Egykulcsos adó szuperbruttóval?

A kormányzati kijelentések alapján szakértők arra következtetnek, hogy januárban életbe lépnek az egykulcsos, 16 százalékos családi adózás szabályai, ám az idén bevezetett úgynevezett szuperbruttósítás átmenetileg még megmarad. Ez a megoldás komoly adócsökkentést jelentene jövőre.

Jakubász Tamás
2010. 10. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eldőlni látszik a személyi jövedelemadó jövő évi csökkentése körüli legfontosabb kérdés – így kommentálták hozzáértők az elmúlt napok kormányzati kijelentéseit. Szakemberek valószínűnek tartják, hogy január elsejétől egyetlen, 16 százalékos kulcs szerint fizetnek adót a munkavállalók, a családokat pedig adókedvezménnyel támogatja az állam. Ám míg a kulcsok változnak, az adóalap feltehetőleg nem módosul, azaz továbbra is érvényben marad az úgynevezett szuperbruttósítás – így gondolja Lőcsei Tamás, a PwC adótanácsadó cég partnere is. Ha mindez megvalósul, becslések szerint legalább kétszázmilliárddal csökkennének a polgárok terhei.
Akciótervében a kormány egyértelművé tette, hogy egykulcsos, családokat támogató, egyszerű személyi jövedelemadózást szeretne bevezetni, vagyis radikálisan át kívánja alakítani a mostani rendszert. Szakértők a bejelentéskor arra figyelmeztettek, hogy ha a reformot azonnal, egy lépésben hajtja végre a kabinet, akkor nagyjából hétszázmilliárd forintról kell egy összegben lemondania. A tetemes summa alapvetően két tényezőből adódik össze: egyrészt a kulcsok, másrészt az adóalap megváltoztatásából.
*
A jelenlegi szisztémában két kulcs van: ötmillió forintos adóalapig 17 százalékot, az ötmillió feletti rész után pedig 32 százalékot von el az állam. A kulcsok mellett a szuperbruttónak nevezett adóalap is fontos. Az Oszkó Péter pénzügyminiszterségéhez köthető megoldás bevezetett egy 1,27-es szorzót. A módszer lényege az alábbi példával szemléltethető. Ha valaki százezer forintot keres, akkor – a szuperbruttó miatt – 127 ezer forint után fizet adót. Becslések szerint a két kulcs egyre cserélése önmagában két-háromszáz milliárd forintos, míg a szuperbruttó kiiktatása további három-négyszáz milliárdos adócsökkentést jelentene.
A szűkös anyagi lehetőségek miatt a kormánynak tehát azt kellett eldöntenie, hogy első lépésként a két kulcsból csinál egyet, vagy ehelyett a szuperbruttósítást törli el. – A jelek szerint a kabinet az előbbit választotta – mondta lapunknak a PwC adótanácsadó cég partnere. Lőcsei Tamás is arra számít, hogy jövőre életbe lép a 16 százalékos, egykulcsos személyijövedelemadó-rendszer, bevezetik az első, második és harmadik gyermek után járó adókedvezményeket s egyelőre megmarad a szuperbruttó. A szakember szerint emellett indokolt lenne a mostani 73500 forintról nyolcvanezerre emelni a minimálbért. Ezt leginkább az adójóváírás kivezetése teszi szükségessé; Lőcsei Tamás azt várja, hogy az adójóváírás intézményét két-három év alatt szünteti meg a kormány. Hasonló sorsa juthat a szuperbruttósítás is, amely legfeljebb három tavaszt élhet meg.
A szakértő egyetért azzal a becsléssel, miszerint a 16 százalékos, egykulcsos családi adózás bevezetése – a szuperbruttó megtartásával – nagyjából két-háromszáz milliárd forintot hagyhat az adófizető lakosságnál. A kiesést a kedvezőbb adózás miatt felpörgő gazdaság és további takarékossági intézkedések fedezhetik majd.
Jelenleg tehát úgy tűnik: jövőre már az egyetlen, 16 százalékos adókulccsal számolhatjuk ki keresményünk közterhét, a gyermeket nevelő, legálisan munkát vállaló személyek pedig adókedvezményt kapnak, ám a szuperbruttósítás és az adójóváírás kivezetése akár éveket is igénybe vehet. Erősítik ezt a feltételezést a kormányzati szereplők utóbbi napokban elhangzott nyilatkozatai. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter vasárnap a Hír Televíziónak leszögezte: 2011. január 1-jén életbe lépnek a 16 százalékos, egykulcsos családi adózás szabályai. Néhány nappal korábban Kármán András, a tárca államtitkára lapunknak úgy fogalmazott, hogy az új kormány megálmodta adórendszer 2013. január 1-jén válik teljessé. Az egybevágó nyilatkozatok alapján igen valószínűnek mutatkozik, hogy jövőre megvalósulnak az adóreform legfontosabb elemei: a 16 százalékos, egyetlen kulcs és a gyermekvállalást támogató kedvezmények. Az azt követő legfeljebb két évben pedig kivezetik a szuperbruttót és módosítják az adójóváírást. A felvetéssel kapcsolatos kérdéseinkre a Nemzetgazdasági Minisztérium tegnap annyit közölt: „2011. január 1-jétől Magyarországon 16 százalékos, családi személyijövedelemadó-rendszer lesz.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.