Erősebb államot szeretnénk

Az állami befolyás erősítéséről, koncentrált vagyonkezelésről beszélt Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a szegedi közgazdász- vándorgyűlés második napján. Kármán András államtitkár a lakossági megtakarítások szerepének felértékelődéséről szólt, Szász Károly, a pénzügyi felügyelet elnöke pedig a befektetők védelmét helyezte a középpontba.

Hírösszefoglaló
2010. 10. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állami szerepvállalás újraértelmezésére, erősítésére van szükség, ez a gyakorlat már több európai országban jelen van – mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szombaton a 48. Közgazdász-vándorgyűlésen, Szegeden, az MTI tudósítása szerint. Mint hangsúlyozta, a pénzügyi és gazdasági világválság miatt szükségessé vált gazdaságélénkítő programok példátlan mértékű állami beavatkozáshoz vezettek. Ezért megfontolt piacvédő intézkedésekre van szükség Magyarországon is. Az új kormány az állami befolyás erősítését látja megoldásnak a korábbi fiskális politikának alárendelt privatizációs gyakorlattal szemben, a koncentrált állami vagyonkezelést, erőforrás- és fejlesztéspolitikát, egységes irányvonalakat kijelölve – fejtegette Fellegi Tamás.
A gazdasági világválság után felértékelődött a belföldi megtakarítások szerepe, legyen szó lakossági megtakarításról, vagy a költségvetés pozíciójáról – hangsúlyozta Kármán András adó és pénzügyi szabályozásért felelős államtitkár. Minél nagyobb mértékben támaszkodhatnak a vállalatok a belső megtakarításokra – mondta a politikus –, annál nagyobb vállalati beruházásokra számíthatunk, és annál nagyobb lesz a növekedés.
A soros magyar EU-elnökséggel kapcsolatos feladatokról beszélt Szász Károly. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke szerint a leghangsúlyosabb témák közé tartozik a betétbiztosítás, a piaci infrastruktúra, a befektetővédelmi alap erősítése. Emellett hazai jogszabály-módosítási javaslatokat is említett több kérdésben, többi között a Pénzügyi Stabilitási Tanácscsal összefüggésben. A pénzügyi békéltető testület létrehozása is a tervek között szerepel, a PSZÁF aktív közreműködésével, a jogviták gyors és hatékony lezárására. A javaslatok között említette Szász Károly a betétbiztosítási szabályok átalakítását is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.