Egyház-politikai mérföldkő

Nem csak a múlt tekintetében kell jóvátennünk a diszkriminációkat, törvényileg fogjuk biztosítani, hogy többé ne érhesse hátrányos finanszírozási megkülönböztetés az egyházi közintézményeket – nyilvánította ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a két és fél év kihagyás után ismét működő vatikáni–magyar vegyes bizottság ülése után az Országházban.

Joó István
2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány és Bajnai korábbi miniszterelnökök egyfajta hidegháborús egyházpolitika jegyében sorvadásra ítélték a mindenkori magyar kormány és a katolikus egyház közös grémiumát. A 9+9 tagú vegyes bizottság a balliberális időszakban 2008-ban ült össze utoljára. Emiatt nem volt mód arra, hogy a felek együtt tekinthessék át, mennyire teljesül a Szentszék és hazánk között 1997-ben kötött vatikáni megállapodás a honi katolikus egyház hitéleti és közszolgálati finanszírozásáról. Az Orbán-kormány által most felélesztett vegyes bizottság első ülése után Juliusz Janusz apostoli nuncius, a szentszéki delegáció vezetője elmondta, derűvel és bizakodással tekint az újrakezdett munkálatok elé.
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a magyar kormány delegációvezetője felidézte: elődeik a jogállamot sértő módon nem tartották be a diplomáciai megállapodást s az ebből következő törvényeket. Így, amint azt az Állami Számvevőszék is megállapította, többmilliárdos tartozás halmozódott fel, főként az iskolák tekintetében. Az Orbán-kormány az adósságokat elismeri, a vegyes bizottság pedig – adta hírül Semjén – megállapodik a visszafizetés ütemezésében. Ezenfelül – a munkacsoportok szakmai egyeztetései után – átalakítanak minden idevágó jogszabályt, hogy végre az önkormányzati vagy állami fenntartású intézményekkel megegyező finanszírozást kapjanak az egyházi iskolák, kórházak, szociális intézmények és közgyűjtemények.
Erdő Péter bíboros, érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke azt emelte ki: igen bátorító volt az első tárgyalás, hiszen eldöntötték, hogy október 31-ig a legfontosabb kérdésekben konkrét, szövegszerű eredményre jutnak.
A személyeiben megújult testület további tagjai a kormányzat részéről: Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti, Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi kapcsolatokért felelős, Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti, Jávor András, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közigazgatási, Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős, Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős, Naszvadi György, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára, továbbá Schanda Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) dékánja. Az egyházi delegáció tagja Ternyák Csaba érsek, Kiss-Rigó László, Pápai Lajos megyés püspökök, Székely János segédpüspök, Mohos Gábor, az MKPK titkára, Écsy Gábor, a Magyar Katolikus Karitász országos igazgatója, valamint Radnay József, a PPKE professor emeritusa is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.