Budaörsi asztalokhoz jön az elit

2010. 10. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Férfi asztaliteniszezőinknek igazán daliás korszakai voltak, női vonalon pedig kontinensünkön ma is a meghatározó nemzetek között tartanak számon bennünket, így erős a kontraszt, hogy az eddigi huszonkilenc Európa-bajnokságból csak az elsőnek, 1958-ban, valamint az 1982-esnek adhattunk otthont. Ami a vb-ket illeti, még messzebb kell visszamenni az időben: a hőskorban kétszer, 1929-ben és 1931-ben voltunk házigazdák, majd még 1950-ben. Az utóbbi szűk három évtizedben legfeljebb BEK-, majd BL-meccseken láthattunk itthon egy-két külhoni klasszist, s még a pekingi olimpia kvalifikációs tornáját említhetjük a Körcsarnokból. Így az október 13–17-i, I. Joola magyar nemzetközi bajnokság komoly áttörést jelent. A Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) Pro Tour versenysorozata – ami a teniszben az ATP- és WTA-tornáknak felel meg – 1996-ban indult be, és idén először lesz magyar állomása.
– Ahhoz, hogy bekerülhessünk a sorozatba, biztosítanunk kellett az ITTF által meghatározott minimális pénzdíjat, harmincezer dollárt, és ennyit sikerült is előteremtenünk. Felső határ nincs, és egy héttel később az osztrák Pro Touron százhúszezret osztanak szét, de világranglistás pontot nálunk is ugyanannyit lehet szerezni. Így aztán a két versenyt sokan öszszekötik, és ennek köszönhetően nálunk is erős mezőny jön össze – mondta el Barsai Emese, a hazai szövetség főtitkára.
A Budaörsi Sportcsarnokban két hét múlva 41 ország 340-350 versenyzője áll asztalhoz, s az erőviszonyokat konkretizálva: a világranglista első húsz helyezettje közül a férfiaknál öten, a nőknél heten lesznek jelen. Szerdától péntekig reggel 9-től éjjel 11-ig (!) tizenkét asztalon zajlanak majd a mérkőzések a hét végi véghajrá előtt. Az biztos, hogy a nőknél Tóth Krisztina (a világranglistán 19.), Póta Georgina (50.) és Lovas Petra (53.), a férfiaknál Jakab János (57.), valamint a rendező jogán még Kosiba Dániel (97.) is a 64-es főtáblán kezd.
A magyar szövetség jövőre nem jelentkezik be a Pro Tour-sorozatba, ám két év múlva újra megpróbálja összehozni az osztrákokkal való „közös” rendezést. Elképzelhető, hogy megpályázzuk a londoni olimpiai kvalifikációs torna lebonyolítását is – 2008 után nagy bavúr lenne elnyerni –, Eb azonban vélhetően egy ideig még nem lesz nálunk. Az európai szövetség ugyanis azt akarja keresztülvinni, hogy a rendező jogdíj címén negyvenezer eurót tegyen le az asztalára… Mi tagadás, van is nagy felháborodás.

Vereség a világbajnoktól. A Dubajban zajló, 290 ezer dollár összdíjazású csapat Világkupán női együttesünk Tóth Krisztina, Póta Georgina, Lovas Petra összeállításban a negyeddöntőben komoly ellenállást fejtett ki a vb-címvédő Szingapúr ellen, de végül 3-1-re alulmaradt. Póta egyesben 3:2-re legyőzte Li Csia-vejt, a Tóth, Póta kettős pedig nagy csatában 3:1-re kapott ki a Vang Jüe-ku, Li Csia-vej duótól. Téglás Péter szövetségi kapitány csapata 6625 dollárt (körülbelül 1,3 millió forintot) kapott szerepléséért, a Világkupa győztese 53 ezerrel gazdagodik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.