Szentgyörgyvár és Dióskál határában. A térségben a svájci székhelyű Syngenta támogatja a kutatást, amely azt vizsgálja, hogy a nagyüzemi mezőgazdálkodás keretei között milyen lehetőség van a talaj, a felszíni vizek és a biológiai sokféleség védelmére.
A kísérletek egyik helyszíne Plotár István családi gazdasága, ahol összehasonlíthatják a hagyományos nagyüzemi gazdálkodást a kísérleti, talajkímélő műveléssel. Az utóbbi lényege, hogy a lehető legkevesebbet forgatják a talajt. Őszi mélyszántás helyett például sekély tárcsázással dolgozzák be a talajba a szármaradványokat. A Magyar Tudományos Akadémia Földrajztudományi Kutatóintézetének közreműködésével zajló tudományos munka eredményeiről Csepinszky Béla, a Pannon Egyetem Keszthelyi Karának egykori oktatója a helyszínen elmondta: a talajkímélő művelés eredményeképpen a talajveszteség a tizedére csökkent, a csapadék talajba szivárgása jelentősen javult, a búza, a kukorica és a repce terméshozama pedig öt-tizenöt százalékkal nőtt a kísérleti területen. Kiderült az is, hogy a hagyományos, szántásos művelés mellett a kísérleti parcelláról egy év alatt három tonna talaj mosódott le. A talajkímélő módszerekkel művelt parcelláról viszont a talajlemosódás alig kimutatható. A lemosódott talaj azért veszélyes, mert a völgyekben már szennyezésnek számít, hiszen viszi magával a növényvédő szereket, a műtrágyákat, amely a Zala folyón keresztül könnyen bekerülhet a Balatonba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.