Utassy József halálára

2010. 09. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Én szemfedőlapod lerántom: /
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!”

A mostani ötvenesek, hatvanasok, hetvenesek nemzedékének a fenti sorokról Utassy József költő neve jut eszébe, aki a hatvanas évek végének bénult légkörét kavarta fel a Zúg március című költeményével. Most sokkolóan éri az embert a hír: Utassy József, a Kilencek költőcsoport egyik legmarkánsabb alakja, a jelenkori költészet kiemelkedő képviselője, nemzedékem egyik példaképe 69 éves korában, tegnap reggel a zalaegerszegi kórházban elhunyt.
Pörögnek zaklatott emlékezetemben Utassy életútjának állomásai. Ózdon született 1941. március 23-án. Szegény sorsú család sarjaként, a saját bőrén érezte a kitaszítottak minden stigmáját. A népi-nemzeti elkötelezettségű költészet képviselőjeként robbant be a köztudatba úgy, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a kollégiumban hasonló indíttatású költőtársakkal alapította meg a Kilencek költőcsoportot. Közös jellegzetességük, hogy a Juhász Ferenc, Nagy László által meghonosított mitikus költészettől eltérően, közvetlenül az élő magyar valóságból merítik életanyagukat. Lírájuk másik jellegzetessége, hogy kiábrándultak immár nemcsak a létező, hanem az eszmei szocializmusból is. Ez az egyértelműen vállalt kemény tartás nehezítette pályakezdésüket, legendás közös kötetük, az Elérhetetlen föld hosszú huzavona után látott napvilágot. Utassy József kötetei az 1969-ben megjelent Tüzem, lobogómtól kezdve a Hungária kávéház? – Kávéház Hungária!, a Földi szivárvány, a Havasok hatalma mind-mind felemelő-felkavaró eseményei voltak a magyar irodalomnak. Utassy a Zúg március című versével szimbolikusan jelölte ki már 1969-ben a saját útját, amiről mind a mai napig, halála pillanatáig soha nem tért el. Sorsát nehezítette, hogy szembesülnie kellett fia tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halálával is. Ezt tetézte a többszörös kiábrándulás az általa is oly sokszor megáhított rendszerváltozásból és annak újabb és újabb fejezeteiből. A súlyos lelki betegség traumája 1974 óta többször is halál közeli állapota vitte. Démonokkal vívódó életének hűséges társa volt felesége, rédicsi magányukban is hűségesen ápolta. Utassy József számtalanszor legyőzte a teljes széthullás ördögi hatalmát, viszonylag ritkán, de súlyos, nagy versekkel, lenyűgöző kötetekkel győzte le a halált.
Ameddig ez lehetséges volt. Földi életútja tegnap véget ért. Már csak múlt időben beszélhetünk a Kilencek zseniális költőjéről, amit nagyon-nagyon nehéz lesz majd feldolgozni. Siratják őt szerettei mellett társai, a Kilencek tagjai, saját halottjának tekinti a Magyar Írószövetség és a Pannon Írók Társasága. Vigaszként szomorúan újra és újra mondjuk nagy versének záró sorait: „Talpra, Petőfi! Sírodat rázom, / Szólj még egyszer a szabadságról!”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.