Az óvodakerülést is jelenteni kell

Szigorodik a gyerekek igazolatlan hiányzásának szabályozása – tudta meg lapunk. A készülő miniszteri rendeletmódosítás szerint a korábbinál többször kell majd figyelmeztetni a szülőt a mulasztás következményeire, a tizedik óra hiányzás után pedig intézkedési tervet kell készíteni, amelynek alapján a szakemberek megpróbálják felszámolni a gyerekeket veszélyeztető körülményeket. Ha a rendelet életbe lép, nemcsak az iskolások, de az ötödik évüket betöltött óvodások igazolatlan hiányzását is jelenteni kell.

2010. 10. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iskolakerülés szankcionálása mellett a jövőben a mulasztás okainak feltárására és a gyermekeket veszélyeztető körülmények megszüntetésére is nagyobb figyelmet kíván fordítani a kormány, és az iskolásokon kívül az óvodaköteles gyerekek esetében is kivizsgáltatja az igazolatlan hiányzás okait – derül ki Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter elfogadás előtt álló rendelettervezetéből. Eszerint a jövőben az oktatási intézményeknek és a gyermekjóléti szolgálatoknak már tíz óra iskolai igazolatlan hiányzás után fel kell tárniuk a mulasztás okait, és az általuk készített intézkedési terv alapján meg kell próbálniuk megszüntetni a gyermeket veszélyeztető körülményeket. A családi pótlékot csak azután függesztik fel, ha az intézkedések ellenére tovább nő a gyermek igazolatlan hiányzása.
A rendelettervezet értelmében a szülőket már a legelső mulasztás esetén értesíteni kell arról, hogy a gyermek igazolatlanul maradt távol. Ha a gyermek kollégista, a kollégiumot is tájékoztatni kell. Az értesítésben fel kell hívni a szülő figyelmét az igazolatlan mulasztás következményeire. Ha a felhívás ellenére a diák ismételten igazolatlanul hiányzik, az iskolának a gyermekjóléti szolgálathoz kell fordulnia.
Új elem, hogy a rendeletmódosítás értelmében nemcsak az iskolások, hanem az óvodaköteles gyerekek hiányzásait is jelenteni kell. Ha az ötödik életévét betöltött gyermek egy nevelési évben hét napnál, illetve a tanköteles tanuló egy tanítási évben tíz óránál többet hiányzik igazolatlanul, az óvoda vezetője, illetve az iskola igazgatója értesíti az illetékes jegyzőt és a gyermekjóléti szolgálatot a mulasztásról. A gyermekjóléti szolgálat az óvoda, illetve az iskola bevonásával haladéktalanul intézkedési tervet készít, amelyben feltárja a mulasztás okait, és meghatározza azokat a feladatokat, amelyekkel megszüntethető a tanulót veszélyeztető és az igazolatlan hiányzást kiváltó helyzet. Harminc óra hiányzás esetén az iskolának ismét tájékoztatnia kell a gyermekjóléti szolgálatot, a hatóságnak pedig a szülőt. A kritikus ötven óra hiányzás elérése esetén az iskola dolga, hogy értesítse a jegyzőt, aki felfüggeszti az iskoláztatási támogatás – az eddigi családi pótlék – folyósítását.
Az eredeti jogszabály csak a tizedik óra igazolatlan mulasztás esetén írta elő a szülők értesítését. Új elem az intézkedési terv készítésének előírása is. A rendelet indoklása szerint erre azért van szükség, hogy feltárják a mulasztás okait, és előmozdítsák a tankötelesek iskolába járását. Az új jogszabály célja az is, hogy az iskola és a gyermekjóléti szolgálat intenzívebben működjön együtt, és a szülőket is vonják be a probléma megoldásába.
Lapunk szerette volna megtudni a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól, hogy mi indokolta a módosításokat, illetve hogy az óvodakerülés esetében is felfüggeszthető-e a nevelési ellátás folyósítása, de lapzártánkig egyetlen illetékes sem volt elérhető.
Ismeretes: a súlyosan hátrányos helyzetű családok egy részének gyermekei alig vagy egyáltalán nem járnak iskolába. Bár a törvény minden gyermek számára előírja a tankötelezettséget, a szocialista kormányzat korábban mégsem tudta szankcionálni az iskolakerülést. Az Országgyűlés nyáron fogadta el azt a törvénycsomagot, amely az iskolába járáshoz köti a gyermek után járó iskoláztatási támogatás kifizetését. Így most a családi pótlékot a tanköteles kor elérése előtt nevelési ellátásként, utána iskoláztatási támogatásként folyósítják. Ha egy gyerek 50 órát igazolatlanul hiányzik az iskolából, az illetékes jegyző elrendeli a támogatás folyósításának felfüggesztését, és a család fél évig egy fillért sem kap a támogatásból. A gyerek azonban természetbeni juttatás formájában hozzájut a szükséges dolgokhoz, a támogatás összegét ugyanis a jegyző egy családtámogatási folyószámlára utalja át. A felfüggesztés ideje alatt a kijelölt eseti gondnok felel azért, hogy a családi pótlék felhasználása a gyermek szükségletei szerint történjen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.