Több tanóra, kötelező nyelvvizsga?

A diákok óraszámának emelése, a nyelvvizsga egyetemi felvételi követelménnyé tétele, a renitens diákok iskolai eltanácsolása, a hátrányos helyzetű fiatalok felvételi kedvezményének eltörlése – a Figyelőnet szerint ezeket a javaslatokat tartalmazza a felsőoktatási és a közoktatási törvényt előkészítő anyag. A szaktárca azonban állítja: nem létezik ilyen minisztériumi dokumentum.

2010. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Figyelőnet internetes portál azt írja, hogy birtokukba került az augusztusban Piliscsabán készült, a közoktatási és a felsőoktatási törvényt előkészítő vitaanyag. Az állítólagos dokumentum szerint az új közoktatási törvény egyik alapeleme lesz a diákok terhelésének növelése. Minden évfolyamon hetente öt órával többet kellene töltenie az iskolában a gyerekeknek, mint most. Ennek egy része a középtávon bevezetendő mindennapos testnevelés pluszóráiból adódik, de két-három óra egyéb nevelési feladatra fordítandó.
A tankötelezettség továbbra is a diák 18 éves koráig tartana, de 16 éves kor után fegyelmi úton kitehető lenne az adott intézményből az a diák, aki nem tudja betartani a közösség normáit. Ilyenkor a gondviselő kötelessége lenne elhelyezni a gyereket.
A néhány éve bevezetett középiskolai nyelvi évfolyamokat nem törölnék el, de nem is tennék kötelezővé, különösen nem kizárólag angol képzéssel. Így módosulna a rendelkezés, ami a következő tanévtől kötelezővé teszi az angol nyelv oktatását a középiskolákban. A dokumentum írói támogatnák az egész napos iskolákat, és kívánatosnak tartanák a tanórán kívüli nevelési tevékenységek erősítését. Központi pályázati lehetőséget állítanának fel annak érdekében, hogy anyagi gondok miatt egy gyerek se maradjon ki az osztálykirándulásból.
A kezdő tanárok számára próbaidőt vezetnének be, amely alatt fel lehetne mérni az illető szakmai kvalitásait. Emellett erősítenék a tanárok külső szakmai ellenőrzését, a bérezés pedig a teljesítményhez kötődne és a pályaívhez igazodna. A 4–10 éve tanító pedagógus bére a korosztálya diplomás átlagbérének megfelelő nagyságú lenne (ez ma nagyjából 300-330 ezer forint).
A dokumentumban leszögezik, hogy a felsőoktatási felvételi során alapkövetelmény lesz az emelt szintű érettségi és hosszabb távon a nyelvvizsga is. A dokumentum azt is rögzíti, hogy a jövőben nem lehetne a felvételinél a hátrányos helyzetű, illetve a fogyatékos jelentkezők számára pozitív megkülönböztetést biztosítani.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium tájékoztatása szerint a megjelent anyag nem a tárcánál kidolgozás alatt álló törvényjavaslat. Mint mondták, a vitairaton még dolgoznak, a végleges változat várhatóan októberre készül el, és akkor nyilvánosságra is hozzák. Lapunk információja szerint politikai támadás áll a fals dokumentum kiszivárogtatása mögött. Úgy tudjuk, hogy a törvényt előkészítő anyagként előadott irományt egy, az egyeztetéseken részt vevő, vélhetőleg baloldali kötődésű szakértő készíthette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.