Nagy változásokat hoz az új tanév

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár egy nyári szünet alatt felszámolta a hazai oktatást károsan érintő liberális reformok jó részét, így a mai becsengetés merőben más tanévet hoz majd, mint az előző. Bár a kassza a szocialista kormány megszorítócsomagja miatt még mindig üres, a pedagógusok nagy része mégis bizakodó.

2010. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reggel nyolc órakor mintegy 1,3 millió diák ül az iskolapadba, ami jelentős csökkenés a tavalyi adatokhoz képest. Az óvodásokkal együtt 1 661 870-en kezdik meg az évet valamelyik hazai közoktatási intézményben. A leglátványosabb a fogyás az általános iskolákban: az ilyen intézményekbe több mint 13 ezerrel kevesebb gyerek jár majd, mint tavaly. A szakiskolák tanulói létszáma mintegy 2400 fővel, a gimnáziumoké négyezerrel, a szakközépiskoláké ötezerrel csökken.
A tanárok is kevesebben lesznek. Az oktatásért felelős államtitkárság becslése szerint mától mintegy 1200 pedagógussal dolgozik kevesebb a közoktatási intézményekben, mint tavaly. Az elbocsátásokat az iskolabezárások és az intézmény-összevonások eredményezték, amit az idei, még a szocialisták által elfogadott válságköltségvetés kényszerített ki. Az idei büdzsé 45 milliárd forintot vont ki a közoktatásból. Összesen 37 közoktatási intézmény szűnik meg, ebből hét végleg bezár.
*
A leépítések nagy részére az általános iskolákban került sor. Jobb helyzet egyedül az óvodákban lesz: ezekben az intézményekben közel kétszázzal több szakember dolgozik majd, mint egy évvel korábban.
Információink szerint várhatóan a tankönyvcsomagok egy-két százaléka, összesen 150-300 ezer kötet, illetve munkafüzet nem érkezik meg ma reggel nyolc órára az iskolákba. A késésért legtöbbször a szerzőket terheli a felelősség. Safranek László, a Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete terjesztői tagozatának elnöke szerint a könyvek legfeljebb néhány napot késnek, és a tanév első hetének végére minden kötet megérkezik az iskolákba.
Megtudtuk azt is, hogy tovább késik a tantermek tömeges digitalizálása, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség ugyanis eddig a nyertes pályázók mindössze öt százalékával kötött szerződést, így jó esetben is csak néhány iskolában lehetnek táblák tanévkezdésre.
Bár az oktatásirányítás kasszája a Bajnai-kormány válságköltségvetésének köszönhetően még mindig kong az ürességtől, az új kormány bebizonyította, hogy egyetlen fillér pluszpénz nélkül is érdemi változásokat lehet elindítani az oktatásban. Az új tanévben többéves tilalom után a második évfolyamtól kezdve újra osztályismétlésre kötelezhető az, aki nem teljesíti a minimális követelményeket. Visszaállították az osztályozás lehetőségét is, szintén a második évfolyam végétől. Az iskolák maguk döntik el, hogy az utóbbi években használt szöveges értékelést vagy a hagyományos módszert használják-e.
Mostantól megpróbálnak gátat szabni a burjánzó iskolai erőszaknak is. A jövőben kiemelt büntetéssel sújtják azokat, akik közfeladatot ellátó pedagógus, illetőleg a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazott ellen lépnek fel brutálisan. A tanárverők tettük súlyosságától függően minimum egy-, maximum tízéves szabadságvesztéssel sújthatók. Mától szankcionálják az iskolakerülést is. Ha ennek ellenére a gyerek iskolai igazolatlan hiányzása az új tanévben eléri az ötven órát, a jegyző elrendeli a gyermek védelembe vételét, és hat hónapra felfüggeszti a családi pótlék kifizetését. A pótlék összegét a jegyző családtámogatási folyószámlára utalja át, amit az általa kijelölt eseti gondnok kezel. A felfüggesztés ideje alatt a gondnok veszi meg a szükséges ruhát, tanszert, élelmiszert, tápszert, gyógyszert, tanulóbérletet a gyereknek, a család egy fillér készpénzt sem kap kézhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.