A Lumumba-gyilkosság nem befejezett múlt

Patrice Lumumba, a függetlenségét elnyert Kongó meggyilkolt miniszterelnökének fia testvéreivel heteken belül feljelentést tesz Brüsszelben tizenkét belga ellen háborús bűnök elkövetése miatt, őket a gyilkosság elkövetésével is vádolva. A hidegháború egyik nagy eseményének számító ügy áldozatának Párizsban élő fia, Guy Lumumba lapunknak adott interjújában olyan tényeket tárt fel a gyilkosságról, amelyekről eddig a világ nem tudott.

2010. 10. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan emlékeznek még azokra a filmkockákra, amelyeken az látható, hogy Csombénak, Kongó szakadár tartományának, az ásványkincsekben dúskáló Katanga elnökének katonái édesapja szájába tömték azt a beszédét, amelyet a függetlenség napján mondott el a belga tilalom ellenére. Ez azon a napon történt, amikor megölték. Kik ölték meg?
– A belgák. Ők akkor olyan képeket terjesztettek, mintha a gyilkosságot a kongóiak követték volna el. Hamisan terjedt el egyébként annak is a híre, hogy Csombe katonái etették meg apámmal a fejből elmondott, máig emlékezetes beszédének a leiratát tartalmazó papírt. Mobutu, az akkori kongói hadseregparancsnok katonái tették ezt. Az úgynevezett kongói nemzeti hadsereg katonái. Vagyis még azelőtt került minderre sor, hogy apámat Katangába szállították volna. A politikai és katonai tanácsadók belgák voltak.
– Az sem igaz, ami a lexikonokban is megtalálható, hogy 1961. január 17-én ölték meg?
– Az sem. Ekkor csak átszállították Katangába.
– Ludo de Witte belga történész szerint a kivégzőosztagokat – így, többes számban ír róluk – egy belga kapitány, Julien Gat és egy szintén belga rendőrparancsnok, Frans Verscheure vezényelte. Ő is 17-ét ír, még az órát és percet is pontosan meghatározva. Akkor viszont mikor történt a kivégzés?
– Ezt is hivatalosnak fogadták el. De a valódi dátumot most a periratokban fogjuk benyújtani – szerencsére kellően dokumentálva. Erről most azért nem tudok nyilatkozni, mert az árthatna perbeli érdekünknek.
– Ennyit a történelem jó néhány „hivatalos időpontjáról”. De ha már ennyire benne vagyunk az akkor az egész világot mélyen megrázó politikai gyilkosság körülményeiben, Csombe valóban jelen volt a kivégzésen négy belgával együtt?
– Erről szintén az említett okból nem akarok beszélni. De anynyit hadd mondjak el, hogy a gyilkosok tökéletesen tisztában voltak tettük veszélyével. Annyira, hogy apám négy gyermekét – én a gyilkosság után születtem – is el akarták tenni láb alól. Addigra őket sikerült Egyiptomba menekíteni. Egyik bátyám 1993-ban ment csak vissza Kongóba. Addigra Mobutu, a belgák és az amerikaiak a gyilkosság minden nyomát eltüntették azért, hogy senki ne tudhasson meg semmit róla. De mi most már pontosan tudjuk, hogy ki az a 12 belga, akit törvényesen akarunk felelősségre vonatni itt, Belgiumban.
– Most már kissé gátlásosan kérdezek rá a többi „tényre”: a kivégzés után édesapja holttestét valóban savfürdőbe dobták és csak néhány foga maradt meg?
– Ez sem igaz. Az apámat kivégző belgák őrizték a holttestet három héten át egy hűtőkamrában. Majd úgy döntöttek, hogy feldarabolják, a maradványokat Belgiumba szállították. Azt is tudjuk, hogy a jelen pillanatban hol a koponya. A belga igazságszolgáltatástól követelni fogjuk azt is, hogy apám holttestét adják ki nekünk. Tisztességgel el szeretnénk temetni.
– Mondja, Lumumba úr, apja nagyon naiv ember volt, aki bízott jellemhibás emberekben? Hiszen, amikor 1960 májusában, egy hónappal Kongó függetlenné válása előtt a Kongói Nemzeti Mozgalom, az MNC győzött a parlamenti választásokon és a győztes párt apját választotta miniszterelnöknek, akkor az MNC többségű parlament Joseph Kasavubut választotta államelnöknek, aki már szeptemberben eltávolíttatta édesapját hivatalából. Miért hittek a belgákat és az amerikaiakat segítő Kasavubunak? Jó embernek álcázta magát?
– Apám azt akarta megmutatni, hogy békében együtt kormányoznak a nyugati orientációjú politikusokkal, és így esett a választás Kasavubura. Ennek apám azt az előnyét is látta, hogy Kasavubu törzsi területein is enyhülnének a feszültségek. Azonkívül az elnöknek – akit a parlament választott – igen kis hatalma volt. Akkor ugyanolyan rendszer volt nálunk, mint ma önöknél.
