Peren kívüli egyezség a kórházakkal?

Peren kívüli egyezséget kötne a kormány azzal a négy kórházzal, amely bíróságon próbál kártérítést szerezni a Molnár Lajos SZDSZ-es egészségügyi miniszter idején végrehajtott ágyszámcsökkentés miatt. Milliárdokat kaphatnak a szóban forgó fekvőbeteg-ellátó intézmények.

2010. 09. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többtucatnyi kórház, illetve a tulajdonosi jogokat gyakorló önkormányzat támadta meg a bíróságon a Molnár Lajos szabad demokrata egészségügyi miniszter ágyszámcsökkentésre vonatkozó döntését. A bíróság azonban mind az 54 esetben elutasította a keresetet. A döntés jogerős volt, a közigazgatási perekben ugyanis nincs másodfokú eljárás.
Tíz esetben azonban az érintettek nem nyugodtak bele a döntésbe, s rendkívüli perorvoslatot kezdeményeztek a Legfelsőbb Bíróságon. A kedvező LB-döntés után közülük négyen – a Békés megyei Pándy Kálmán Kórház Gyulán, az Erzsébet Kórház és Rendelőintézet Hódmezővásárhelyen, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Kenézy Gyula Kórháza Debrecenben, valamint a Keszthelyi Városi Kórház – újabb eljárást is indított, amelyben kártérítést kértek a magyar államtól: a leépített ágyak után járó finanszírozást szeretnék megkapni, összesen körülbelül 10 milliárd forintot.
– Valóban kiemeltünk négy kórházat, ezek azok az intézmények, amelyek úgy döntöttek, hogy kártérítést is követelnek az államtól – nyilatkozta Cserháti Péter, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára. Velük megpróbálunk peren kívül megállapodni, hasonlóképpen a 2006. augusztus 20-i, illetve október 23-i események sérültjeihez, akik szintén pert indítottak az állam ellen – tette hozzá. – A tárgyalások folyamatban vannak – szögezte le. Arra a kérdésre, hogy mekkora összegről tárgyalnak, Cserháti úgy fogalmazott: a szóban forgó 4 intézmény összesen körülbelül 10 milliárd forintot szeretne megkapni. Ez az összeg a kiindulási alap. A helyettes államtitkár leszögezte, a korábbi ágyszámok visszaállítására nincs lehetőség, az egyetlen bírósági döntésből sem következik. A peren kívüli megállapodást azért tartják jó megoldásnak, mert a szakértők azt vetítették előre, hogy a megnyert LB-döntések után nagy valószínűséggel a kártérítési pereket is megnyernék a fekvőbeteg-ellátók, ám az összegszerűség bizonyításával hosszú évek telhetnek el, ami az esetleges kamatokat rendkívüli mértékben megemelné. Tehát a megállapodásnak – a tárca szerint – az állam szempontjait tekintve költségcsökkentési célja is volna.
Lapunk úgy értesült, az egészségügyi államtitkárság körülbelül 5 millió forintban egyezne ki a kórházakkal. A tárca azt tartaná méltányos megállapodásnak, ha azok az intézmények, amelyekkel sikerül megállapodni, nem részesülhetnének majd az esetleges kórházi adósságcsökkentésből, konszolidációból. A négy intézmény közül egy – a debreceni kórház – különleges helyzetben van. Akkor ugyanis, amikor a Molnár Lajos-féle ágyszámcsökkentési döntés megszületett, nem írták alá az egészségbiztosítóval az új finanszírozási szerződésüket, azt követően pedig enélkül kapták a finanszírozásukat az új, csökkentett ágyszámra.
Még az előző kormány idején voltak kísérletek a peren kívüli megegyezésre, ám azt nem sikerült tető alá hozni. Domokos László, a Békés Megyei Közgyűlés akkori fideszes elnöke – ma az Állami Számvevőszék vezetője – tavaly februárban úgy nyilatkozott a Székely Tamás akkori szocialista egészségügyi miniszterrel folytatott egyeztetés után: „a megye nem kapott lehetőséget arra, hogy egy közös szakértői munkabizottságot hozzanak létre, ami peren kívüli megegyezésre módot adott volna, mert az önkormányzat konstruktív magatartásával ellentétben a miniszter ezt mereven elutasította.”
Ismert: a Molnár Lajos idején született döntéssel a fekvőbeteg-ellátó intézmények összágyszáma 80125-ről 71324-re csökkent. Ezen belül az aktív férőhelyeké 16 ezerrel lett kevesebb, míg a krónikusaké 7,5 ezerrel nőtt. Egyes intézményeket végleg bezártak, míg máshol csak az aktív gyógyítást szüntették meg, s helyette krónikus ellátást, ápolást, rehabilitációt engedélyeztek. Molnár a döntést ismertető tájékoztatón úgy fogalmazott: a cél az, hogy kevesebb ágyon jobb minőségű ellátást kapjanak a betegek, s ne vigyenek el pénzt a kihasználatlan férőhelyek. Mára a szakértők szerint is bebizonyosodott, a cél nem teljesült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.