Mexikó nem bír a drogbandákkal

Kábítószer-csempészésre akarták rábírni az emberhiánnyal küzdő mexikói drogkartellek azt a hetvenkét illegális bevándorlót, akiknek holttestét a múlt hét elején találták meg San Fernando közelében. Acapulcóban tizennégy meggyilkolt ember holttestét találták meg. Victoriában és Reynosában autóba rejtett pokolgépek robbantak. A mexikói kormány szövetségi vizsgálatot rendelt el a tömegmészárlás miatt, de már a vizsgálatot vezető ügyésznek is nyoma veszett.

MN-összeállítás
2010. 09. 08. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feltehetőleg a Zetas drogkartell felelős annak a Közép- és Dél-Amerika országaiból származó 72 illegális bevándorlónak a megöléséért, akiknek a holttestét a múlt kedden találták meg egy San Fernandóhoz közeli tanyán – jelentette be a hét végén a mexikói kormány szóvivője. A vérengzésnek 58 férfi és 14 nő esett áldozatul. A Reuters beszámolója szerint az öldöklés egyetlen túlélője, a 18 éves, súlyosan megsérült ecuadori Luis Freddy Lala Pomavilla elmondta: fejenként kétezer dollárt ígértek a csoport tagjainak azért, hogy drogot csempésszenek az Egyesült Államokba. A bevándorlók életükkel fizettek az elutasító válaszért.
A rendőrség feltételezése szerint a Golf kartellből kivált Zetasnak egyelőre kevés az embere, ezért elsősorban a kiszolgáltatott helyzetben lévő illegális bevándorlók felkutatásával és zsarolásával próbálkozik.
A hét végén Victoriában egy-egy autóba rejtett, távirányítású robbanószerkezet lépett működésbe a drogkartellek bűneivel gyakorta foglalkozó Televisa nevű tévétársaság székháza és egy rendőrkapitányság előtt. Pokolgép robbant Reynosában is, ahol egy ember megsérült – írta az AFP. Acapulcóban tizennégy holttestet találtak. A távirati iroda híre szerint Juárez városban kilenc elszenesedett holttestre akadtak a Chihuahuába vezető autópálya mentén, egy híd alatt pedig két agyonlőtt férfi tetemére bukkantak rá.
A San Fernandó-i tömegmészárlás miatt szövetségi vizsgálat indult, de már eltűnt Roberto Suarez, a vizsgálatot vezető ügyész, és vele együtt nyoma veszett egy rendőrtisztnek is – adta hírül a BBC. Suarez volt az egyike azoknak, akik felfedezték a 72 holttestet. Egy nappal később már senki sem tudott róla semmit, eltűnéséről azonban csak a hét végén számoltak be a hatóságok.
A mexikói kormány minden jel szerint képtelen megfékezni a drogkartellek immár félelmetes méreteket öltő terrorját. Felipe Calderón mexikói elnök – aki 2006-ban hirdetett harcot a kábítószercsempész bandák ellen – több mint 65 ezer katonát vezényelt az Egyesült Államok határvidékére, a csempészútvonalak közelében fekvő városokban és környékükön az elmúlt négy évben mégis több mint 28 ezer halálos áldozata volt az elfajuló drogháborúnak. Az elnök szerint a tomboló erőszak legjobb ellenszere a munkanélküliség felszámolása lenne, erre azonban – múlt heti elemzése szerint – még évtizedekig nem lehet számítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.