Antifasiszták emlékeztek az ellenállásra

Lapunk régi „ismerőse” volt a második világháború idején annak az antifasiszta demonstrációnak a főszereplője, amelyet tegnap este tartottak az Erzsébet híd budai hídfőjénél évtizedekkel ezelőtt felállított, úgynevezett Ellenállás-emlékkőnél. Szikra Sándor 1942 második felében írt levelet, amelyet a Magyar Nemzet közreadott.

2010. 10. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maga a megemlékezés nem vonzott túl népes közönséget, ötvenen-hatvanan jelenhettek meg, s ennek tekintélyes része a sajtó munkatársaiból, illetve – a sugdosásból ítélve – ellenszimpatizánsokból állt. Az alkalmat az adta az összejövetelre, hogy hatvanhat évvel ezelőtt, 1944. október 6-án robbantotta fel Gömbös Gyula hajdani németszimpatizáns miniszterelnök szobrát a Marót-csoport. Alföldi Andrea, a fáklyás megemlékezéssé váló est rendezője, az Új Szocialista Mozgalom vezetője korabeli hírlapi és irodalmi idézetekkel illusztrálta Gömbös politikai portréjának sötét tónusait. Azt, hogy a náci Németország egyik első hazai pártfogója volt az ország vezetésében. A tények kedvéért megjegyzendő: Gömbös egyáltalán nem élvezte az akkori politikai elit és személyesen Horthy Miklós rokonszenvét sem. Bethlen Istvánt, aki végig a kormányzó legfontosabb politikai tanácsadója maradt a miniszterelnökségtől való búcsúja után is, Gömbös személyes ellenfeleként tartotta számon. Szikra Sándor értekezésében szintén a felrobbantott szobor modelljének szemére hányta a múlt bűneit. Szerinte a magyarlakta területek elvesztését vonta maga után az a politika, amit a néhai kormányfő képviselt. A veterán partizán úgy vélte: mintha megint olyan hangokat lehetne hallani egyes politikusoktól, mint egykoron.
Szikra Sándor arra nem tért ki: ha a megszálló német csapatokkal szembeni akciókat tartotta fontosnak a háromtagú különítmény, Horthy Miklós 1944. október 15-i bejelentését a háborúból való kiugrásról vajon miért nem támogatták? Mint kiderült, Szikra nem vehetett részt a robbantásban, mert mozgalmi tevékenységéért éppen börtönben ült, majd megszökött a németektől. Kérdésünkre felelevenítette lapunkhoz fűződő régi kapcsolatát. 1942-ben a szociáldemokrata ifjúsági szervezetek betiltása után lakatostanoncként olvasói levelet írt a Magyar Nemzetnek, amit meg is jelentettek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.