– De édesapja azt a Mobutut is megválasztotta hadseregparancsnoknak, aki Kongó elnökeként az egész világon a korrupció és kegyetlenség szinonimájává vált. Majd apját letartóztatta. Nála sem érzett meg előre semmit az ember jelleméből?
– Apám Mobutuval először Belgiumban találkozott. Újságírónak tanult. Miután rajtakapták, hogy feleségének egy boltból bugyikat lopott, hazaküldték Kongóba. A belga rendőrség előtte viszont megzsarolta, hogy szolgáltasson nekik információkat a nemzeti érzésű, kongói diákokról. Vagyis beszervezték. Apám már agent provocateurként találkozott vele, neki is nemzeti hangoltságú szövegeket mondott. Igen, apám naivan hitt neki. Amikor pedig már a korábban katonaviselt Mobutu visszatért Kongóba, ott látszólag belgaellenes volt és forradalmi beszédeket tartott. Így férkőzött apám bizalmába. Ő pedig arra gondolt, hogy egy tapasztalt, intelligens, forradalmi lelkületű embert nevez ki a hadsereg élére. Igen, egy bugyitolvaj lopta el azután Kongót.
– Apja kommunista volt, mint vádolták vele, vagy nem?
– A nép embere volt. Harcának véghezvitelére tömegpártot akart alapítani. És úgy akart gondolkodni, mint egy fehér ember. Ugyanis neki – mint a többi kongóinak – mindig azt mondták a belgák, hogy ő bozótban élő majom. Függetlenségünk elnyerésekor az egész országban 13 kongóinak volt csak egyetemi diplomája, és a többségük teológiát végzett. Apám szorgalmasan tanult és a fehérek könyveit olvasta. Megtanult késsel-villával enni, vagyis egy idő után úgy érezte, kimászott a bozótból és már csak félig majom. Később viszont már dacos „fehérré” fejlődött, aki nem akart a belgáknak dolgozni. És nem akart az egész vékony kongói komprádor burzsoáziához hasonlítani. Így alapított egy mozgalmat és egy tömegpártot. A belgák pedig attól rettegtek, hogy apám e párt élén megakadályozza az ország mérhetetlen ásványkincseinek elvitelét, és rásütötték a „kommunista” bélyeget. Amikor pedig Katanga a belgák támogatásával kikiáltotta függetlenségét, és az ENSZ csapatok a Lumumba-kormány kérése ellenére nem avatkoztak be a szakadárok elleni harcba, apám a szovjetektől kért nem katonai segítséget.
– Hazája függetlensége elnyerésének ötvenedik évfordulóján testvéreivel tizenkét belga ellen háborús bűnökért kíván eljárást indítani Belgiumban. Mikor indítják meg az ügyet?
– Egy német, egy belga és egy amerikai ügyvéd segítségével készülnek az iratok. Véleményük szerint néhány héten belül készen állunk a periratok benyújtására. A dokumentáció összeállításában történészek, szociológusok, más jogászok, szervezetek is segítettek. A gyilkosság ügyében 2001-ben a belga parlamenti bizottság által elkészített jelentés részrehajló volt abban, hogy felmentette a belgákat a tényleges bűnök elkövetése alól.
– Belgiumban egy gyilkosság esetén az elévülési határidő tíz év. Nem gondolja, hogy emiatt fogják elutasítani?
– Patrice Lumumba kivégzése háborús bűn. A szakadár Katangát vezető Csombe felfegyverzésével Belgium háborút viselt a már szuverén Kongó ellen. Belga állampolgárok, belga törvények megsértésével követtek el bűnöket külföldön.
– A Kongói Demokratikus Köztársaság miért nem kér kárpótlást Belgiumtól azért a tízmillió kongóiért, akiket a XIX–XX. század fordulóján megöltek?
– Azért, mert mind a mai napig a kongói kormányt belgák „gyártották”. De biztosítom önt, mihelyt kongói kormányunk lesz, kártérítést követelünk.
– Igaz az, hogy ön, akinek a neve mágikusan hat ma is Kongóban, és nagy a támogatottsága, jövőre indul az elnökválasztási harcban?
– Igaz.
– Amikor 2008 telén egy belga vendéglőben néhányunknak azt mondta Morgan Tswangirai, hogy jövőre Zimbabwe miniszterelnöke lehet, kissé kétkedve fogadtuk szavait, tekintettel a diktátor Mugabéra. Tswangirai 2009 februárjától Zimbabwe miniszterelnöke. Ha ön elnök lesz, Magyarország számíthat jó kapcsolatokra természeti kincsekben dúskáló országával?
– Egyik testvérem és egyik unokatestvérem folyékonyan beszél magyarul. Önöknél kaptak diplomát. A magyar népnek soha nem fogom elfelejteni ezt a baráti gesztusát. Lapját pedig arra kérem, adjanak számot küzdelmünk fontosabb állomásairól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.